ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο στόχος της Αθήνας με τα μηνύματα Μητσοτάκη για win win λύση στο εμπόριο -«Το εκτιμώ», η αντίδραση Τραμπ
Έπαινοι Τραμπ για Μητσοτάκη: «Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος»

Η ψυχραιμία και η υπομονή που επέδειξε η κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για την επιβολή δασμών βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου να επιβραβεύονται από τις εξελίξεις.
Η Αθήνα εξέπεμψε εξαρχής μήνυμα συνεννόησης και διαπραγμάτευσης με την Ουάσιγκτον σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς βιαστικές κινήσεις, υψηλούς τόνους και εκδήλωση πανικού, κάτι που αποτυπώθηκε και αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε σε αυτή τη γραμμή και χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Breitbart News, υποστηρίζοντας ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας λύσης win-win στο εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής». «Υπάρχει ακόμη χώρος για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε μείζονα ανταποδοτική απάντηση. Πιστεύω ότι, τελικά, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη, και πρέπει να βρούμε μια λύση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Έπαινοι Τραμπ για Μητσοτάκη: «Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος»
Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Τραμπ, ύστερα από σχετική ερώτηση, χαιρέτισε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, δείχνοντας πως υπάρχει κοινό έδαφος για συνεννόηση και συνεργασία. «Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μια συμφωνία μπορεί να γίνει με τον καθέναν από αυτούς (εννοεί όσους θέλουν να διαπραγματευτούν τους δασμούς). Μπορεί να γίνει συμφωνία και με την Κίνα. Θα γίνουν δίκαιες συμφωνίες με όλους», ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου, που δείχνει πως θέλει να κάτσει στο τραπέζι με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ προκειμένου να βρεθεί λύση στον εμπορικό πόλεμο που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες. Άλλωστε, νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Truth Social, ανακοίνωσε 90ήμερη παύση δασμών σε σχεδόν όλες τις χώρες, καθώς και μείωση των «ανταποδοτικών δασμών» στο 10% με άμεση ισχύ. Μοναδική εξαίρεση η Κίνα, για την οποία αποφάσισε και νέα αύξηση των δασμών, στο εξωπραγματικό 125%.
Η στρατηγική της κυβέρνησης για την προστασία των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ
Σε κάθε περίπτωση, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αποφύγει την επιβολή δασμών σε ελληνικά προϊόντα όπως το λάδι, οι βρώσιμες ελιές και η φέτα, που δεν παράγονται στις ΗΠΑ και αποτελούν βασικά εξαγωγικά προϊόντα από τη χώρα μας προς αυτές. Γι’ αυτό επέλεξε από την πρώτη στιγμή να κρατήσει χαμηλούς τόνους, να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεσμευόμενη, βέβαια, να ακολουθήσει την ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική που χαράσσεται στις Βρυξέλλες.
Ανάλογα μηνύματα αναμένεται να εκπέμψει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης από τους Δελφούς, όπου θα πάρει μέρος στο Φόρουμ, ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα Οινόφυτα και στη Λιβαδειά.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 22:32
Τσιάρας: Η Ελληνίδα αγρότισσα πρωταγωνίστρια της παραγωγής και της ζωής στην ύπαιθρο - ΒΟΛΟΣ | 13.03.2026 | 22:04
ΟΛΒ: Αιχμές για παραλείψεις στη μελέτη και ενστάσεις για το κόστος απομάκρυνσης των σκουπιδιών (video) - ΒΟΛΟΣ | 13.03.2026 | 21:50
Χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον 64χρονο που αγνοείται στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 21:39
Τρία χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να βρούμε την αλήθεια» (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 13.03.2026 | 21:28
Σούδα: Δίωξη για κατασκοπεία στον 58χρονο Πολωνό – Τη Δευτέρα η απολογία του - ΒΟΛΟΣ | 13.03.2026 | 21:17
Μωρά φώκιες κοιμούνται σε σπηλιά στην Αλόννησο - ΕΛΛΑΔΑ | 13.03.2026 | 21:14
Δολοφονία στην Καλαμαριά: Άλλαξε την κατάθεσή του ο 23χρονος - Είχε πάνω του το μαχαίρι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 21:06
Κουρέτας για μοντέλο πρόβλεψης πλημμυρών: Αν υπήρχε αυτό δεν θα πνίγονταν στο Παλαμά 3 η ώρα το πρωί στα σπίτια τους
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 15:36
Τραγωδία στη Λάρισα – Νεκρός 33χρονος μετά από πτώση από δεύτερο όροφο - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:27
Μαφία των Ρομά στη Λάρισα: «Δεν θα φύγεις ζωντανή» - Πώς έδωσαν 20λεπτα για λίρες σε ένα από τα θύματα τους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 13.03.2026 | 17:00
Στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι κατοικία στο Μακρυχώρι Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:29
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 17:04
Στη Λάρισα αύριο Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το 3ο προσυνέδριο της ΝΔ με θεμα τον πρωτογενή τομέα - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 20:34
Aναλυτικά το πρόγραμμα του προσυνεδρίου της ΝΔ στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:22
Ένταση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- αποχώρησε η Συμπαράταξη Λαρισαίων (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 08:39
Άνοιξε της πύλες της η 31η Agrotica, συλλαλητήριο με τρακτέρ από την Πανελλαδική των μπλόκων





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed