ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Ξέρατε ότι η κατανάλωση πατσά μπορεί να βοηθήσει στους πόνους στα γόνατά σας;
Ο πατσάς είναι ένα πιάτο για το οποίο πολλοί μιλούν με λατρεία και άλλοι δεν θέλουν ούτε να ακούν.

Ο πατσάς είναι ένα πιάτο για το οποίο πολλοί μιλούν με λατρεία και άλλοι δεν θέλουν ούτε να ακούν.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο, ουσιαστικά πρόκειται για μοσχαρίσιο στομάχι το οποίο καταναλώνεται σε αρκετές χώρες και στην Ελλάδα έχει συνδεθεί με το... ξενύχτι και την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και το Πάσχα. Σε κάποιες περιοχές ο πατσάς περιλαμβάνεται στο κρεατοφαγικό και πολύ βαρύ μενού του Πάσχα, ενώ στον πατσά προστρέχουν τις νυχτερινές ώρες όσοι έχουν πιει πολύ και θέλουν να... φτιάξουν το στομάχι τους.
Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, σε άλλες περιοχές του κόσμου εντάσσεται και σε άλλα πιάτα και όπως προαναφέρθηκε έχει φανατικούς θαυμαστές και φανατικούς πολέμιους. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο είτε τον φτιάχνετε στο σπίτι είτε τον γεύεστε σε κάποιο εστιατόριο, να είστε πολύ προσεκτικοί, ή να γνωρίζετε ότι είναι πολύ προσεκτικοί και πολύ σχολαστικοί με το καθάρισμα του πατσά πριν μαγειρευτεί.
Πέρα από... αναλγητικό στομάχου στα ξενύχτια, πάντως, ο πατσάς, όπως επισημαίνει και άρθρο του health.com είναι ένα superfood.
Καταρχάς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κολλαγόνο, ο πατσάς είναι πιο σκληρό κρέας. Απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος από ό,τι ορισμένα άλλα κρέατα για να μαλακώσει η υφή του και να απορροφηθούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.
Τι όμως κάνει τον πατσά superfood;
Γράφει το health.com΅
Είναι πηγή πρωτεϊνών
Ο πατσάς αποτελεί εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη αποτελεί το 30-50% της οστικής μάζας. Η προσθήκη πατσά στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της συνολικής σας υγείας.
Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης, τη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της δίαιτας και την επιβράδυνση της μυϊκής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία.
Εκτός από την υγεία των μυών, η πρωτεΐνη παίζει ζωτικό ρόλο στην ανοσία, στην ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών και στην απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών.
Πηγή κολλαγόνου
Ο πατσάς είναι μια πλούσια πηγή κολλαγόνου, μιας δομικής πρωτεΐνης που υποστηρίζει το δέρμα, τα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις σας.
Η απώλεια κολλαγόνου μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες, μείωση της οστικής πυκνότητας και, σε σοβαρές περιπτώσεις, οστεοπόρωση. Το να λαμβάνει κανείς πεπτίδια κολλαγόνου βελτιώνει της ελαστικότητας του δέρματος.Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο μπορεί να υποστηρίξει τα οστά, τις αρθρώσεις και τους μύες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το health.com, xρειάζονται περισσότερες έρευνες για να γνωρίζουμε πόσο καλά τα πλούσια σε κολλαγόνο τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια οστικής μάζας.
Πλούσιος σε βιταμίνη Β12
Ο πατσάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β12. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να συμβάλει στην αναιμία, να αυξήσει τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών και αυτοάνοσων παθήσεων.
Μπορεί να βοηθήσει στα οστά σας
Το ασβέστιο και ο φώσφορος που περιέχει ο πατσάς είναι απαραίτητα για τα οστά.
Μπορεί να βοηθήσει στην ανοσία και την επούλωση πληγών
Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος ισχυρού. Βοηθά στην προστασία του σώματός σας από παθογόνους μικροοργανισμούς-βλαβερές ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και υποστηρίζει διάφορα στάδια της επούλωσης των πληγών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της αποκατάστασης των ιστών.
Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ygeia/katanalosi-patsa-boitha-stoys-ponoys-sta-gonata-sas">Ξέρατε ότι η κατανάλωση πατσά μπορεί να βοηθήσει στους πόνους στα γόνατά σας; - iefimerida.gr</a></p>
- ΕΛΛΑΔΑ | 27.10.2025 | 17:50
Φονικό στην Κρήτη: «Μου έβρισε τη μάνα, έκανε κίνηση να βγάλει κάτι, φοβήθηκα και τον πυροβόλησα» -Τι υποστηρίζει ο 23χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 27.10.2025 | 17:47
Ο δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης στην εορτή για την 28η Οκτωβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου - ΛΑΡΙΣΑ | 27.10.2025 | 15:08
Μαθητές και φορείς απέτισαν φόρο τιμής στο Ηρώο Πεσόντων στο Φρούριο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.10.2025 | 14:22
Τσιάρας: Κινητοποίηση όλων των ευρωπαϊκών μηχανισμών για στήριξη της κτηνοτροφίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.10.2025 | 14:20
Περιφέρεια: Μέχρι τέλος Νοεμβρίου «ανοιχτή» η πρόσκληση για ένταξη έργων αποκατάστασης και καθαρισμού ποταμών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.10.2025 | 13:22
ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήθηκε ο Ιωάννης Καϊμακάμης από τη θέση του αντιπροέδρου - ΒΟΛΟΣ | 27.10.2025 | 12:26
Ταυτοποιήθηκαν -11- άτομα, για ρίψη πλαστικών μπουκαλιών προς τον αγωνιστικό χώρο, σε ποδοσφαιρικό αγώνα στον Βόλο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.10.2025 | 12:07
ΗΠΑ: Η μεγάλη συγκομιδή καλαμποκιού κλονίζει την αγροτική οικονομία
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.10.2025 | 10:13
Καρδίτσα: Πώς το βρέφος κατέληξε με πολλαπλά εγκαύματα - «Η κόρη μου δεν το πρόλαβε, είναι σε σοκ», λέει η γιαγιά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.10.2025 | 10:33
Καρδίτσα: Σύλληψη υπευθύνου κτηνοτροφικής μονάδας που διατηρούσε ζώα με συμπτώματα ευλογιάς - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.10.2025 | 09:58
Παρατάνε αμάζευτα τα καστανοπερίβολα σε Κίσαβο και Πήλιο- νέα ασθένεια πλήττει τις καστανιές (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.10.2025 | 20:51
Κ. Χατζηδάκης: Τρία ορόσημα για να βγει ο αγροτικός τομέας από το «μνημόνιo» λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ - ΛΑΡΙΣΑ | 26.10.2025 | 23:37
Τροχαίο με εγκατάλειψη μοτοποδηλάτη στη Βόλου -αναζητείται οδηγός ΙΧ - ΒΟΛΟΣ | 26.10.2025 | 10:21
Νέα τραγωδία στο Πήλιο – 54χρονος κατέρρευσε ενώ μάζευε ελιές - ΛΑΡΙΣΑ | 26.10.2025 | 11:51
Στη Μακεδονία ξηλώνουν ροδακινιές, μηλιές και βάζουν ακτινίδια, στη Λάρισα; (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 26.10.2025 | 20:06
Νέα τραγωδία: Αγροτικό συγκρούστηκε με 2 μηχανές μεγάλου κυβισμού – Ένας 21χρονος νεκρός και 2 τραυματίες, ο ένας 14 ετών










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed