ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Οι ανακατατάξεις που φέρνει η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και οι εκτός ελέγχου ενισχύσεις 2.500 ευρώ
Δεν εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου οι μικροί παραγωγοί με δικαιώματα άμεσων ενισχύσεων μέχρι 2.500 ευρώ


Δεν εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου οι μικροί παραγωγοί με δικαιώματα άμεσων ενισχύσεων μέχρι 2.500 ευρώ, έναντι 1.250 ευρώ που προβλέπονταν μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ (2023-2027) που έχουν δρομολογήσει οι Βρυξέλλες, με την ανακοίνωση των σχετικών αποφάσεων να προγραμματίζεται για τις 14 Μαίου.
Το νέο πακέτο μέτρων (ενδιάμεση αναθεώρηση) θα περιλαμβάνει κανόνες για την κατανομή των κονδυλίων, την απλούστευση της πράσινης αρχιτεκτονικής, η οποία θα βασίζεται σε χαλάρωση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων και μείωση της γραφειοκρατίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο του τμήματος γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξετάζεται επίσης, η πλήρης κατάργηση δύο νομικών διατάξεων, οι οποίες επί τους παρόντος απαιτούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ να προσαρμόσουν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για το κλίμα και το περιβάλλον.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή στοχεύει στα υπόλοιπα πρότυπα Καλών Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Συνθηκών (ΚΓΠΣ) –από τα οποία εξαρτώνται οι πληρωμές της ΚΑΠ – που δεν επηρεάστηκαν από την προηγούμενη δέσμη απλούστευσης του 2024.
Όσον αφορά το θέμα των επιτόπιων επιθεωρήσεων, η Επιτροπή προτείνει οι αγρότες να υποβάλλονται σε όχι περισσότερους από έναν έλεγχο συμμόρφωσης ετησίως. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να «αποδυναμώσει τα συστήματα διακυβέρνησης» και να μειώσει την «αποτρεπτική επίδραση των ελέγχων».
Στη δεύτερη δέσμη μέτρων για την απλούστευση της ΚΑΠ, η οποία έχει προγραμματιστεί προς έγκριση για τις 14 Μαΐου, περιλαμβάνονται μέτρα που σύμφωνα με την Επιτροπή, θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των αγροτών.
Συγκεκριμένα, δρομολογούνται:
- Απλοποίηση των απαιτήσεων στην εκμετάλλευση για την καλύτερη αναγνώριση διαφόρων καταστάσεων και γεωργικών πρακτικών (όπως η βιολογική γεωργία),
- τον εξορθολογισμό της στήριξης των μικρότερων και μεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων με μεγαλύτερη χρήση απλουστευμένων ενισχύσεων,
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω βελτιωμένου και απλουστευμένου σχεδιασμού και πρόσβασης σε χρηματοδοτικά μέσα,
- Παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στα κράτη μέλη για τη διαχείριση των στρατηγικών σχεδίων.
Μια τρίτη δέσμη μέτρων απλούστευσης θα έρθει στο τέλος του τρέχοντος έτους, και η οποία θα εστιάζει σε άλλους τομείς πολιτικής όπως στην ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά μέτρα για την αποτροπή πώλησης αγροτικών προϊόντων κάτω από το κόστος παραγωγής.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών θα αξιολογήσουν και θα μελετήσουν για τον αντίκτυπο που πιθανόν να έχουν τέτοιου είδους μέτρα.
Εξετάζονται μέτρα για την προσέλκυση των νέων αγροτών
Επόμενο βήμα θα αποτελέσει το σχέδιο της Κομισιόν για τους νέους αγρότες και κατά πόσο η γεωργία θα γίνει ξανά ελκυστική, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μόλις το 12% των αγροτών είναι κάτω των 40 ετών και πολλοί παλεύουν με χαμηλά εισοδήματα, γραφειοκρατία και ασταθείς αγορές.
Έτσι, σύμφωνα με ανακοινώσεις του επιτρόπου Γεωργίας Κριστόφ Χάνσεν, το δεύτερο εξάμηνο του 2025, αναμένεται η παρουσίαση της στρατηγικής ανανέωσης των γενεών, η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, όπως η πρόσβαση στη γη, το κεφάλαιο και οι δεξιότητες.
Τροποποίηση για το καθεστώς των μικρών
Έως 2.500 ευρώ επιδοτήσεις
Το καθεστώς των µικροκαλλιεργητών στις άµεσες ενισχύσεις επίσης αναθεωρείται για την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο. Συγκεκριµένα αυξάνεται το ποσό άµεσων ενισχύσεων από τα 1.250 ευρώ στα 2.500 ευρώ και µάλιστα σε αυτό το ποσό δεν θα προσµετρώνται τα οικολογικά σχήµατα (eco-schemes). Σηµειώνεται πως το καθεστώς των µικροκαλλιεργητών αφορά όσους λαµβάνουν άµεσες ενισχύσεις έως 1.250 ευρώ (θα αυξηθεί στα 2.500 ευρώ) και µπορούν να πληρώνονται χωρίς ελέγχους. Η Ελλάδα αν και την περασµένη περίοδο είχε ένα παρόµοιο καθεστώς (πάνω από 100.000 αγρότες είχαν ενταχθεί σε αυτό), στο τρέχον στρατηγικό σχέδιο δεν το προέβλεψε. Η παραπάνω τροποποίηση που ετοιµάζει η Κοµισιόν ίσως προσφέρει κάποιο επιπλέον κίνητρο προς υιοθέτηση, καθώς µειώνει σηµαντικά το διοικητικό βάρος των ελέγχων, ειδικά εφόσον στην Ελλάδα η µεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων άµεσων ενισχύσεων λαµβάνουν κάτω από 2.500 ευρώ ετησίως, εξαιρουµένων των οικολογικών σχηµάτων.
agronews.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.10.2026 | 13:14
Φωτογραφικά κλικς από την παρέλαση υπό βροχή στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.10.2026 | 13:02
Απώλεια εισοδήματος έως 16,9 ευρώ ανά στρέμμα ως το 2035 φέρνει στους Έλληνες αγρότες η νέα ΚΑΠ - ΕΛΛΑΔΑ | 28.10.2026 | 12:59
Αυτά είναι τα Νέα Οπλικά Συστήματα που παρουσιάστηκαν στην στρατιωτική παρέλαση - ΔΙΕΘΝΗ | 28.10.2026 | 12:48
Ισπανία: Σύγκρουση τρένων υψηλής ταχύτητας – Τουλάχιστον 39 νεκροί - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.10.2026 | 12:40
Σκληρό σιτάρι: Στο μικροσκόπιο της αγοράς ο διαγωνισμός του Α.Σ. Βόλου για 6.000 τόνους - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.10.2026 | 12:24
Νέα διεθνής διάκριση για το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.10.2026 | 12:18
Σημαιοφόροι - παραστάτες Γυμνασίων - Λυκείων και τα Σώματα Ασφαλείας στην παρέλαση της Καρδίτσας - ΒΟΛΟΣ | 28.10.2026 | 12:04
Εντείνεται η κακοκαιρία στο Ν. Πήλιο: Δεν έγιναν τα δρομολόγια προς τις Σποράδες – Χιόνισε σε Χάνια και Ανάβρα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.10.2026 | 16:25
Πιθανή ματαίωση των παρελάσεων στις θεσσαλικές πόλεις- αναμένεται το βράδυ 112 για την κακοκαιρία στην περιοχή μας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.10.2026 | 22:52
28η Οκτωβρίου: Κανονικά οι παρελάσεις σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα – Ματαιώνονται σε Μαγνησία και Σποράδες - ΛΑΡΙΣΑ | 27.10.2026 | 13:48
Παραδόθηκε σε κυκλοφορία το οδικό τμήμα Μεσοράχη – Ελευθερές στην Ε.Ο Λάρισας – Καρδίτσας (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.10.2026 | 10:14
«Οι άλλοι χύσανε το αίμα τους. Ας βραχούμε λίγο» λέει ο Κουρέτας για τις παρελάσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 09:37
Η Λάρισα τιμά την 28η Οκτωβρίου 1940: Τι ώρα ξεκινά η παρέλαση – Tο πρόγραμμα των εκδηλώσεων - ΒΟΛΟΣ | 27.10.2026 | 19:19
Οριστική ματαίωση της παρέλασης αύριο στον Βόλο (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 11:46
Με ομπρέλες και βροχή, αλλά με υπερηφάνεια η παρέλαση στη Λάρισα για την 28η Οκτωβρίου (ΦΩΤΟ +video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.10.2026 | 09:09
Τακούδης: Χωρίς βροχές παρέλαση σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όχι όμως και στον Βόλο. Χιόνια από το βράδυ στα ορεινά



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed