ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε ποια εκκλησία της Θεσσαλίας διάβασαν το Ευαγγέλιο στα… Ουγκανέζικα και στα Αρβανίτικα και γιατί
Tο απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στονΕσπερινό της Αγάπης

Μέσα σε πανηγυρική και κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα 20 Απριλίου 2025 ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, ενώ συγχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυλώνος κ. Χριστόδουλος.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν πολλοί ιερείς της Μητροπόλεώς μας, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών που κρατούσαν λαμπάδες, μεταφέροντας το φως της Αναστάσεως.
Κατά την παράδοση, το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο αναγνώστηκε σε διάφορες γλώσσες: στα Αρβανίτικα από τον π. Αχίλλιο Τσούτσουρα, στα Αγγλικά από τον π. Γεώργιο Γραδούλα, στα Ιταλικά από τον π. Ευάγγελο Γιώτα, στα Ουγκανέζικα από τον κ. Δαβίδ, στην Ομηρική διάλεκτο από τον κ. Χρήστο Οικονόμου και στη Νέα Ελληνική από τον Αρχιδιάκονο π. Χρυσόστομο Κοτίδη.
Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος μίλησε με συγκίνηση στο εκκλησίασμα, τονίζοντας πως ξεκινήσαμε την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή με τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, κι έτσι καταλήγουμε σήμερα, στο φως της Αναστάσεως, με τον Εσπερινό της Αγάπης.
«Όπως τότε ζητήσαμε συγγνώμη ο ένας από τον άλλον για να αρχίσουμε καθαροί τον πνευματικό μας αγώνα, έτσι και τώρα καλούμαστε να συνεχίσουμε με αγάπη μεταξύ μας, με ενότητα, με συγχώρηση και με φως Χριστού στις καρδιές μας», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Το Πάσχα δεν είναι μία στιγμή· είναι τρόπος ζωής. Η Ανάσταση δεν μένει στον ναό, αλλά φτάνει στα σπίτια, στις σχέσεις, στις δουλειές μας. Να μοιράζεστε χαρά, να σκορπάτε ειρήνη, να αγαπάτε όπως μας αγάπησε ο Χριστός». Τέλος, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, υγεία, αγάπη και να φωτίζει ο Αναστημένος Χριστός κάθε βήμα της ζωής μας.
Ο Εσπερινός της Αγάπης είναι μια ιδιαίτερη και συμβολική ακολουθία που τελείται την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα, σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Είναι μια εορταστική και αναστάσιμη ακολουθία, η οποία τονίζει τη νίκη της αγάπης και της ενότητας που φέρνει η Ανάσταση του Χριστού.
Γιατί λέγεται “της Αγάπης”;
Διότι εκφράζει τη χριστιανική αγάπη που ενώνει όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από γλώσσα, φυλή ή έθνος. Είναι μια υπενθύμιση της παγκοσμιότητας του αναστάσιμου μηνύματος.
Τι συμβαίνει στον Εσπερινό της Αγάπης;
Διαβάζεται το Ευαγγέλιο της Ανάστασης (Ιωάννης 20, 19-25) σε πολλές γλώσσες (ελληνικά, λατινικά, αγγλικά, ιταλικά, ρωσικά, τουρκικά, κ.ά.), συμβολίζοντας τη διάδοση του αναστάσιμου μηνύματος σε όλον τον κόσμο. Η ακολουθία είναι χαρμόσυνη, με τον ιερέα και τον λαό να χαιρετούν ο ένας τον άλλον με “Χριστός Ανέστη” και να ανταποδίδουν “Αληθώς Ανέστη”.
Πηγή: trikalavoice.gr
- ΒΟΛΟΣ | 15.03.2026 | 20:49
Νέα Ιωνία: 100 χρόνια από τη θεμελίωση της Ευαγγελίστριας – Τιμή στον Μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο - ΛΑΡΙΣΑ | 15.03.2026 | 20:37
«Δρόμοι των ανθισμένων αμυγδαλιών» στο Συκούριο -πλήθος κόσμου στην εκδήλωση - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.03.2026 | 20:06
Κανονικά από Δευτέρα τα μαθητικά δρομολόγια από το ΚΤΕΛ Καρδίτσας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.03.2026 | 20:05
Ανακοίνωση της Ε Π Θεσσαλίας του ΚΚΕ με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στη Λάρισα - ΔΙΕΘΝΗ | 15.03.2026 | 19:56
«Κρυφά στη Μόσχα για χειρουργείο» ο τραυματισμένος Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, μεταδίδουν κουβετιανά ΜΜΕ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.03.2026 | 19:48
Βιολάντα: Το διπλό πρόσωπο του εκσυγχρονισμού στην περιφέρεια - ΒΟΛΟΣ | 15.03.2026 | 18:42
Βόλος: Τραγική κατάληξη για τον 64χρονο που αναζητούνταν- βρέθηκε απαγχονισμένος σε αγροτική περιοχή - ΔΙΕΘΝΗ | 15.03.2026 | 18:16
Με δάνειο 42 εκατ. ευρώ από εταιρεία Ισραηλινών αγόρασε ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.03.2026 | 10:34
Τακούδης: Χιόνια στα ορεινά Δυτικής Θεσσαλίας και ισχυρές βροχές στο Πήλιο μεσοβδόμαδα - ΛΑΡΙΣΑ | 15.03.2026 | 09:43
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 15.03.2026 | 15:08
Συνελήφθη με χασίς πρόεδρος Θεσσαλικής ποδοσφαιρικής ομάδας - ΛΑΡΙΣΑ | 15.03.2026 | 12:58
Ο Κ. Μητσοτάκης στην Κυριακάτικη ανάρτηση για την υπόθεση σύλληψης της οικογένειας Ρομά στη Γιάννουλη - ΛΑΡΙΣΑ | 15.03.2026 | 11:36
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει: εσωκομματικές κάλπες για τους 4.000 συνέδρους-αθρόα προσέλευση στη Λάρισα (ΦΩΤΟ +video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.03.2026 | 10:55
Το ρίσκο των παραγωγών φέτος να το αναλάβουν και οι εκκοκκιστές - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 15.03.2026 | 11:25
Επανέρχεται σήμερα για Αχελώο ο Μητσοτάκης με Χατζηδάκη συντονιστή του έργου -η δυσπιστία των Θεσσαλών - ΛΑΡΙΣΑ | 15.03.2026 | 18:08
Σκληρή ανάρτηση Θανάση Φούντα προέδρου ΕΛΜΕ Λάρισας για το προσυνέδριο: «Καλοταϊσμένοι και ζήτουλες αξιωμάτων»





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed