ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Κουρέτας: Που θα έβαζα τα λεφτά μου αν ήμουν επιχειρηματίας… Δυο καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις πρότεινε ο Περιφερειάρχης
ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Για τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, μίλησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, το βράδυ της Παρασκευής, στο πλαίσιο του διήμερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας-ΣΒΘΣΕ στα Τρίκαλα.
Ο κ. Κουρέτας, αναφέρθηκε στην υιοθέτηση της στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης από την Περιφερειακή Αρχή και στα σημαντικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, τονίζοντας με έμφαση τη σημασία της σύνδεσης της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την αγροτική παραγωγή, για την δημιουργία ενός σύγχρονου οικοσυστήματος που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Περιφέρειας. «Η Θεσσαλία έχει σημαντική εξάρτηση από την αγροτική παραγωγή και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, αν και έγιναν βήματα, η συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως προς τη σύνδεση του με τις επιχειρήσεις δεν έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα».

Ο κ. Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα, με επιδοτήσεις από 30.000 έως 400.000 ευρώ, καλύπτοντας το 60% των δαπανών. Επιπλέον κάλεσε τους επιχειρηματίες να κάνουν το μεγάλο βήμα προς την καινοτομία, να αναζητήσουν τις κατάλληλες υπηρεσίες, αλλά και να υιοθετήσουν τη νέα επιχειρηματική κουλτούρα που απαιτείται για να επιτευχθούν σημαντικά άλματα. «Η Περιφέρεια Θα βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που πραγματικά έχουν στόχο για να πετύχουν. Αυτό είναι για μένα πολύ κρίσιμο και είναι κα προσωπικό στοίχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή και τη διαδικτυακή παρουσία στο πάνελ του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στη θετική συνεργασία της Περιφέρειας με το Υπουργείο και στο Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί για την υλοποίηση σειράς ψηφιακών έργων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης των έργων της Περιφέρειας, που αναμένεται να ενισχύσει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των έργων.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Περιφερειάρχης, πρότεινε δύο καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις που, όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
«Αν ήμουν επιχειρηματίας, εγώ θα έβαζα τα χρήματα εάν μου παρουσίαζε κάποιος μία πρόταση που θα επέτρεπε στον καταναλωτή να πηγαίνει με το κινητό του τηλέφωνο στο σούπερ μάρκετ, να σκανάρει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο και, εφόσον έχει ήδη εισάγει τα σωματικά του χαρακτηριστικά (βάρος, ύψος, ποσοστό λίπους) σε κάποια εφαρμογή, να του δείχνει άμεσα αν μπορεί να καταναλώσει το συγκεκριμένο τρόφιμο ή όχι. Εμένα αυτό πραγματικά με ενδιαφέρει να το δω να υλοποιείται.»
Στη συνέχεια, ο κ. Κουρέτας ανέφερε μια δεύτερη ιδέα που αφορά την ψηφιακή παρακολούθηση των βασικών καλλιεργειών της Θεσσαλίας: «Θα με ενδιέφερε επίσης να δω μια εφαρμογή που, με ψηφιακό τρόπο και τη χρήση drones, θα μπορεί να σκανάρει βασικές καλλιέργειες όπως σταφύλια, γάλα, αμύγδαλα, κάστανα, ακτινίδια, ελιές και άλλα. Στόχος είναι να παρακολουθείται η πρωιμότητα και η ωριμότητά τους μέσω πολυφασματικών καμερών, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη στο εξωτερικό, ώστε να αναδεικνύεται η ποιότητα των προϊόντων της Θεσσαλίας σε μεγάλη κλίμακα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποκτήσουμε ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με την Πολωνία, γιατί να είναι το μήλο της Θεσσαλίας πιο κόκκινο από κάποιο άλλο; Αυτό θα ήθελα πραγματικά να μου το παρουσιάσει κάποιος» κατέληξε.

Την 1η μέρα του Συνεδρίου παρόντες ήταν η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Αναστασίου, Γκουρομπίνος, Σίμος και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Ελληνική Παραγωγή και τα Επιμελητήρια Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας. Οι εργασίες του Central Greece forum- Θεσσαλία 2025 που διεξάγονται στο ξενοδοχείο Ananti θα ολοκληρωθούν σήμερα.




- ΔΙΕΘΝΗ | 12.04.2026 | 22:15
Ουγγαρία: Μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις – Ρεκόρ συμμετοχής - ΔΙΕΘΝΗ | 12.04.2026 | 20:42
Έκλεισαν οι κάλπες στην Ουγγαρία: Προβλέψεις για ήττα του Όρμπαν, συμμετοχή-ρεκόρ, τι ώρα θα ξέρουμε τον νικητή - ΛΑΡΙΣΑ | 12.04.2026 | 20:13
Με λαμπρότητα και μαζική συμμετοχή πιστών εορτάστηκε η Ανάσταση στον Δήμο Τεμπών - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 12.04.2026 | 20:06
Με Γκουντάρα στη Μελιβοία έκανε Πάσχα ο Κουρέτας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.04.2026 | 19:56
Τολμηρές αλλαγές ζητάει για την ελληνική γεωργία πρώτη φορά ο Στουρνάρας - ΔΙΕΘΝΗ | 12.04.2026 | 19:47
Ο Τραμπ απειλεί με νέους δασμούς την Κίνα -«Θα μπορούσα να καταστρέψω το Ιράν σε μία ώρα» - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 12.04.2026 | 19:33
Ξηρασία, καταιγίδες, άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας – Οι προβλέψεις για «σούπερ» Ελ Νίνιο το καλοκαίρι - ΕΛΛΑΔΑ | 12.04.2026 | 17:56
Καιρός: Νέα επιδείνωση από την Τρίτη - Πού αναμένονται βροχές μέχρι την Κυριακή του Θωμά
- ΕΛΛΑΔΑ | 12.04.2026 | 01:05
Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη: Γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της βρέθηκε στην πολυκατοικία - ΒΟΛΟΣ | 12.04.2026 | 14:08
Βόλος: Μαύρη Κυριακή του Πάσχα : Υπέκυψε στα τραύματά του ο Χαράλαμπος Χιονίδης που καταπλακώθηκε σε εργοτάξιο - ΛΑΡΙΣΑ | 12.04.2026 | 00:44
Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία από Λάρισα για Θεσσαλονίκη μετά από σύγκρουση με αγρογούρουνα στον Κορινό! - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 12.04.2026 | 20:06
Με Γκουντάρα στη Μελιβοία έκανε Πάσχα ο Κουρέτας - ΛΑΡΙΣΑ | 12.04.2026 | 14:34
Σε κατάρρευση χιλιάδες μικροί παραγωγοί ρεύματος με Φωτοβολταϊκά- η ανακοίνωση του ΣΥΦΩΕΛ με έδρα τη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 12.04.2026 | 14:04
Τραγωδία στον Βόλο τα ξημερώματα του Πάσχα: Νεκρός 23χρονος οδηγός μηχανής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.04.2026 | 13:27
Στις γειτονιές της Λάρισας όλοι μια παρέα γύρω από τον οβελία (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.04.2026 | 11:28
Δύο Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed