ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πραγματογνωμοσύνη για τη μεταφορά παράνομου εύφλεκτου υλικού στα Τέμπη: Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία, είναι απίθανο
Τη ζήτησε η οικογένεια Πλακιά

«Δεν έχω διαπιστώσει κανένα πειστικό στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η πύρινη βολίδα και οι πυρκαγιές που ακολούθησαν προέκυψαν από τη μεταφορά αδήλωτων εμπορευμάτων»
Την απουσία πειστικών στοιχείων, που να συνηγορούν στο ότι η φωτιά που ξέσπασε μετά την σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στην τραγωδία των Τεμπών προκλήθηκε από παράνομα εύφλεκτα υλικά, επισημαίνει η πραγματογνωμοσύνη του δρος Paul Jowett, της συμβουλευτικής εταιρείας Burgoynes.
Η εν λόγω ανεξάρτητη έκθεση εκπονήθηκε μετά από αίτημα των κ.κ. Νίκου και Δημήτρη Πλακιά, οι οποίοι έχασαν τα παιδιά τους στο τραγικό δυστύχημα. Η έκθεση που σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης, αποφαίνεται στο συμπέρασμα 5.3 ότι: «Δεν έχω διαπιστώσει κανένα πειστικό στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η πύρινη βολίδα και οι πυρκαγιές που ακολούθησαν προέκυψαν από τη μεταφορά αδήλωτων εμπορευμάτων. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο, αν και απίθανο κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς».
Διαβάστε ΕΔΩ την πραγματογνωμοσύνη
Την ίδια ώρα, η κρατική έκθεση, που είχε συνταχθεί στις 19 Ιουνίου 2023, απέδιδε τη φωτιά στη ρήξη των μετασχηματιστών των ατμομηχανών, με συνέπεια την απελευθέρωση εύφλεκτου πετρελαίου PDMS, το οποίο ανεφλέγη δημιουργώντας την εντυπωσιακή πύρινη βολίδα. Αυτή η εκδοχή, σύμφωνα με τον δρα Jowett, είναι απολύτως εύλογη. Επιπλέον, η έκθεση αξιοποίησε τα αρχικά δεδομένα του Γενικού Χημείου του Κράτους, περιλήψεις αναλύσεων, καθώς και αποσπάσματα από κάμερες ασφαλείας (CCTV), προκειμένου να στηριχθεί η επιστημονική της τεκμηρίωση.
Η Burgoynes προέβη, εκτός από τη μελέτη των υπαρχόντων στοιχείων, όχι μόνο σε δειγματοληψία αλλά και σε προσομοιώσεις/δοκιμές. «Για να επιβεβαιώσω ότι όντως συμβαίνει αυτό, πραγματοποιήθηκε επί τούτου δοκιμή χρησιμοποιώντας ένα προϊόν πετρέλαιο σιλικόνης το οποίο περιγράφεται ότι έχει σύνθεση «100% πετρέλαιο σιλικόνης πολυδιμεθυλοσιλοξανίου» με ιξώδες 50 mPa.s.. Αναμένω αυτό το πετρέλαιο να είναι σχεδόν ισοδύναμο με το προϊόν «Baysilone M 50 EL» με βάση την περιγραφή και τι ιξώδες» αναφέρεται.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση ενισχύει την εικόνα επιστημονικής τεκμηρίωσης ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ λειτουργεί και ως αντίβαρο στις θεωρίες περί ενδεχόμενης μεταφοράς παράνομου φορτίου, που κυκλοφόρησαν και δεν αποκλείστηκαν ούτε από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Σημειώνεται ότι η έκθεση συντάχθηκε επίσης μετά από σχετικό αίτημα και άλλων συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος – μεταξύ αυτών, της κυρίας Δεσποινίας Γκανίδου και των κ.κ. Γιώργου Τσακαλίδη, Βασίλη Παυλίδη και Αντώνη Ψαρόπουλου – οι οποίοι ζήτησαν τη διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης των αιτιών της πυρκαγιάς και των ενδεχομένων που εξετάστηκαν από τις αρχές.
Ο δρ Jowett, κάτοχος διδακτορικού στη Χημεία Πυρκαγιών και με εμπειρία άνω των 27 ετών σε διεθνείς πραγματογνωμοσύνες σχετικές με πυρκαγιές και εκρήξεις, δηλώνει με σαφήνεια ότι η εκδοχή περί μεταφοράς άλλων επικίνδυνων ουσιών δεν στηρίζεται σε στοιχεία, και μόνο θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως.
- ΕΛΛΑΔΑ | 26.10.2025 | 21:29
Τραγωδία στην Κίσσαμο Χανίων -Τον πυροβόλησαν την ώρα που χόρευε στην πίστα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.10.2025 | 20:51
Κ. Χατζηδάκης: Τρία ορόσημα για να βγει ο αγροτικός τομέας από το «μνημόνιo» λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.10.2025 | 20:47
Έρευνα της EFSA: Η ακρίβεια πιέζει, οι ζωονόσοι ανησυχούν, τα φυτοφάρμακα αντεπιτίθενται το νέο άγχος του καταναλωτή - ΛΑΡΙΣΑ | 26.10.2025 | 20:31
Στη φυλακή οδηγείται ακόμα ένας κατηγορούμενος στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ - Ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος - ΛΑΡΙΣΑ | 26.10.2025 | 20:26
Η «Μάχη» του Αντιπροέδρου της ΝΙΚΗΣ και βουλευτή Λάρισας κ. Ρούντα στην Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ - ΕΛΛΑΔΑ | 26.10.2025 | 20:21
Χανιά: Τραγωδία στη γιορτή καστάνου στο Έλος – Νεκρός ο άνδρας μετά από πυροβολισμούς - ΒΟΛΟΣ | 26.10.2025 | 20:18
Θρήνος στο Ανήλιο Πηλίου για τον 63χρονο που σκοτώθηκε πέφτοντας σε χαράδρα, την παραμονή της γιορτής του - ΕΛΛΑΔΑ | 26.10.2025 | 20:12
Χανιά | Με αίμα βάφτηκε η γιορτή καστάνου στην Κίσσαμο – Έπεσαν πυροβολισμοί, χαροπαλεύει άνθρωπος
- ΛΑΡΙΣΑ | 25.10.2025 | 09:52
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 25.10.2025 | 23:57
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» σε ηλικία 51 ετών - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.10.2025 | 21:39
Τεράστια νίκη για την ΑΕΛ στις Σέρρες επί του Πανσερραϊκού (0-2) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.10.2025 | 10:33
Καρδίτσα: Σύλληψη υπευθύνου κτηνοτροφικής μονάδας που διατηρούσε ζώα με συμπτώματα ευλογιάς - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.10.2025 | 17:17
Στάθηκε όρθια με 10 παίκτες η Νίκη Βόλου στο Καυταντζόγλειο (0-0) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.10.2025 | 20:49
Πως η Ελλάδα λόγω του εμβολίου για τη βρουκέλωση έχασε τη δυνατότητα να πουλά φρέσκο γάλα σε αντίθεση με την Ιταλία - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.10.2025 | 13:55
Αξιέπαινη πράξη: Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου θα παρελάσουν στην ξεχασμένη Αργιθέα την Τρίτη - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.10.2025 | 20:52
Τρομερή νίκη του ΑΣΚ σε ματς θρίλερ με τρίποντο στο τέλος (75-73) (video)










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed