ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πράσινο Κίνημα: Όχι στη νέα γενιά Γενετικά Τροποποιημένων οργανισμών
Ναι στην Οικολογική Αναζωογόνηση της Υπαίθρου

Πράσινο Κίνημα: Όχι στη νέα γενιά Γενετικά Τροποποιημένων οργανισμών
Το Πράσινο Κίνημα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα γενιά Γενετικά Τροποποιημένων οργανισμών και την στάση της χώρας μας στις αποφάσεις που θα παρθούν στις Βρυξέλλες.
Για αυτό το λόγο το Πράσινο Κίνημα συνεπικουρεί στην επιστολή που απέστειλαν προς τους Υπουργούς ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΝ ώστε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την στάση της χώρας μας στην αυριανή συνάντηση εκπροσώπων κρατών-μελών της ΕΕ.
Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει:
“Κύριοι υπουργοί,
Ζητούμε από εσάς μια επείγουσα επιβεβαίωση για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην προτεινόμενη κατάργηση των κανόνων ελέγχου και παρακολούθησης μιας νέας κατηγορίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές-ΝΓΤ1). Οι αγρότες, οι πολίτες και οι εταιρίες σποροπαραγωγής ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ τι υποστηρίζει η χώρα μας στις συναντήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι είναι αληθινή η έντονη φήμη που πρόσφατα κυκλοφορεί στα γραφεία των Βρυξελλών ότι στην προσεχή συνάντηση εκπροσώπων κρατών-μελών στις 14/3, η Ελλάδα θα υποστηρίξει την κατάργηση των ελέγχων για την καλλιέργεια και χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ενώ μέχρι σήμερα δήλωνε αποχή.
Το ξέρουν αυτό οι αγρότες μας; Το ξέρουν οι καταναλωτές;
Θα διακινδυνεύσουμε το εισόδημα του αγρότη, τη βιοποικιλότητα της χώρας μας, και την υγεία του καταναλωτή ; Θα αφήσουμε να ελέγξουν τη διατροφή μας μία χούφτα πολυεθνικές μέσα από τις πατέντες, που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των ελαχίστων ελληνικών εταιρειών σποροπαραγωγής ; Θα διακινδυνεύσουμε την επιμόλυνση της ελληνικής βιοποικιλότητας από φυτά που έχουν παραχθεί με τις μεθόδους της γενετικής μηχανικής χωρίς κανένα έλεγχο;
Ζητάμε άμεση απάντηση από την κυβέρνηση και ευελπιστούμε ότι θα τηρηθεί η πάγια θέση όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων από την αρχή του αιώνα. Και υπενθυμίζουμε ότι η «καινοτομία» των ΝΓΤ1 μπορεί να κυκλοφορήσει και με την ισχύουσα νομοθεσία που κάποιοι προσπαθούν να ξεπεράσουν, εφόσον τηρούνται κάποιοι κανόνες ασφαλείας. Γιατί να τους καταργήσουμε ;
Ευελπιστούμε ότι κι εσείς πιστεύετε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ψήφος της χώρας μας για να αλλάξουν οι ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (για μια νομοθετική πρόταση που μας βλάπτει), ώστε αυτή, να προχωρήσει περισσότερο προς τη διαδικασία τελικής έγκρισης. Γιατί περί αυτού πρόκειται.
Υπάρχει σημαντική επιστημονική βιβλιογραφία που τεκμηριώνει ότι η εν λόγω νομοθετική πρόταση δεν έχει επιστημονική βάση. Είμαστε στη διάθεση σας να σας την κοινοποιήσουμε..”
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Με αφορμή τις νέες εξελίξεις, το Πράσινο Κίνημα, επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο, ένα τμήμα του επεξεργασμένου προγράμματος που έχει για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Οικολογική Αναζωογόνηση της Υπαίθρου
Είμαστε υπέρ της αναζωογόνησης της υπαίθρου με οικολογικό προσανατολισμό, ιδιαίτερα στις νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές που αποτελούν τα 2/3 της χώρας μας και σήμερα είναι σχεδόν πλήρως εγκαταλειμμένες. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο πλαίσιο αυτό, εμείς θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα μεγάλο βιολογικό περιβόλι. Να δώσουμε έμφαση στα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά και όχι στα ποσοτικά, που εξάλλου είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε άλλες πολύ μεγαλύτερες χώρες, στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Εκπονούμε επιπλέον Φορολογικά και οικονομικά κριτήρια ελάφρυνσης σε συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών αποκλειστικά βιολογικών παραγόμενων προϊόντων για βάθος τουλάχιστον 12ετίας.
Προχωράμε στην ενίσχυση του παραγωγικού κόστους με το ήμισυ του κόστους στο ΦΠΑ των εμπλεκόμενων αγροτών. Δηλαδή όσοι ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία, θα πληρώνουν το μισό ΦΠΑ. Και το πάμε και ακόμα παρακάτω. Εμπλεκόμενοι αγρότες σε επίπεδα κοινοτήτων, δηλαδή αν ολόκληρη η γεωργική επιφάνεια μιας κοινότητας εντάσσεται σε καθολικό καθεστώς βιολογικής γεωργίας, την ονομάζουμε ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΒΖΩ (δηλαδή Ειδικής Βιολογικής Ζώνης) και το ΦΠΑ το μειώνουμε στο 1/3 της τιμής του ΦΠΑ. Με αυτή την πρόταση έχουμε οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα. Προστασία βιοποικιλότητας, εκμηδενισμός επιμόλυνσης των καλλιεργειών, βελτίωση του κόστους διακίνησης και πιστοποίησης. Δυναμική και ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές του εξωτερικού. Συνέπεια και ευελιξία στις απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου.
Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την ανάπτυξη ενός νέου προγράμματος βιολογικής γεωργίας στην φυτική και την ζωική παραγωγή. Καθορίζουμε ανά Δήμο της βοσκοϊκανότητας των δημόσιων εκτάσεων με έμφαση στα νησιωτικά συμπλέγματα. Και εδώ επιμένουμε να υπάρχει Υποχρεωτικά γεωτεχνικός σύμβουλος για την ποιοτική αναβάθμιση και καθοδήγηση της παραγωγής. Μιας παραγωγής με σαφώς εξαγωγικό χαρακτήρα.
Δίνουμε κίνητρα να μειωθούν τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Προωθούμε επεξεργασμένες πολιτικές που έχουν τους εξής στόχους:
Να μειώνει την χρήση και τον κίνδυνο τοξικών χημικών φυτοφαρμάκων. Τα φυτοφάρμακα στη γεωργία συμβάλλουν στην ρύπανση του εδάφους, του νερού και του αέρα και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία στις αγροτικές κοινότητες, τις γειτονικές τους κοινότητες, τους καταναλωτές καθώς και τη βιοποικιλότητα. Καλωσορίζουμε τον προτεινόμενο στόχο της Επιτροπής για μείωση της χρήσης τοξικών χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50%. και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας συνεκτικής στρατηγικής για τη μείωση των φυτοφαρμάκων έως τουλάχιστον αυτόν τον στόχο. Πρέπει να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη γεωργικών πρακτικών με σεβασμό στην φύση. Επενδύσεις πρέπει επίσης να γίνουν για την υποστήριξη ουσιαστικών και εύκολα προσβάσιμων τεχνολογικών καινοτομιών. Αυτό δεν περιλαμβάνει νέους και παλιούς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.2. Να μειώνει τη χρήση τεχνητών λιπασμάτων. Η παραγωγή τεχνητών λιπασμάτων σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από ορυκτά αέρια (χρειάζονται 2 κιλά αερίου για την παραγωγή 1 κιλού αζώτου). Τα τεχνητά λιπάσματα οδηγούν σε μια επικίνδυνη και ταχεία αύξηση των εκπομπών οξειδίου του αζώτου, η οποία είναι επιβλαβής για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Παράλληλα, πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε πολυετή βάση για εναλλαγή καλλιεργειών με όσπρια και χρήση κοπριάς για να κλείσει ξανά ο κύκλους των θρεπτικών συστατικών και να λειτουργήσουμε εντός των δυνατοτήτων της γης και των πλανητικών αντοχών.3. Να μειώνει τη χρήση αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στη ζωική παραγωγή. Όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται υπερβολικά στην εντατική αναπαραγωγή ζώων, οδηγώντας σε πολυανθεκτικά βακτήρια που προκαλούν περίπου 33.000 θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και αντοχής στα αντιβιοτικά βακτήρια εδάφους.
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Ειλικρινά, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι αληθινή η φήμη ότι στην αυριανή συνάντηση εκπροσώπων κρατών-μελών η Ελλάδα θα υποστηρίξει την κατάργηση των ελέγχων για την καλλιέργεια και χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα η χώρα μας δήλωνε αποχή. Για αυτό το λόγο “συνυπογράφουμε” την επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να ξέρουμε τι ισχύει.
Ζητάμε άμεση απάντηση από την κυβέρνηση και ευελπιστούμε ότι θα τηρηθεί η πάγια θέση όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων.”
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 20.01.2026 | 18:45
Κλειστά τα σχολεία αύριο στο Δήμο Πύλης - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 18:43
Κόκκαλης: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε από το 2019 έως το 2025 – Ότι και να κάνουν η αλήθεια θα βγει στο φως - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 18:31
Βόλος: Εξιχνιάστηκε κλοπή χρυσαφικών από σπίτι – Δικογραφία σε βάρος 19χρονου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 18:24
Σε «κόκκινο συναγερμό» η Θεσσαλία και άλλες τέσσερις Περιφέρειες για την κακοκαιρία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 17:43
Σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία στη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη -Αυτοψία Κυρανάκη - ΔΙΕΘΝΗ | 20.01.2026 | 17:38
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «παγώνει» την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.01.2026 | 15:11
Κώστας Τσιάρας προς τους αγρότες των μπλόκων: Η κυβέρνηση είναι πάντα παρούσα στο πλευρό των αγροτών - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 15:08
Ανακαίνιση θερμοκηπίου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας - Έργο με κοινωνικό αποτύπωμα στο ΓΝΛ (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 09:09
Τακούδης: Χιόνια αύριο σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πιθανό σε Λάρισα, Βόλο- διαδοχικά κύματα μέχρι τέλη του μήνα (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.01.2026 | 13:35
Τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στις στροφές της Συκεώνας στο δρόμο Καρδίτσα - Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 08:22
Τέσσερις Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 18:54
Μαντάμ Mercosur και βαμβάκι-γράφει ο Μωχάμεντ Νταράουσε - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 23:18
Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα – Συνεδριάζει το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 18:24
Σε «κόκκινο συναγερμό» η Θεσσαλία και άλλες τέσσερις Περιφέρειες για την κακοκαιρία - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 15:52
Χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά του Δήμου Αγιάς και επιλεκτικά στα παράλια (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 20:33
Ξεπερνά το ένα μέτρο το χιόνι στο Πήλιο! (ΦΩΤΟ)

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
