ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ξεκινούν αναγγελίες για ζημιές από τον παγετό που δεν εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ
Αφορούν καλλιέργειες που χτυπήθηκαν σε προανθικό στάδιο, όπως οι κερασιές κ.ά.

Θετικά είναι τα μηνύματα για τους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό αλλά οι ζημίες δεν εντάσσονται μέχρι στιγμής στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως για παράδειγμα οι ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες (π.χ. κερασιές) που βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypaithros.gr ξεκινούν άμεσα οι αναγγελίες ζημιών στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΛΓΑ και για αυτές τις καταστροφές, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες των ενισχύσεων των πληγέντων αγροτών.
Ειδικότερα, η διαδικασία ξεκινάει σήμερα Μ. Τετάρτη σε κάποιες περιοχές και θα διαρκέσει έως 30/04, ώστε οι παραγωγοί να δηλώσουν τη ζημιά και να γίνει κανονικά η εκτιμητική διαδικασία για όλους όσοι έχουν πληγεί.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο στον παγετό του Μαρτίου όσο και στον τελευταίο παγετό του Απριλίου προκλήθηκαν σε φρουτοπαραγωγικές περιοχές της Πέλλας, της Ημαθίας κ.ά μεγάλες ζημιές σε όλες σχεδόν τις ποικιλίες των κερασιών, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες «έκαψαν» πολλά δέντρα που ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας.
Διονύσης Σταμενίτης: «Με σχέδιο και μεθοδικότητα η αντιμετώπιση των συνεπειών του παγετού»
Όπως επισημαίνεται σε δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ: «μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ, αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας αναγγελιών για τις δηλώσεις ζημιών για το σύνολο των καλλιεργειών που έχουν πληγεί. Μια διαδικασία που υιοθετήθηκε προκειμένου να υπάρχει πλήρης και επίσημη καταγραφή όλων των ζημιών ενώ παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί στην περίπτωση ζημιών που έχουν ως αίτιο τον παγετό, και δεν έχουν εμφανίσει ακόμα συμπτώματα.
Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης του ζητήματος, την Τρίτη, 15 Απριλίου 2025, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον Υπουργό, Κώστα Τσιάρα και με συμμετοχή του Υφυπουργού, Διονύση Σταμενίτη και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στρατάκου, συναντήθηκε με εκπροσώπους των παραγωγών των Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας και Κοζάνης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει στις δενδροκαλλιέργειες από την εκδήλωση του παγετού σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ από πλευράς Υπουργείου τονίστηκε ότι υπάρχει η βούληση για εξέταση κάθε ζητήματος που ανακύπτει».
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.12.2025 | 00:34
Αλυσιδωτές επιπτώσεις από τις αγροτικές κινητοποιήσεις - Ακυρώσεις κρατήσεων έως και 50% σε Θεσσαλία και Ήπειρο - ΕΛΛΑΔΑ | 20.12.2025 | 19:40
Σέρρες: Συνελήφθη 62χρονος καθηγητής για σεξουαλική παρενόχληση σε μαθήτριά του - ΔΙΕΘΝΗ | 20.12.2025 | 19:14
ΗΠΑ: Τέλος η κρατική ενίσχυση για τους αγρότες - ΒΟΛΟΣ | 20.12.2025 | 18:56
Μαγνησία: Νεκρός ο πρόεδρος του χωριού Πινακάτες - Κατέρρευσε από εγκεφαλικό ενώ οδηγούσε - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.12.2025 | 18:47
Προβληματισμός από εμπόρους, ξενοδόχους και εστίαση για την τεράστια ζημιά από τα αγροτικά μπλόκα - ΕΛΛΑΔΑ | 20.12.2025 | 18:27
Εισαγγελική παρέμβαση για όσους σήκωσαν τις μπάρες στα Διόδια Δροσοχωρίου Ιωαννίνων στις αγροτικές κινητοποιήσεις - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 16:00
Η Θεσσαλία παράγει και εξάγει, με κινητήριο «μοχλό» τα αγροτικά προϊόντα (γραφήματα) - ΕΛΛΑΔΑ | 20.12.2025 | 15:45
Αττική: Μαθητές διακινούσαν κοκαΐνη και κάνναβη
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.12.2025 | 11:26
Βλέπει χιόνια ακόμη και στα πεδινά της Θεσσαλίας από 28 Δεκέμβρη ο Φάνης Τακούδης - ΛΑΡΙΣΑ | 20.12.2025 | 09:02
Θρήνος στη Λάρισα για τον θάνατο 28χρονης - ΒΟΛΟΣ | 20.12.2025 | 18:56
Μαγνησία: Νεκρός ο πρόεδρος του χωριού Πινακάτες - Κατέρρευσε από εγκεφαλικό ενώ οδηγούσε - ΛΑΡΙΣΑ | 20.12.2025 | 10:02
Θλίψη για Λαρισαία που έχασε τη ζωή της μετά από παράσυρση στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 09:21
Μέτρο 23 για άλλους 9.000 δικαιούχους, de minimis για φερτά υλικά, ζωοτροφές, και φυτικό κεφάλαιο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου - ΛΑΡΙΣΑ | 20.12.2025 | 15:01
Άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων στο Μακρυχώρι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας και μοίρασαν μήλα(ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 10:08
Στα μπλόκα αλλά με ανοιχτούς δρόμους οι αγρότες τα Χριστούγεννα- σηκώνουν μπάρες διοδίων σήμερα στις 11.00 στο Μακρυχώρι - ΔΙΕΘΝΗ | 20.12.2025 | 19:14
ΗΠΑ: Τέλος η κρατική ενίσχυση για τους αγρότες











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed