ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων ζητούν τις αναφορές Καραμανλή για τα συστήματα ασφαλείας (video)
Ο Λουκάς Αποστολίδης, ζήτησε από τον εφέτη ανακριτή τις αναφορές Καραμανλή για τα συστήματα ασφαλειας

Στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο συνήγορος συγγενών θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη, Λουκάς Αποστολίδης, με σκοπό να ενημερωθεί από τον εφέτη ανακριτή για τα πορίσματα των δικαστικών πραγματογνωμοσυνών, αλλά και την εξέλιξη με τις ανακρίσεις στην υπόθεση.
Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Αποστολίδης μίλησε για ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών, Καραμανλή και Σπρίτζη, στην τραγωδία.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τον εφέτη ανακριτή τις αναφορές Καραμανλή για τα συστήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο: «Η πρώτη του ευθύνη είναι ότι κάθε χρόνο πρέπει να κάνει σχετική αναφορά στην ευρωπαϊκή επιτροπή στην οποία να περιγράφει ότι τα συστήματα ασφάλειας και διαλειτουργικότητας, έχουν καλώς. Ζήτησα από τον εφέτη ανακριτή να δω τις αναφορές του κ. Καραμανλή».
Στη συνέχεια, ο κ. Αποστολίδης κάλεσε τον ανακριτή να διατάξει σχετική πραγματογνωμοσύνη για τις ταχύτητες με τις οποίες θα έπρεπε να κινούνται τα τρένα: «Ζήτησα από τον εφέτη ανακριτή να διατάξει σχετική πραγματογνωμοσύνη για τις ταχύτητες που θα έπρεπε να κυκλοφορούν τα τρένα, διότι στοιχειοθετείται κατά την άποψη μου αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα […]. Μην ξεκινήσουν πάλι να κατηγορούν τους μηχανοδηγούς για τις ταχύτητες. Οι εντολές και οι ρήτρες και από τη Hellenic Train και από τον διαχειριστή ήταν ότι εάν δεν πήγαινε [το τρένο] στην ώρα που έχουν κανονίσει θα την πληρώνανε αυτοί. Αρα δεν ήταν στο χέρι των μηχανοδηγών».
Ακολουθεί η δήλωση του κ. Αποστολίδη:
«Η τραγωδία των Τεμπών πρέπει να βρει τον δρόμο της στο τρίγωνο της ενοχής και της διαπλοκής, δηλαδή πολιτική εξουσία, οικονομικά συμφέροντα, οργανισμοί. Η Ευρωπαία εισαγγελέας απήγγειλε 23 κατηγορητήρια. Εφτασε στη Βουλή, για τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σπρίτζη για παράβαση καθήκοντος και έκλεισε η πόρτα της Βουλής […].
Από τον κ. Μητσοτάκη δεν ακούσαμε τίποτα για τους υπευθύνους, το μόνο που ακούσαμε από τον ίδιο αλλά και το πόρισμα είναι ότι το πολιτικό προσωπικό ήταν παρατηρητές. Δηλαδή οι άνθρωποι που ασκούνε εξουσία είναι παρατηρητές μπροστά σ’ αυτήν την τραγωδία. Το πικρό ποτήρι της δικαιοσύνης θα το πιούνε από τη βάση μέχρι την κορυφή […].
Σήμερα επισκέφθηκα τον εφέτη ανακριτή για δύο βασικούς λόγους, ο πρώτος είναι ότι με τον νόμο του 2019 που ενσωμάτωσε τις τρεις οδηγίες της Ε.Ε., αποδίδουν δύο αποκλειστικές ευθύνες στην πολιτική ηγεσία, στον κ. Καραμανλή στην προκειμένη περίπτωση. Η πρώτη του ευθύνη είναι ότι κάθε χρόνο πρέπει να κάνει σχετική αναφορά στην ευρωπαϊκή επιτροπή στην οποία να περιγράφει ότι τα συστήματα ασφάλειας και διαλειτουργικότητας, έχουν καλώς. Ζήτησα από τον εφέτη ανακριτή να δω τις αναφορές του κ. Καραμανλή.
Δεύτερο στοιχείο είναι το θέμα της ταχύτητας καθώς υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και υποχρέωση και του ΟΣΕ και της ΡΑΣ και του υπουργείου Μεταφορών να βγάζουν σύσταση ή οδηγία ή εθνικό κανόνα, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κ. Καραμανλή, για μείωση της ταχύτητας. Στο επίδικο κομμάτι του σιδηρόδρομου δεν υπήρχε σηματοδότηση, υπήρχε όλο κόκκινο, είχε χαλάσει η τηλεδιοίκηση από το 2019, οι μηχανοδηγοί μεταξύ τους δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν […] Οι πραγματογνώμονες που έχω ρωτήσει στο εάν τα τρένα συγκρούονταν με αυτή την ταχύτητα που λέω, λένε ότι ενδεχομένως να είχαμε τραυματίες και ελάχιστους νεκρούς.
Ζήτησα από τον εφέτη ανακριτή να διατάξει σχετική πραγματογνωμοσύνη με τις ταχύτητες που θα έπρεπε να κυκλοφορούν τα τρένα, διότι στοιχειοθετείται κατά την άποψή μου αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα. Επιφυλάσσομαι ότι εάν στις ταχύτητες υπήρχε η στοιχειώδης πρόνοια, θα ήταν εντελώς διαφορετική αυτή η τραγωδία. Μην ξεκινήσουν πάλι να κατηγορούν τους μηχανοδηγούς για τις ταχύτητες. Οι εντολές και οι ρήτρες και από τη Hellenic Train και από τον διαχειριστή ήταν ότι εάν δεν πήγαινε [το τρένο] στην ώρα που έχουν κανονίσει θα την πληρώνανε αυτοί. Αρα δεν ήταν στο χέρι των μηχανοδηγών».
- ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 18:06
Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα - ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 15:50
Τραγωδία στην Καβάλα: Παιδί 3 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 15:37
«Αἱ γενεαί πᾶσαι, ὕμνον τῇ Ταφῇ σου» - Θρησκευτική κατάνυξη στους ναούς του Δήμου Κιλελέρ - ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 15:32
Καιρός: Η πρόγνωση Κολυδά έως 19 Απριλίου - Αλλαγή σκηνικού από την Τρίτη - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.04.2026 | 13:53
Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο Στέφανος Μπορμπόκης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.04.2026 | 13:45
Ά. Συρίγος: Από τα στενά του Ορμούζ διέρχεται το 38% του παγκόσμιου πετρελαίου- πιθανή επιβολή δελτίου καυσίμων στην Ε.E - ΔΙΕΘΝΗ | 11.04.2026 | 13:09
«Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Τεχεράνης» λέει το Reuters - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 11.04.2026 | 13:04
Αρνί μαϊντανάτο, κερκυραϊκό
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:39
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Αντώνης Δημηνίκος - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.04.2026 | 16:09
Στολίστηκαν οι Επιτάφιοι της Καρδίτσας (φωτο - βίντεο) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.04.2026 | 20:15
Προσωρινός ανάδοχος για το έργο παράκαμψης της Συκεώνας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 21:53
«Ω γλυκύ μου έαρ»- κατάνυξη από χιλιάδες πιστούς στη συγκέντρωση των επιταφίων στην κεντρική πλατεία Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:36
Βίντεο ντοκουμέντο: Ρομά ξηλώνουν χαλκό από φανάρια σε γραμμές του ΟΣΕ στα Παλαιοφάρσαλα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.04.2026 | 16:32
Στο Υπ. Οικονομικών η απόφαση για ενίσχυση 35 εκατ. στη μηδική, ανάλογα με την κοπή και κατά ζώνες τα ποσά - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:44
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 18:06
Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed