ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Tέλεια καταιγίδα η ΚΑΠ σε ενιαίο ταμείο, τα τρακτέρ έτοιμα να βγουν στους δρόμους των Βρυξελλών
Τα τρακτέρ είναι έτοιμα να βγουν ξανά στους δρόμους των Βρυξελλών

Τα τρακτέρ είναι έτοιμα να βγουν ξανά στους δρόμους των Βρυξελλών, λέει ο επικεφαλής του αγροτοσυνεταιριστικού λόμπι της ΕΕ- Copa-Cogeca, με αφορμή τα κυοφορούμενα σενάρια για ενιαίο ταμείο που θα οδηγεί σε κατάργηση των δύο πυλώνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, η Copa και η Cogeca πραγματοποίησαν τις συνεδριάσεις του Προεδρείου τους, συγκεντρώνοντας πάνω από εκατό εκπροσώπους της ευρωπαϊκής γεωργικής κοινότητας. Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας που συνδέεται με τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και τις πολιτικές εξελίξεις εντός της νέας Επιτροπής, ένα ζήτημα αναδείχθηκε ως κεντρική ανησυχία για ολόκληρο τον τομέα: η πιθανή ανακατανομή της χρηματοδότησης της ΕΕ σε ένα ενιαίο ταμείο - μια κίνηση που ουσιαστικά θα καταργούσε το ΕΓΤΕ και το ΕΓΤΑΑ, τους δύο οικονομικούς πυλώνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Η αβεβαιότητα κυριάρχησε στις δύο ημέρες συζητήσεων μεταξύ των μελών της Copa-Cogeca. Είτε οφείλεται σε γεωπολιτική αστάθεια που επηρεάζει το διεθνές εμπόριο, οικονομικές προκλήσεις είτε σε αυξανόμενα κανονιστικά βάρη στην εσωτερική αγορά, ο τομέας αντιμετωπίζει μια τέλεια καταιγίδα. Σε αυτό το κλίμα, η προοπτική συγχώνευσης της γεωργικής χρηματοδότησης της ΕΕ σε ένα ενιαίο ταμείο προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο απρόβλεπτου χαρακτήρα, το οποίο ρίχνει μεγάλη σκιά στην έναρξη της θητείας της νέας Επιτροπής.
Η κατάργηση της διπυλωνικής δομής της ΚΑΠ — του ΕΓΤΕ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων) και του ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) — υπέρ ενός εθνικού μοντέλου προγραμματισμού για κάθε κράτος μέλος θα διαβρώσει τα κοινά θεμέλια της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ. Αυτό όχι μόνο θα κατακερμάτιζε περαιτέρω την ενιαία αγορά, αλλά θα έθετε επίσης σε κίνδυνο την ικανότητα παραγωγής τροφίμων της Ένωσης, την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και τη ζωτικότητα των αγροτικών περιοχών της.
Συνοψίζοντας τη διάθεση των εκπροσώπων της γεωργίας στο τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Copa, Massimiliano Giansanti, δήλωσε:
«Η γεωργική φιλοδοξία της νέας Επιτροπής πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της. Και το πρώτο από αυτά, αν θέλουμε να παραμείνουμε συνεπείς με τις πολιτικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν, πρέπει να είναι η διασφάλιση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ — προσαρμοσμένου ώστε να αντικατοπτρίζει τον πληθωρισμό. Η συνοχή του γεωργικού οράματος και η ικανότητα να επιφέρει πραγματικό αντίκτυπο στους αγρότες στον τομέα, εξαρτώνται από αυτό το βήμα. Ενόψει των σημερινών αβεβαιοτήτων, δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς επισιτιστική ασφάλεια. Έχουμε ζητήσει επίσημα συνάντηση με την Πρόεδρο Ursula von der Leyen, η οποία ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα». Συνεχίζοντας το μήνυμα, ο Πρόεδρος της Cogeca, Lennart Nilsson, τόνισε:
«Οι αγρο-συνεταιρισμοί μας χρειάζονται σταθερότητα, προβλεψιμότητα, εμπιστοσύνη και νομική ασφάλεια. Οι πολλαπλές μεταβάσεις που απαιτούνται από την ευρωπαϊκή γεωργία μπορούν - και θα - επιτευχθούν μόνο εάν χρηματοδοτηθούν σωστά. Η επένδυση στη γεωργία δεν είναι απλώς οικονομική υποστήριξη. Είναι μια στρατηγική επένδυση στον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης, μια επένδυση που στηρίζει ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ».
Το ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ δεν είναι απλώς ένα οικονομικό ζήτημα - είναι το κεντρικό πολιτικό ζήτημα στην αρχή αυτής της νέας εντολής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ζήτημα αποτελεί ύψιστη ανησυχία για την αγροτική κοινότητα και γι- αυτό θα οργανωθεί κινητοποίηση τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει σχετική ανακοίνωση των Copa-Cogeca.
agronews.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 08.03.2026 | 11:41 | video
Ανταγωνιστική αλλά ηττήθηκε η ΑΕΛ από την ΑΕΚ στην Αθήνα (1-0) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.03.2026 | 11:39
Νασιακόπουλος: «8 Μαρτίου, ημέρα θύμησης των θυσιών και των κατακτήσεων των γυναικών» - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.03.2026 | 11:37
Μητσοτάκης για πόλεμο στη Μ. Ανατολή: Θα παρέμβουμε σε κάθε φαινόμενο κερδοσκοπίας, ευρωπαϊκό πλέγμα προστασίας στην Κύπρο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.03.2026 | 11:04
Κουρέτας: Οφείλουμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω σε έναν υγιή πατριωτισμό ανθεκτικότητας - ΛΑΡΙΣΑ | 08.03.2026 | 11:00
Στη Λάρισα σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος – Το πρόγραμμά του - ΤΡΙΚΑΛΑ | 08.03.2026 | 10:56
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τιμά την 85η επέτειο της μάχης στο Ύψωμα 731 - ΒΟΛΟΣ | 08.03.2026 | 10:50
Τελική φάση για τη μελέτη του οδικού άξονα Περιφερειακός – Λιμάνι Βόλου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.03.2026 | 10:44
Θέμα το καρτελάκι στη μηδική, προς 60 ευρώ η συνδεδεμένη σόγιας, στα 14 ευρώ ανά κεφάλι το πριμ αιγοπροβάτων
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 11:32
Έλλη Παπαδοπούλου: Πάμε για τα 2 ευρώ το λίτρο στο ντίζελ- οι Λαρισαίοι σπεύδουν να φουλάρουν (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 14:43
«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών ο πρώην πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Συκέας Ελασσόνας, Θύμιος Κλεισιάρης - ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 17:53
Πώς δρούσε η οικογενειακή συμμορία στη Λάρισα που άρπαξε πάνω από 1 εκατ. ευρώ κάνοντας κομπίνα με «χρυσές» λίρες - ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 12:20
Η Λάρισα γκρεμίζει τα παλιά κτίρια και κατασκευάζει νέες πολυκατοικίες -σε ποιές γειτονιές - ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 09:48
Σοβαρό τροχαίο στη Λάρισα με 3 τραυματίες: Καραμπόλα 4 οχημάτων, ενεπλάκη και περιπολικό - ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 15:00
Τραγωδία στον Τύρναβο: 33χρονος νεκρός από ηλεκτροπληξία - ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 09:42
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.03.2026 | 10:40
Ο κίνδυνος οι αγρότες να σπείρουν με υψηλά κόστη σε πετρέλαιο, λιπασματα και να θερίσουν με χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους



















![Ιράν: Πώς ο πόλεμος θα επηρεάσει τη γεωργία – Οι ελληνικές εξαγωγές [πίνακες]](include/docs/00500187069_1ab.jpg)















Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed