ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, ,

Την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε το «5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι» στην αίθουσα δεξιώσεων-συνεδρίων «ΚΕΝΤΙΑ» στην Καρδίτσα. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Ευθύμιος Φωτεινός, Πρόεδρος της ΔΟΒ, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας παραγωγών και εκκοκκιστών για την ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας. Τόνισε τη στρατηγική ανάπτυξης του κλάδου μέσω της Εθνικής Στρατηγικής (2019-2029), την ανάγκη βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών και τη διεθνή αναγνώριση του ελληνικού βαμβακιού. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, τις ενέργειες στήριξης των πληγέντων παραγωγών και τη σημασία της εξαγωγικής δυναμικής. Κλείνοντας, δήλωσε πως η ΔΟΒ παραμένει αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του κλάδου.
Από την πλευρά του συνδιοργανωτή ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, πραγματοποίησε εισαγωγική ομιλία, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε την πολύχρονη συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και τόνισε την προσπάθεια που γίνεται αμφότερα από τους δύο φορείς για την αύξηση της αξίας της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας.
Στη συνέχεια, την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο κ. Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των βαμβακοπαραγωγών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, επιτρέποντας τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης χωρίς υποχρέωση παράδοσης. Τόνισε τη στρατηγική μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα και αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας, επισημαίνοντας πως «έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες». Δήλωσε πως «το βαμβάκι είναι ο λευκός χρυσός της ελληνικής γεωργίας» και δεσμεύτηκε για περαιτέρω στήριξη του κλάδου.
Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί και εκκοκκιστές, συζήτησαν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια. Αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος γύρω από θεματικούς άξονες σχετικούς με τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, την Κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην καλλιέργεια του βαμβακιού.
Στον πυρήνα των ομιλιών συζητήθηκε η θεματική ενότητα για την Εθνική στρατηγική στη βαμβακοκαλλιέργεια, στο παρόν και μέλλον. Παράλληλα, συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική βαμβακιού και στην παγκόσμια αγορά. Έντονο ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι συζητήσεις της τελευταίας θεματικής ενότητας με τίτλο «Τεχνολογία – Καινοτομία: Συνεισφορά τους στη μείωση κόστους παραγωγής και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της καλλιέργειας βάμβακος».
Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολουθήσαν παραγωγοί και εκκοκκιστές, εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων σχετικών με την αλυσίδα βάμβακος που δραστηριοποιούνται.
Κλείνοντας, ευχαριστούμε θερμά τους:
Χρυσοί Χορηγοί: AGROTECH, CORTEVA, KARAGIORGOS, K.Β. ΜΑΡΚΟΥ
Αργυροί Χορηγοί: AGELOUSIS, ALPHA BANK, BASF, EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, PIRAEUS, SYNGENTA
Χορηγοί: AGROHELLAS, APICAL, G & P OUSOULTSOGLOU, EΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ, ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, EUROBANK, EΛΕΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ, K & NE, K & Π ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ, NEUROPUBLIC, NOVACERT, OΞΥΓΟΝΟ, ΠΑΓΓΑΙΑ, PROFARM, ΣΠΥΡΟΥ






- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.04.2026 | 14:05
Ο Γιώργος Μυλωνάκης υποβλήθηκε σε εμβολισμό – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση - ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2026 | 14:01
Σήμερα Τετάρτη στη Λάρισα η κηδεία του Στυλιανού Χατζηλάζαρου - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.04.2026 | 13:57
Πληθωρισμός: Εκτοξεύτηκε στο 3,9% τον Μάρτιο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 15.04.2026 | 13:40
Τράπεζα της Ελλάδας: Ανανεώνεται η θητεία του Γ. Στουρνάρα - ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2026 | 13:30
Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Λάρισας για την κατάργηση των 120 Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών του e-ΕΦΚΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 13:26
Σιτηρά: Ευεργετικές δείχνουν να είναι οι τελευταίες βροχοπτώσεις - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 15.04.2026 | 13:20
Πακέτο-μαμούθ για ανακαινίσεις κατοικιών: Ποιοι δικαιούνται έως 95% επιδότηση - ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2026 | 13:15
Θρησκευτικές εκδηλώσεις στο Δήμο Κιλελέρ προς τιμήν της Ζωοδόχου Πηγής
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.04.2026 | 14:31
Ιδιώτες έστησαν απάτη κοινοτικών επιδοτήσεων με στρέμματα που νοίκιαζαν στη Λάρισα απο την 110 Π.Μ. - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.04.2026 | 10:15
ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. σε δύο Θεσσαλούς αγρότες - Δεσμεύτηκαν 8 ακίνητα και 2 πολυτελή ΙΧ για« ξέπλυμα» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.04.2026 | 23:46
Καρδίτσα: Βίντεο-ντοκουμέντο με τους δύο ανήλικους δράστες της δολοφονίας του τραγουδιστή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 14.04.2026 | 09:33
Γεμάτη προπάνιο η «Βιολάντα» – Τι έδειξαν τα 24 δείγματα που ανέλυσε το Γενικό Χημείο - ΛΑΡΙΣΑ | 14.04.2026 | 09:39
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.04.2026 | 09:28
Μάχη για τη ζωή 2χρονου παιδιού στον Πλαταμώνα – Συγκλονιστική κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.04.2026 | 19:01
Δικογραφία εις βάρος ανήλικου που είχε μαχαιρώσει για να ληστέψει περιπτερά στην Καρδίτσα - ΒΟΛΟΣ | 14.04.2026 | 09:51
Θρήνος στον Βόλο για τον θάνατο ενός 19χρονου παλικαριού













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed