ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Δήμος Βόλου: Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπαίνει ως νέος μισθωτής στο Τσαλαπάτα
Το ίδρυμα θα αναλάβει την αποκατάσταση και αξιοποίηση του χώρου αμέσως μετά την αποχώρηση της «Χείρων»

Το ίδρυμα θα αναλάβει την αποκατάσταση και αξιοποίηση του χώρου αμέσως μετά την αποχώρηση της «Χείρων»
Στο κτίριο Τσαλαπάτα, το οποίο μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, οπότε και θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπη, εγκαταλείφθηκε και ρημάζει, μπαίνει, ως νέος μισθωτής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου να το αποκαταστήσει και να το αξιοποιήσει, δίνοντάς του νέα «ζωή» και αναβαθμίζοντας και τη γύρω περιοχή.
Αμέσως μετά το Πάσχα, το ίδρυμα πρόκειται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του χώρου που προτίθεται να μισθώσει και να αξιοποιήσει σε συνδυασμό με το κτίριο στη Ν. Ιωνία όπου στεγαζόταν η εφορία της περιοχής, η οποία θα έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου.
Θα προηγηθεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, η υπογραφή από πλευράς του Δήμου Βόλου, της λύσης της υπάρχουσας σύμβασης με την εταιρεία «ΧΕΙΡΩΝ» που είναι η σημερινή μισθώτρια του συγκροτήματος Τσαλαπάτα και οποία έχει αναλάβει να καταβάλλει ποσό 519.000 ευρώ προς τον Δήμο Βόλου με την παράδοση του χώρου.
Τη διπλή συμφωνία «win – win» ανακοίνωσε χθες στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, υπογραμμίζοντας ότι από κάθε άποψη είναι συμφέρουσα για τον Δήμο και τα δημοτικά ταμεία και αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης που ανέλαβε να φέρεις εις πέρας ο ίδιος προς όφελος της πόλης.
«Αντί να πάμε σε μία κόντρα με τη Χείρων που μπορεί να διαρκούσε και πέντε χρόνια, επιλέξαμε τον δρόμο της συνεργασίας. Και ετοιμάζουμε μια λύση «πακέτο» για το Τσαλαπάτα, από το οποίο ο Δήμος Βόλου εισέπραττε μέχρι και πριν από τις πλημμύρες περί τις 45.000 ευρώ ετησίως», είπε ο κ. Μπέος.
Όπως εξήγησε ήρθε σε συμφωνία με τη Χείρων, να λυθεί πρόωρα η σύμβαση και να αποχωρήσει, με την εταιρεία να καταβάλλει στον Δήμο ποσό 519.000 ευρώ, ως αποζημίωση για το Τσαλαπάτα που θα παραδοθεί χωρίς να έχει αποκατασταθεί μετά τις πλημμύρες. Από την πλευρά του ο Δήμος θα επιστρέψει στην εταιρεία την εγγυητική και θα διαγράψει οφειλή 59.000 ευρώ.
Με τη λύση της σύμβασης που θα υπογραφτεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο χώρος απελευθερώνεται από τη Χείρων και ο Δήμος Βόλου θα βάλει ως μισθωτή, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπέος έχει ήδη μελετήσει την αξιοποίηση του συγκροτήματος και έχει προχωρήσει διαδικασίες για τη χρηματοδότησή του.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναλάβει να αποκαταστήσει τον χώρο και να υλοποιήσει το σχέδιο αξιοποίησής του, καταβάλλοντας υψηλότερο ενοίκιο προς τον Δήμο Βόλου, της τάξης των 6.000 ευρώ τον μήνα, έναντι περίπου 4.000 ευρώ που κατέβαλε η Χείρων.
Η πρόταση παραχώρησης μάλιστα του συγκροτήματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρόκειται να έρθει σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αμέσως μετά το Πάσχα.
«Πρόκειται για μία επιτυχία της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμος Βόλου βγαίνει διπλά κερδισμένος. Απαλλάσσεται και από τη Χείρων που επί δύο χρόνια σχεδόν δεν κάνει τίποτα για τον χώρο και κερδίζει έναν σοβαρό μισθωτή, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε άλλα έξοδα από τα δημοτικά ταμεία», είπε ο κ. Μπέος.
«Ακόμη κι αν πιάσει τόπο το ευχέλαιο που θα κάνετε για να υπαναχωρήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πάλι ο Δήμος δεν θα βγει ζημιωμένος. Οι 519.000 ευρώ φτάνουν και περισσεύουν για να επαναφέρουμε το συγκρότημα στην προτέρα κατάσταση και στη συνέχεια να αναζητήσουμε μισθωτή», είπε απαντώντας σε αγωνίες που εξέφρασαν οι αντιπολιτεύσεις.
Ο ίδιος μάλιστα ανακοίνωσε ότι με δική του παρέμβαση αποζημιώνονται από τη Χείρων με ποσά 80.000 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα, οι δύο επιχειρηματίες που μίσθωναν καταστήματα από την εταιρεία και καταστράφηκαν.
Η λύση της σύμβασης με τη Χείρων που θα υπογραφτεί την ερχόμενη εβδομάδα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
voloday.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 21:03
Δήμος Λαρισαίων: Γιορτή της Μητέρας στο Πάρκο Αλκαζάρ - Την Κυριακή 10 Μαΐου με πλήθος δράσεων για την οικογένεια - ΥΓΕΙΑ | 04.05.2026 | 20:55
Mercosur: Σαλμονέλα στο 80% στα κοτόπουλα από Βραζιλία - «Κενά στους ελέγχους», λένε οι γεωτεχνικοί - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 20:39
Σε έξαρση οι κλοπές μετασχηματιστών στο Δήμο Kιλελερ- ο δήμαρχος ζητά καλύτερη αστυνόμευση (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 20:23
Δρόμοι με ευρωπαϊκές προδιαγραφές στον Βόρειο τομέα της Λάρισας με χρηματοδότηση από την περιφέρεια - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 20:16
Διακοπή νερού αύριο σε αυτούς τους δρόμους της Λάρισας - ΒΟΛΟΣ | 04.05.2026 | 18:16
Υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου και το 2028 ο Αχιλλέας Μπέος: «Δεν έχω μάθει να αφήνω τίποτα στη μέση» (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 18:06
Αυτοψία του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες στον Τύρναβο που επλήγησαν χθες από χαλάζι - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 18:02
Δήμος Λαρισαίων: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 6 και 7 Μαΐου 2026 για το «ΔΕΗ Tour of Hellas 2026»
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.05.2026 | 11:46
Έκπληξη από δημοσκόπηση Νίκου Καρδούλα: αν γινόταν σήμερα εκλογές η ΝΔ θα είχε μία έδρα στη Λάρισα! - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.05.2026 | 13:28
Αναστατωμένοι αγρότες στο Ν. Καρδίτσας από «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.05.2026 | 13:21
Ισχυρό χαλάζι έπεσε στην πόλη της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ +video) - ΒΟΛΟΣ | 03.05.2026 | 13:09
«Είχε 8 μποφόρ»: Ο ήρωας καπετάνιος της Αλοννήσου περιγράφει πως μετέφερε εν μέσω κακοκαιρίας βρέφος στο νοσοκομείο του Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 03.05.2026 | 11:32
Με μεγάλη συμμετοχή ο 15ος Ιπποκράτειος λαϊκός αγώνας δρόμου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ +video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.05.2026 | 10:56
Ο φόβος των αγροτών της Θεσσαλίας είναι πλέον να μην έχουμε λίβα μέσα στο Μάη... - ΛΑΡΙΣΑ | 03.05.2026 | 11:56
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 03.05.2026 | 20:06
Καιρός: Συναγερμός για διαδοχικά κύματα καύσωνα λόγω επανεμφάνισης του φαινομένου El Nino





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed