ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Τράπεζα Πειραιώς εξαγοράζει την Εθνική Ασφαλιστική από το CVC έναντι 600 εκατ. ευρώ
Στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι τιμήματος 600 εκατ. ευρώ από το CVC προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι τιμήματος 600 εκατ. ευρώ από το CVC προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς.
Η ανακοίνωση της Πειραιώς Financial Holdings AE :
Σε συνέχεια της από 06 Φεβρουαρίου 2025 ανακοίνωσης, η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η θυγατρική της Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. («Πειραιώς») προχώρησε στη σύναψη Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών (εφεξής «Σύμβαση») για την εξαγορά του 90,01% στη μητρική εταιρεία της Εθνικής Ασφαλιστικής (η «Συναλλαγή») από το CVC Capital Partners Fund VII.
Σύμφωνα με την υπογεγραμμένη Σύμβαση, το τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε €600εκατ σε μετρητά, επί τη βάσει συμμετοχής 100%.
Η Συναλλαγή αναμένεται να διαφοροποιήσει περαιτέρω τις πηγές εσόδων της Πειραιώς, ενισχύοντας τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, ενώ θα συμπληρώσει το εύρος των προϊόντων μας, καλύπτοντας όλο το φάσμα τραπεζικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών πελατειακών λύσεων.
Η Συναλλαγή αυξάνει τα Κέρδη ανά Μετοχή κατά περίπου 5% και την Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, αυξάνει την παραγωγή προμηθειών σε επίπεδο εφάμιλλο της διεθνούς αγοράς, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της αποτελεσματικότητας του λειτουργικού κόστους.
Με βάση τα παραπάνω, και συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης για ετήσια διανομή 50% από τα κέρδη του 2025 και εφεξής, η proforma συνολική κεφαλαιακή θέση της Πειραιώς εκτιμάται σε περίπου 18,5% για το 2025, ενώ αναμένεται να φθάσει περίπου σε επίπεδο 19,5% έως το 2027 και περίπου 20% έως το 2028. Η επίπτωση αυτή μεταφράζεται σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με ασφαλές απόθεμα έναντι της σύστασης Πυλώνα 2 περίπου 250 μονάδων βάσης το 2025, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τις 300 μονάδες βάσης ως το 2027 και να προσεγγίσει τις 400 μονάδες βάσης ως το 2028. Καθ- όλη τη διάρκεια της περιόδου, ο δείκτης CET1 της Πειραιώς αναμένεται να διατηρηθεί σε επίπεδο 13% και πάνω.
Η Πειραιώς προτίθεται να επιτύχει την ταξινόμησή της ως Xρηματοοικονομικού Oμίλου (Financial Conglomerate, FICO) και να επιδιώξει την εφαρμογή του εποπτικού μηχανισμού του άρθρου 49 του κανονισμού CRR, σε σχέση με την εποπτική μεταχείριση της σκοπούμενης συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής (κοινώς αναφερόμενου ως Danish Compromise), η οποία, εάν επιτευχθεί, θα ενισχύσει περαιτέρω το CET1 κεφαλαιακό δείκτη κατά περίπου 50 μονάδες βάσης.
Η Εθνική Ασφαλιστική είναι κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα των ασφαλιστικών προϊόντων, με μερίδιο αγοράς περίπου 14,5% (περίπου 17% στον κλάδο ασφαλειών ζωής και περίπου 11% στον κλάδο ασφαλειών ζημιών) και με άνω των €0,8δισ Μικτά Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα ("GWP"), το 2024.
Η Εθνική Ασφαλιστική κατέχει σύνολο ενεργητικού €4δισ και ίδια κεφάλαια €0,4δισ το 2023. Η Εθνική Ασφαλιστική κατέγραψε κέρδη προ φόρων προσαρμοσμένα για μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία ύψους περίπου €100εκατ το 2023 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία).
Το δίκτυο της Εθνικής Ασφαλιστικής εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και αποτελείται από ιδιόκτητα γραφεία του δικτύου πωλήσεων και ασφαλιστικούς πράκτορες εταιρικού δικτύου, καθώς και συνεργαζόμενα ασφαλιστικά πρακτορεία και μεσίτες ασφαλίσεων. Τα Μικτά Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα που παράγονται από τα προαναφερθέντα κανάλια παραγωγής αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της συνολικής παραγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες.
Η στοχοθεσία της Πειραιώς για την περίοδο έως το 2028, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος στην αγορά, αναβαθμίζεται, λαμβάνοντας υπόψιν την αναμενόμενη επίδραση της Συναλλαγής, ως ακολούθως:
Η Συναλλαγή υπόκειται στις εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών.
Σύμβουλοι της Πειραιώς για τη Συναλλαγή είναι η UBS Europe SE ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος, η Milliman ως αναλογιστικός σύμβουλος και τα νομικά γραφεία Milbank LLP, Μωράτη Πασσά και Ποταμίτη Βεκρή, ως διεθνείς, τοπικοί νομικοί σύμβουλοι και νομικοί σύμβουλοι σε θέματα ανταγωνισμού, αντίστοιχα.
Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης
Δηλώσεις για μελλοντικές εκτιμήσεις
Αυτή η ανακοίνωση περιέχει δηλώσεις που αφορούν το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων, χωρίς περιορισμό, δηλώσεων σχετικά με τα πιθανά οφέλη της προτεινόμενης συναλλαγής, τις αναμενόμενες συνέργειες και την αναμενόμενη κεφαλαιακή επίδραση. Αυτές οι δηλώσεις που αφορούν το μέλλον βασίζονται στις τρέχουσες προσδοκίες της Πειραιώς και υπόκεινται σε διάφορους κινδύνους και αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ουσιαστικές διαφορές στα πραγματικά αποτελέσματα σε σχέση με αυτά που εκφράζονται ή υπονοούνται από αυτές τις δηλώσεις. Παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σε τέτοιες διαφορές περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται, στην λήψη των εποπτικών εγκρίσεων, σε απρόβλεπτες λειτουργικές προκλήσεις ή σε αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς. Οι αναγνώστες προειδοποιούνται να μην βασίζονται υπερβολικά σε αυτές τις δηλώσεις που αφορούν το μέλλον, οι οποίες ισχύουν μόνο κατά την ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης χωρίς υποχρέωση της Πειραιώς να δημοσιεύει ενημερώσεις σχετικά με μελλοντικές μεταβολές. Αυτή η ανακοίνωση δεν αποτελεί προσφορά αγοράς ή πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς πώλησης οποιωνδήποτε κινητών αξιών.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 09:32
Τέμπη: Νεκρός ελεγκτής της ΕΑΔ – Κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος στη «Σύμβαση 717» του ΟΣΕ - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 01:12
Κεφαλονιά: Προφυλακιστέοι οι 3 νεαροί για τον θάνατο της Μυρτούς - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 00:44
Συγκλονίζει ο θάνατος της 17χρονης από το Ψυχικό – Το σημείωμα που άφησε στο σπίτι της - ΒΟΛΟΣ | 17.04.2026 | 23:34
Πήλιο: 35χρονος λήστεψε και απείλησε τους γονείς του - «Μου έκαναν μάγια και βουντού, είναι μασόνοι» - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 23:17
Ivan Greko: Αναφέρθηκε στη φυλακή και την τραυματική εμπειρία του - «Οι χειρότερες είναι στη Λάρισα» - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 21:05
Σε εξέλιξη η ασφαλτόστρωση στον Βρυότοπο – Νέα παρέμβαση για την οδική ασφάλεια στον Δήμο Τυρνάβου - ΔΙΕΘΝΗ | 17.04.2026 | 20:55
Πόλεμος των άστρων: Προειδοποίηση- σοκ των ΗΠΑ για ρωσική πυρηνική επίθεση στο διάστημα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.04.2026 | 20:43
Καταγγελίες για «εξαγορά ψήφων» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τι υποστηρίζει ακαδημαϊκός
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 11:17
Λαρισαίος ο 66χρονος που έστειλε λεφτά στη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ; Ο πατέρας της τον χαρακτηρίζει εγκέφαλο του κυκλώματος - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 17:56
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη επισκέφτηκε το ΙΑΣΩ στη Λάρισα λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας- πλέον νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό - ΒΟΛΟΣ | 17.04.2026 | 11:43 | video
Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα στο Αλιγαρόρεμα- παρουσία Χρ. Δήμα η τελετή των εγκαινίων (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.04.2026 | 10:56
Τακούδης: Βροχές και τις επόμενες ημέρες ευεργετικές για καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 20:14
Εορταστικό κλίμα με εκατοντάδες πιστούς στη λειτουργία της Ζωοδόχου πηγής στα Ταμπάκικα στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 09:59
Αναπτερώνονται οι ελπίδες αγροτών των δήμων Τεμπών, Τυρνάβου που είχαν θέμα με τα φερτά υλικά του Ντάνιελ - ΕΛΛΑΔΑ | 17.04.2026 | 18:42
Νεκρός στο διαμέρισμά του βρέθηκε ο επιθεωρητής της ΕΑΔ που δικαζόταν για τη Σύμβαση 717 - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 13:38
Πλήθος πιστών στο λαμπρό εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής στη ΔΕΥΑΛ (ΦΩΤΟ+video)













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed