ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Μακροζωία: Τρώνε αυτά τα 3 τρόφιμα κάθε μέρα και ξεπερνούν τα 100 – Τι καταναλώνουν
Η «δίαιτα των Τριών Αδελφών»

Ο ερευνητής μακροζωίας Dan Buettner, συνεργάτης του National Geographic και εμπνευστής της θεωρίας των «μπλε ζωνών», παρακολουθεί επί δεκαετίες πώς οι άνθρωποι σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου καταφέρνουν να ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής και να ζουν πάνω από 100 χρόνια.
Σε μια αποστολή για την ανακάλυψη των μυστικών τους, επισκέφθηκε την πόλη Νικόγια, στη βόρεια Κόστα Ρίκα, και παρατήρησε ότι οι ντόπιοι κατανάλωναν καθημερινά τρία απλά τρόφιμα: καλαμπόκι, μαύρα φασόλια και κολοκύθα.
O Buettner παρακολούθησε με προσοχή την 102 ετών Dora Bustos ενόσω μαγείρευε. «Το καλαμπόκι, που συνήθως καταναλώνεται με τη μορφή τορτίγιας, είναι βασικό στοιχείο της διατροφής τους και αποτελεί εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες» εξήγησε στη σειρά του στο Netflix «Live to 100: Secrets of the Blue Zones». «Το καλαμπόκι απελευθερώνει και νιασίνη, η οποία είναι γνωστή για τη συμβολή της στη μείωση της χοληστερόλης» πρόσθεσε.
Το δεύτερο βασικό συστατικό της διατροφής τους είναι τα μαύρα φασόλια, τα οποία «περιέχουν αντιοξειδωτικές χρωστικές ουσίες, όπως αυτές που περιέχουν τα μύρτιλα». Σημείωσε επίσης ότι είναι «πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν και στον καθαρισμό του παχέος εντέρου».
Το τρίτο βασικό υλικό της διατροφής τους είναι η κολοκύθα, που «αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α, Β και C και είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο».
Η «δίαιτα των Τριών Αδελφών»
Ενώ τα τρία αυτά υλικά έχουν από μόνα τους εξαιρετική θρεπτική αξία, ο Buettner επεσήμανε ότι η «πραγματική μαγεία» βρίσκεται στον συνδυασμό τους, δημιουργώντας τη λεγόμενη «δίαιτα των Τριών Αδελφών».
Όπως εξήγησε: «Η πραγματική μαγεία έγκειται στον συνδυασμό των φασολιών, της κολοκύθας και του καλαμποκιού. Το σώμα μας χρειάζεται εννέα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, για να παράγει μυϊκή μάζα, και τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά, παρέχουν και τα εννέα».
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της διατροφής είναι ότι υπερτερεί των ζωικών προϊόντων ως προς δύο σημαντικούς τομείς. Σύμφωνα με τον ίδιο «αντίθετα με το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά, τα οποία περιέχουν χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, η δίαιτα των Τριών Αδελφών προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη».
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.03.2026 | 20:17
Οι ενεργειακές κοινότητες της Λάρισας και του Βόλου...Με ευάλωτα νοικοκυριά η μια χωρίς αυτά η άλλη - ΛΑΡΙΣΑ | 05.03.2026 | 20:06
Στον Δήμο Λαρισαίων επιστρέφουν 12 γήπεδα τένις — Υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.03.2026 | 20:01
Τι διορθώσεις μπορούν να γίνουν μέχρι τη Δευτέρα στις δηλώσεις ΟΣΔΕ των ετών 2024 και 2025 - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.03.2026 | 19:41
Γιώργος Κύρτσος: Των φρονίμων τα παιδιά (οι Κινέζοι) - ΔΙΕΘΝΗ | 05.03.2026 | 19:34
Τραμπ: Πρέπει να συμμετάσχω στο διορισμό του επόμενου ηγέτη του Ιράν - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.03.2026 | 19:29
Στις 481.359 οι θανατώσεις αιγοπροβάτων λόγω της ευλογιάς –10 νέα κρούσματα σε 4 Περιφερειακές Ενότητες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.03.2026 | 18:38
Στο επίκεντρο ο πολιτισμός-παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2026 (ΦΩΤΟ +video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.03.2026 | 18:24
Δήμας στην επίσκεψη στο Δήμο Κιλελέρ: Το καλοκαίρι έτοιμη η σιδηροδρομική σύνδεση Λάρισας- Βόλου (ΦΩΤΟ+video)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.03.2026 | 10:00
Ενημέρωση Τακούδη για τους αγρότες: πότε περιμένουμε βροχές στη Θεσσαλία-δεν διαφαίνεται παγετός - ΛΑΡΙΣΑ | 05.03.2026 | 12:51
Στη Λάρισα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - ΛΑΡΙΣΑ | 05.03.2026 | 08:38
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.03.2026 | 18:42
Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Η Θεσσαλία στις περιοχές όπου αναμένονται έντονα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο - ΛΑΡΙΣΑ | 04.03.2026 | 09:09
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 04.03.2026 | 10:14
Επίσκεψη περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα στον Δήμο Κιλελέρ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.03.2026 | 10:18
Καλλιτεχνικό αφιέρωμα στους πελαργούς από τις Daughters of Penelope «Αγλαονίκη» (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 04.03.2026 | 11:01
Έκλεισε ο εναέριος χώρος της Κύπρου - Απογειώθηκαν από Πάφο τα ελληνικά F-16 για αναχαίτιση




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed