ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο προκάλεσε το μπλακ άουτ σε Πορτογαλία-Ισπανία, δεν υπάρχουν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης
Ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο στην Ισπανία, με ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της χώρας

Ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο στην Ισπανία, με ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της χώρας, ενδέχεται να προκάλεσε το μαζικό μπλακ άουτ σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο.
Αυτό ανακοίνωσε ο φορέας του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας REN, προσθέτοντας ότι λόγω των ακραίων μεταβολών της θερμοκρασίας «προκλήθηκαν ανώμαλες ταλαντώσεις στις γραμμές πολύ υψηλής τάσης (400 KV)».
Σύμφωνα με αυτόν, η πλήρης αποκατάσταση του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτροδότησης μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ωστόσο, ανέφερε νωρίτερα ότι η αποκατάσταση είναι θέμα ωρών.

ΕΕ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης
«Δεν υπάρχουν σε αυτό το στάδιο ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση» διεμήνυσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Λουίς Μοντενέγκρο.
«Οι διαχειριστές του δικτύου των δύο χωρών προσπαθούν να βρουν την αιτία της βλάβης και να αποκαταστήσουν την τροφοδοσία» ανέφερε ο Κόστα. «Δεν υπάρχει ένδειξη κυβερνοεπίθεσης σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Το κολοσσιαίο μπλακ άουτ που πλήττει την Ιβηρική Χερσόνησο είχε συνέπειες και στις αερομεταφορές, καθώς επηρεάστηκαν οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις σε ορισμένα μεγάλα αεροδρόμια, όπως είναι αυτά της Λισαβόνας, της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, ανακοίνωσε ο Eurocontrol.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσες πτήσεις θα επηρεαστούν» διευκρίνισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας. Διαβεβαίωσε όμως ότι παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης και παρέχει τη στήριξή του στις διάφορες τοπικές υπηρεσίες.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του σιδηροδρομικού δικτύου της Ισπανίας ανέφερε ότι λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση σταμάτησε εντελώς η κυκλοφορία των τρένων.
Μπλακ άουτ και στους πυρηνικούς σταθμούς της Ισπανίας
Το ισπανικό Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας (CSN) ανακοίνωσε σήμερα ότι από το κολοσσιαίο μπλακ άουτ έκλεισαν αυτόματα τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τους αντιδραστήρες να λειτουργούν πλέον με εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.
Μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης, «οι αντιδραστήρες των σταθμών που λειτουργούσαν (Almaraz II, Ascó I και II, Vandellós II) έκλεισαν αυτόματα -σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους- και οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ, που διαθέτουν, τέθηκαν σε λειτουργία και διατηρούν τους σταθμούς σε ασφαλή κατάσταση», τόνισε το CSN σε ανακοίνωσή του.
«Αυτό το συμβάν δεν είχε καμία επίπτωση στους εργαζόμενους, το κοινό ή το περιβάλλον», διαβεβαίωσε η CNS.
Παράλληλα, η ισπανική πετρελαϊκή Moeve διέκοψε τις δραστηριότητές της στα διυλιστήρια πετρελαίου της στην Ισπανία μετά το μπλακ άουτ, δήλωσε εκπρόσωπος της πετρελαϊκής.

Η Moeve, παλαιότερα γνωστή ως Cepsa, λειτουργεί τρία ισπανικά διυλιστήρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της δυναμικότητας διύλισης της χώρας.
Χάος σε μετρό και τρένα
Tην ίδια ώρα, βίντεο στο Διαδίκτυο δείχνουν τα σιδηροδρομικά δίκτυα σε ισπανικές πόλεις να βυθίζονται στο χάος, σταθμούς να κλείνουν και επιβαίνοντες να φεύγουν από τις εξόδους κινδύνου στις σήραγγες.

Προβλήματα και σε Γαλλία, Βέλγιο
Τμήματα της Γαλλίας έχασαν επίσης το ρεύμα μετά τις διακοπές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, επιβεβαίωσε ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου της χώρας. Ωστόσο, τώρα τα προβλήματα στη Γαλλία φαίνεται να έχουν επιλυθεί.
Διακοπές έχουν αναφερθεί μέχρι το Βέλγιο, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει η Daily Mail.
Δήμαρχος Μαδρίτης: Μείνετε εκεί που είσαστε
«Ζητώ από όλους τους κατοίκους της Μαδρίτης να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο απόλυτο ελάχιστο και, αν είναι δυνατόν, να παραμείνουν εκεί που είναι. Θέλουμε να διατηρήσουμε όλους τους δρόμους ανοιχτούς», είπε ο δήμαρχος της Μαδρίτης José Luis Martínez-Almeida σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 21:02
Τεράστια νίκη του ΑΣΚ μέσα στην Τουρκία επί της Τόφας (90-98) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:47
Τόφας – Καρδίτσα 90-98: “Αντίο” στο Basketball Champions League με διπλό στην Τουρκία - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:40
Βγάζουν ρομπότ στα χωράφια φοιτητές στον Βόλο – Η πρωτότυπη ιδέα που τους οδήγησε στην κορυφή - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:37
Απάτη από «μαϊμού» γιατρό στον Βόλο σε βάρος 77χρονης – Της πήρε 10.000 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:31
Λάρισα: Σε εξέλιξη τριήμερο σεμινάριο για την ανθεκτικότητα της πόλης στην κλιματική αλλαγή (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:29
Λάρισα: Ο Δήμος καλεί εθελοντές για τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος 2026 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:08
Αφθώδης πυρετός: Τί είναι, πώς μεταδίδεται στα ζώα και ποια μέτρα ελήφθησαν - ΔΙΕΘΝΗ | 18.03.2026 | 17:26
Εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά το πλήγμα στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, στο Ιράν
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.03.2026 | 09:04
Δέκα γαλάζιοι βουλευτές στη νέα λίστα της Κοβέσι για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ-και Θεσσαλοί ανάμεσά τους; - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.03.2026 | 09:49
Οι 62 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ που εξελέγησαν στην Καρδίτσα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 13:03
Βιολάντα: Αδειάζουν τα ράφια. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει ο Στέφανος Τζιωρτζιώτης - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 08:53
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 09:22
Η καταγγελία για απάτη 710.000 ευρώ σε βάρος βιομήχανου από την οικογένεια Ρομά – Η κατάθεση της κόρης του, πρώην βουλευτή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.03.2026 | 11:56
Mαρτιάτικο χιόνι στα μεγαλύτερα υψόμετρα των ορεινών του Ν. Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.03.2026 | 12:19
Τακούδης-επικαιροποίηση: Ισχυρές βροχές αύριο στα πεδινά Καρδίτσας, Τρικάλων και κεντρικό Πήλιο οφείλουν να προβληματίσουν - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 15:29
Πραγματικό εργοτάξιο η πόλη της Λάρισας - Σε εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες (ΦΩΤΟ)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed