ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣτΕ: Παράνομη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση των Airbnb και παραπομπή του θέματος στη Ολομέλεια
Παράνομη και ανυπόστατη κρίθηκε από την 7μελη σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Παράνομη και ανυπόστατη κρίθηκε από την 7μελη σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η από 9.4.2024 εγκύκλιος της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων (Airbnb), ως προς το σκέλος που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς τέλους επιτηδεύματος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, όμως λόγω της σπουδαιότητας το όλο θέμα, παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Στο ΣτΕ είχαν καταθέσει σχετικές αιτήσεις ακύρωσης η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.
Όλοι ζητούν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. Ε2024/9.4.24 εγκύκλιος της ΑΔΑΕ με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση, από πλευράς φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών εμμέσων φόρων και τελών, των βραχυχρόνιων μισθώσεων του άρθρου 111 του νόμου 4406/2016, όπως ισχύει μετά τις τροποιήσεις που επήλθαν με το νόμο 5073/2923.
Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 4446/2016 καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού (Airbnb, κ.λπ.).
Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν, μεταξύ των άλλων, ότι από την εφαρμογή της εγκυκλίου πλήττονται άμεσα ή έμμεσα οι ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές ακινήτων που ασχολούνται με τη διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων τους, καθώς υποχρεούνται να καταβάλλουν αυτοτελές τέλος επιτηδεύματος για καθένα από τα ακίνητά τους.
Στην επίμαχη εγκύκλιο (παράγραφος 15), μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι τα ακίνητα που μισθώνονται ή υποεκμισθώνονται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 111 του νόμου 4446/2016 από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες χωρίς την παροχή άλλων υπηρεσιών, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων, λογίζονται ως επαγγελματικές εγκαταστάσεις (έδρα και υποκατάστημα) των προσώπων αυτών και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 31 του νόμου 3986/2011 περί επιβολής τέλους επιτηδεύματος.
Το ίδιο εφαρμόζεται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία μισθώνουν ή υπεκμισθώνουν 3 ή περισσότερα ακίνητα και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ως προς την επιβολή τέλους επιτηδεύματος για τα δωμάτια που βρίσκονται εντός του ίδιου διαμερίσματος ή εντός μονοκατοικίας, καθώς και για τα διαμερίσματα που βρίσκονται εντός του ιδίου κτιρίου του κτιριακού χώρου, επιβάλλεται μια φορά τέλος επιτηδεύματος, ανεξάρτητα αν αυτά λειτουργούν ως έδρα ή ως υποκατάστημα.
Τώρα, η 7μελης σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κουσούλη και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Νέγρη, στην υπ΄ αριθμ. 601/2025 απόφασή της, αναφέρει ότι η προσβαλλόμενη εγκύκλιος, η οποία «έχει κανονιστικό χαρακτήρα» δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά έχει αναρτηθεί μόνο στο διαδίκτυο (ΔΙΑΥΓΕΙΑ) και έχει τεθεί σε εφαρμογή, «επομένως είναι μη νόμιμη, ανυπόστατη και ακυρωτέα για λόγους ασφαλείας δικαίου», όπως βάσιμα προβάλλουν οι προσφεύγοντες.
Κατόπιν αυτών, κατά τη γνώμη που επικράτησε στο Τμήμα, οι αιτήσεις ακύρωσης έπρεπε να γίνουν δεκτές και να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη εγκύκλιος, «κατά τα βασίμως προβαλλόμενα», αλλά λόγω της σπουδαιότητας του όλου θέματος, παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ και ορίστηκε εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας η Ευσταθία Σκούρα.
Πηγή: protothema.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.03.2026 | 12:27
Μαθητική πνοή στο αρχαίο θέατρο σήμερα-«Πρεμιέρα» με Αριστοφάνη για το Φεστιβάλ «Εφήβων Δρώμενα» (ΦΩΤΟ +video ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.03.2026 | 12:05
Ρομποτική Χειρουργική Da Vinci στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας - ΒΟΛΟΣ | 26.03.2026 | 11:57
Βόλος: Τι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά που ξεκλήρισε οικογένεια – Κάηκαν ζωντανές μάνα και κόρη, σοβαρά τραυματίας ο γιος - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.03.2026 | 11:48
Συνάντηση από τον Σύνδεσμο Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας στην Καρδίτσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.03.2026 | 11:30
Καρδούλας: Η κατάταξη των 25 δήμων της Θεσσαλίας ως προς την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών τους προς τα νοικοκυριά - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 26.03.2026 | 11:26
Μητσοτάκης: Στα 920 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Μηνιαία αύξηση 40 ευρώ από πέρυσι, σχεδόν μισός μισθός - ΕΛΛΑΔΑ | 26.03.2026 | 11:20
Καιρός - Κολυδάς: Χαλάει ο καιρός από το Σαββατοκύριακο - Πώς θα κάνει «ποδαρικό» ο Απρίλιος - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 26.03.2026 | 11:04
Α1 Γυναικών: Χάος μετά το φινάλε του αγώνα Αμύντας – Ανόρθωση και τον υποβιβασμό της ομάδας του Βόλου
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 21:13
Ξεσπά ο αδελφός του 51χρονου Καρδιτσιώτη τραγουδιστή: «Του έλεγα μην μπλέκεις με αυτήν την κοπέλα» - ΒΟΛΟΣ | 25.03.2026 | 12:32
Εικόνες από την παρέλαση στην παραλία του Βόλου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 13:42
Προφυλακιστέος ο 17χρονος για τη δολοφονία του Γ. Τσιτόγλου - Θα οδηγηθεί στις φυλακές Κασσαβέτειας - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 12:15
Εικόνες και βίντεο από την παρέλαση της Λάρισας- με αραιή συννεφιά πλήθος κόσμου την παρακολουθεί - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 13:07
Εντυπωσιακή η παρουσία μαθητών και ενόπλων δυνάμεων στην παρέλαση της Λάρισας απέσπασε θερμά χειροκροτήματα (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 11:19
Καρδίτσα: Απολογείται αυτή την ώρα για τη δολοφονία Τσιτόγλου ο 17χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 21:21
Ισχυρός σεισμός 4,9 στο Άγιο Όρος - Αισθητός και στη Λάρισα και τις Σποράδες - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 09:03
Θλίψη στην Ελασσόνα: Ο παλαίμαχος πρωταθλητής Νίκος Σιδηρόπουλος το θύμα του τραγικού τροχαίου στο Λυκούδι







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed