ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Τρίκαλα: Δημιουργείται το Διαχρονικό Μουσείο στο στρατόπεδο «Ταγματάρχου Πούλιου»
Μια μοναδική πολιτιστική διαδρομή.

Το Διαχρονικό Μουσείο, με το συγκρότημα του Οσμάν Σαχ, το Κουρσούμ Τζαμί, το Μουσείο Τσιτσάνη, τα κατάλοιπα της Αρχαίας Τρίκκης και του Ασκληπιείου θα αποτελέσουν μια μοναδική πολιτιστική διαδρομή.
Ένα νέο μουσείο δρομολογείται από το ΥΠΠΟ στα Τρίκαλα.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναβαθμίσει και να πολλαπλασιάσει τους κρίκους της μεγάλης αλυσίδας των μουσείων της χώρας μας, ώστε να προβάλλεται η ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε τόπου, υπό το πρίσμα της βιώσιμης διαχείρισης. Αυτόν τον σχεδιασμό υπηρετεί και η δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου, στις εγκαταστάσεις της π. ΤΑΞ.ΥΠ στα Τρίκαλα.»
Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες για την δημιουργία του Μουσείου
Στον εκσυγχρονισμό της λειτουργικότητας του κτηρίου, με αναβάθμιση της εσωτερικής διαρρύθμισης, προκειμένου να στεγάσει τη νέα χρήση. Στη δομική και εν γένει οικοδομική αποκατάστασή του, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις, βάσει του κανονιστικού πλαισίου.
Στην εγκατάσταση των απαραιτήτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και εν γένει υποδομών που απαιτεί η λειτουργία ενός σύγχρονου Μουσείου.Στην ενεργειακή αναβάθμιση και στην προσαρμογή του κτηρίου στις τεχνικές απαιτήσεις – προδιαγραφές με τις οποίες επιτυγχάνεται η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση .
Στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας ΑμεΑ σε όλους τους χώρους του κτηρίου.

Η ιστορία του κτιρίου
Το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων ιδρύεται στο κτήριο που στέγαζε στο παρελθόν το Στρατηγείο και την Ταξιαρχία Υποστηρίξεως του Α΄ Σώματος Στρατού, στο στρατόπεδο «Ταγματάρχου Πούλιου», γνωστό ως ΤΑΞ.ΥΠ Τρικάλων.
Η κατασκευή του στρατοπέδου που ξεκίνησε το 1929 και ολοκληρώθηκε μετά από μία δεκαετία, βρίσκεται στις παρυφές του λόφου Προφήτη Ηλία, κοντά στον παραδοσιακό οικισμό «Βαρούσι» και κάτω από το βυζαντινό κάστρο της πόλης.
Πρόκειται για προπολεμικό κτήριο, το οποίο, αν και αρχικά προοριζόταν για νοσοκομείο, αξιοποιήθηκε σε στρατιωτικές λειτουργίες. Το τετραώροφο κτήριο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με σκοπό να φιλοξενήσει το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων και τις υποστηρικτικές λειτουργίες του, μαζί με την περιβάλλουσα έκταση 4.750 τ.μ περίπου.
Η κατάσταση διατήρησής του επέβαλε τη δομική, ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμισή του αλλά και την εξασφάλιση καθολικής προσβασιμότητας στα ΑμεΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για την επανάχρησή του, ως μουσειακό κέλυφος.

Φωτορεαλιστική-απεικόνιση-κεντρικής-αίθουσας
Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί
Η μόνιμη έκθεση αρχαιοτήτων του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων προβλέπεται να αναπτυχθεί στον πρώτο όροφο του κτηρίου, με συνολικό εμβαδόν περίπου 580 τ.μ. Οργανώνεται σε τρεις ενότητες, ακολουθώντας τη διάρθρωση των χώρων, με την εισαγωγική ενότητα στο κέντρο και δύο μεγάλες αίθουσες εκατέρωθεν.
Ο σχεδιασμός της έκθεσης δεν απαιτεί δομικές παρεμβάσεις στο κέλυφος.

Τι θα στεγαστεί στο κτίριο
Το παραχωρηθέν κτήριο πρόκειται να στεγάσει, στους δύο ανώτερους ορόφους, τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων και τους απαιτούμενους υποστηρικτικούς χώρους, όπως υποδοχή, πωλητήριο, βεστιάριο, αναψυκτήριο, χώρο εκδηλώσεων, αποθήκες, εργαστήρια συντήρησης, λοιπές βοηθητικές υπηρεσίες.
Κύριο μορφολογικό – μουσειογραφικό στοιχείο, το οποίο ενισχύει την αίσθηση της τοπογραφίας της περιοχής, αποτελούν οι μικρότερες και οι μεγαλύτερες εκθεσιακές κατασκευές, με τη γεωμετρία τους να παραπέμπει αφαιρετικά στο ανάγλυφο της περιοχής, στους γήλοφους–μαγούλες, της πεδιάδας και τους υψηλότερους ορεινούς όγκους.
Ο εκθεσιακός εξοπλισμός του Μουσείου αποτελείται από προθήκες και βάθρα, ειδικές κατασκευές, για την τοποθέτηση των εκθεμάτων, καθώς και εξοπλισμό ψηφιακών εφαρμογών. Ο σχεδιασμός του εξοπλισμού του εποπτικού υλικού και η εν γένει διάταξη ων εκθεμάτων, επιτρέπουν την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 23:43
Αγρότες: Ξεμπλοκάρουν πληρωμές σε εκκρεμότητα για 100.000 ΑΦΜ - ΛΑΡΙΣΑ | 07.02.2026 | 23:01
Λάρισα: Αιματηρή συμπλοκή νεαρών αλλοδαπών σε πολυκατοικία - Ένας τραυματίας από μαχαίρι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 22:56
Καρδίτσα- Λάρισα: Ο πιο επικίνδυνος δρόμος να οδηγείς νύχτα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 18:58
Βαριά ήττα από τον Παναιτωλικό και προσγείωση της ΑΕΛ (1-4) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 18:42
Βιομηχανική ντομάτα: Περισσότεροι «κόφτες» και χαμηλότερες τιμές - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 18:36
Φεβρουάριο και Μάρτιο διαδοχικές πληρωμές τσεκ, αναδιανεμητικής με διορθώσεις σε monitoring, ΑΤΑΚ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 18:24
Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πότε παραδίδεται το «χρυσό» τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία -Πόσο μειώνει τη διαδρομή Αθήνα-Γρεβενά - ΛΑΡΙΣΑ | 07.02.2026 | 17:51
Σπίτι στο σφυρί για επαγγελματία στη Λάρισα – Κάλεσμα Εργατικού Κέντρου για μαζική κινητοποίηση έξω από τράπεζα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 18:24
Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πότε παραδίδεται το «χρυσό» τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία -Πόσο μειώνει τη διαδρομή Αθήνα-Γρεβενά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 11:23
Τακούδης: Προσοχή στα παράλια της Θεσσαλίας από Δευτέρα, έρχονται έντονες βροχές και ισχυροί ανατολικοί άνεμοι (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 22:56
Καρδίτσα- Λάρισα: Ο πιο επικίνδυνος δρόμος να οδηγείς νύχτα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.02.2026 | 11:34
Αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στη Θεσσαλία (βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.02.2026 | 10:35
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.02.2026 | 10:05
Δήμος Λαρισαίων: Ανακατασκευάζεται πλήρως η οδός Μαρτάλη (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.02.2026 | 17:51
Σπίτι στο σφυρί για επαγγελματία στη Λάρισα – Κάλεσμα Εργατικού Κέντρου για μαζική κινητοποίηση έξω από τράπεζα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 11:39
Ταξίδι πάνω από τα σύννεφα -Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος στην Ελλάδα που ξεπερνά τα 1.900 μέτρα υψόμετρο [βίντεο]


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed