ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Ενισχύσεις de minimis ζητούν οι παραγωγοί ξερών φασολιών στη Λάρισα
Ερώτηση προς τον Κώστα Τσιάρα απο βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμο Χρακόπουλο

Ενισχύσεις de minimis που θα τους επιτρέψουν να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες που έχουν φέρει οι χαμηλές αποδόσεις του 2024 ζητούν οι Έλληνες παραγωγοί ξερών φασολιών, όπως τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα.
Η χαμηλή παραγωγικότητα προήλθε λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών το περασμένο καλοκαίρι, το οποίο έθεσαν σε υπόμνημα τους τέσσερις συνεταιρισμοί (Α.Σ Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών-ΘΕΣΤΟ, Α.Σ Θεσσαλίας-ΘΕΣΓΗ, Α.Σ Λαρισαίων Αγροτών- Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ, Α.Σ Χάλκης- Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ). Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί κατέθεσαν αίτημα για συμπληρωματική ενίσχυση, εκτός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, μέσω de minimis.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου έχει ως εξής:
«Οι παραγωγοί ξερών φασολιών ζητούν την συνδρομή της πολιτείας μέσω των ενισχύσεων de minimis, ώστε να καλύψουν επαρκώς το απωλεσθέν τους εισόδημα για μια καλλιέργεια που επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια και δημιουργεί θετικές οικονομικές προσδοκίες για τους αγρότες». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα για την αναπλήρωση της περσινής χαμηλής προσόδου των αγροτών τεσσάρων συνεταιρισμών της Λάρισας που καλλιέργησαν ξερά φασόλια.
Ο Θεσσαλός πολιτικός μεταφέρει το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας της καλλιέργειας για το 2024, ελέω παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών το περασμένο καλοκαίρι, που του έθεσαν με υπόμνημά τους οι τέσσερις συνεταιρισμοί (Α.Σ Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών-ΘΕΣΤΟ, Α.Σ Θεσσαλίας-ΘΕΣΓΗ, Α.Σ Λαρισαίων Αγροτών- Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ, Α.Σ Χάλκης- Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ), καθώς και το αίτημα των παραγωγών για συμπληρωματική ενίσχυση, εκτός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, μέσω de minimis.
Όπως εξηγεί στην ερώτησή του, «στην Θεσσαλία τα δύο προηγούμενα έτη ήταν ιδιαιτέρως ζημιογόνα για την αγροτική παραγωγή. Οι πλημμύρες του 2023 προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, άλλα και το 2024, που οι αγρότες ήλπιζαν να ανακάμψουν οικονομικά, σχεδόν όλες οι καλλιέργειες επηρεάστηκαν αρνητικά από το κύμα υψηλών θερμοκρασιών που έπληξε την περιοχή από το τέλος της άνοιξης και διήρκησε για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι.
Μια από τις καλλιέργειες που επλήγησαν από αυτές τις συνθήκες ήταν τα ξερά φασόλια. Σύμφωνα με επιστολή τεσσάρων συνεταιρισμών του νομού Λάρισας, σπάρθηκαν περίπου 5 με 6 χιλιάδες στρέμματα στον νομό για το 2024, άλλα οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της ανθοφορίας και έπειτα ήταν τόσο σημαντικές, που προκάλεσαν σοβαρότατη μείωση της παραγωγής και συνεπώς μεγάλη οικονομική ζημία στους παραγωγούς.
Από τη στιγμή που η ζημιά έγινε αντιληπτή υπήρξε ενημέρωση του αρμόδιου οργάνου της πολιτείας, του ΕΛΓΑ, και κατόπιν ξεκίνησε η διαδικασία που προβλέπεται, οι σχετικές αναγγελίες για ζημιές από καύσωνα, οι επισημάνσεις των γεωτεχνικών του Οργανισμού, οι δηλώσεις ζημιάς και στη συνέχεια οι εκτιμήσεις ανά αγροτεμάχιο και παραγωγό. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι συνεταιρισμοί, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής, η οποία είναι γεγονός στην συντριπτική πλειονότητα των αγροτεμαχίων, λόγω της “αδυναμίας” του Κανονισμού να υφίστανται αποζημιώσεις για τις έμμεσες ζημιές, τις οποίες προκάλεσε το ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν από νωρίς πέρυσι το καλοκαίρι».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ενισχυθούν μέσω de minimis οι παραγωγοί των ξερών φασολιών στον νομό Λάρισας για να αναπληρώσουν το εισόδημα που έχασαν λόγω των πραγματικά ασυνήθιστα παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών κατά την περυσινή καλλιεργητική περίοδο;»
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 12:21
Βράβευση στο πλαίσιο του Erasmus+ για την Αμερικάνικη Γεωργική σχολή - ΕΛΛΑΔΑ | 28.01.2026 | 12:11
«Κόλλησε το Lane Assist, μπλόκαρε το τιμόνι»: Τι υποστηρίζει επιζών του τροχαίου των οπαδών του ΠΑΟΚ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 11:36
Βράβευση στο πλαίσιο του Erasmus+ για την Αμερικάνικη Γεωργική σχολή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 11:21
Πανελλαδική πρωτιά στον διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών EOES - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 11:17
Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών στον Πύργο Ηλείας - ΛΑΡΙΣΑ | 28.01.2026 | 10:48
Τέσσερις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 10:01
Φωτογραφία από το σημείο της διαρροής προπανίου – «Τους λέγαμε μυρίζει υγραέριο» δηλώνουν οι εργαζόμενοι - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 09:45
Θλίψη για το πολύνεκρο τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία -Αναζητούν τα αίτια της τραγωδίας, τι εξετάζεται
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 07:24
Η τελευταία φωτό των γυναικών που χάθηκαν στη Βιολάντα -Λίγες ώρες πριν, στην πρωτοχρονιάτικη πίτα, σοκάρει η τραγωδία - ΔΙΕΘΝΗ | 27.01.2026 | 16:13
Σοκαριστικό τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία -Επτά οι νεκροί μετά τη σύγκρουση βαν με φορτηγό - ΛΑΡΙΣΑ | 27.01.2026 | 09:31
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 09:48
Νέα ανακοίνωση της «Βιολάντα»: Καταβολή μόνιμου μηνιαίου μισθού στις οικογένειες των θυμάτων – στήριξη και των παιδιών - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 00:30
Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Βρέθηκε τρύπα σε σωλήνες προπανίου -Βαρύτατες κατηγορίες για τον ιδιοκτήτη, τι λέει η εταιρεία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 07:59
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Εργαζόμενη σώθηκε γιατί αρρώστησε το παιδί της - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.01.2026 | 10:20
«Βιολάντα»: Θρήνος σε Προάστιο και Αγναντερό για τις δύο νεκρές εργαζόμενες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 13:22
Διαρροή αερίου και έκρηξη στους φούρνους δείχνουν τα πρώτα ευρήματα για την τραγωδία στο εργοστάσιο της Βιολάντα



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
