ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Οι Αμερικανοί πάνε τη συμφωνία στον Πούτιν - Τα ψιλά γράμματα στο deal των ΗΠΑ με την Ουκρανία
Ανάλυση για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό - Η μπάλα τώρα στο γήπεδο του Πούτιν, είπε ο Ρούμπιο

Δεν αποκλείουμε τις επαφές με Αμερικανούς εκπροσώπους, αναφέρει το Κρεμλίνο, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθούν με τον Ρώσο ηγέτη
Μπορεί για πρώτη φορά, μετά από τρία και πλέον χρόνια πολέμου, να έχει γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά το σχέδιο Ουάσινγκτον – Κιέβου για αρχική κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών είναι αρκετά δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τη Μόσχα, τουλάχιστον άμεσα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας, δήλωσε ότι δεν αποκλείει επαφές με εκπροσώπους των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα δεχτεί ή όχι τη συμφωνία. Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι θα επιδιώξουν πλέον μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να του παρουσιάσουν τη συμφωνία.
Το Κρεμλίνο έχει διατυπώσει, ήδη από την πρώτη συνάντηση με τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα από την άλλη πλευρά – όχι τουλάχιστον τέτοια στα οποία η Μόσχα δεν έχει άμεση συμμετοχή.
Το Κίεβο έχει συμφωνήσει να κάνει βήματα πίσω από τις αρχικές του θέσεις και να ακολουθήσει το αμερικανικό σχέδιο, στο οποίο η κατάπαυση του πυρός αποτελεί το πρώτο βήμα.
Τα 40 δισεκατομμύρια, τα όπλα και η... άρνηση της Ρωσίας
Ωστόσο, έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον πως θα παραλάβει τουλάχιστον τα όπλα που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο. Το Κίεβο αναμένει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας, τα οποία έχουν «παγώσει» από τον Τραμπ από τις αρχές Μαρτίου, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.
Αυτή και μόνο η κίνηση μοιάζει να αποτελεί το βασικό επιχείρημα από την πλευρά της Μόσχας προκειμένου είτε να καθυστερήσει είτε να «δυναμιτίσει» τη συγκεκριμένη αμερικανική προσπάθεια.
Είναι εξόχως δύσκολο, πρακτικά και διπλωματικά, η Ρωσία με τον τρόπο που έχουν κινηθεί οι ΗΠΑ να αποδεχθεί πως το Κίεβο θα λάβει περισσότερα χρήματα και όπλα για έναν πόλεμο στον οποίο ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου έχει δηλώσει δημόσια πως ο Τραμπ έχει κάνει τη σωστότερη κίνηση σταματώντας τις συγκεκριμένες αποστολές.
Το πραγματικό πρόβλημα της Ουκρανίας
Παράλληλα, σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο με την Ουκρανία να διαθέτει αποθέματα για τα συστήματα Patriot και HIMARS για μερικές εβδομάδες, η Μόσχα δεν θέλει σε καμία περίπτωση αυτός ο χρόνος να παραταθεί σε μήνες. Το μεγάλο πρόβλημα των Ουκρανών σήμερα δεν είναι πως έχουν λίγα πυρομαχικά για τα πεδία αλλά λίγα για τη διασφάλιση της αεράμυνας στα μεγάλα αστικά τους κέντρα και τις βασικές ενεργειακές τους υποδομές.
Το δίλημμα της Μόσχας και οι ανύπαρκτοι «τύποι» του Τραμπ
Η Μόσχα μετά από καιρό έχει, παρά τις λίγες πιθανότητες επιτυχίας, την ευκαιρία να κάνει και η ίδια μία κίνηση προς τον τερματισμό του πολέμου καθώς τον τελευταίο μήνα η αμερικανική διπλωματία είναι που έχει αναλάβει και για τον Πούτιν τη δύσκολη δουλειά. Αν η Ρωσία αποφασίσει να παραμείνει αμετακίνητη και να δηλώσει πως για την κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοί από τους αμερικανικούς όρους, τότε θα κάνει και πάλι μία κίνηση υψηλού ρίσκου.
Ο Τραμπ έχει αποδείξει πως είναι ικανός να τραβήξει μία κατάσταση στα άκρα και κυρίως πως οι «τύποι» δεν τον απασχολούν εάν είναι να επιτευχθεί αυτό που έχει σχεδιάσει.
Η σημερινή εξέλιξη είναι αναμφίβολα η πρώτη, αν και με σημαντικές υποχωρήσεις για την Ουκρανία, που από την εκδίωξη Ζελένσκι και το ρήγμα με τον Λευκό Οίκο φτάνει να λαμβάνει μία σημαντική δέσμευση από τις ΗΠΑ που αρχικά δεν ήταν διατεθειμένες να δώσουν το παραμικρό.
Πληρέστερη εικόνα για το «πόσο πίσω» έχει υποχωρήσει η Ουκρανία προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα μείνει χωρίς τις ΗΠΑ την επόμενη ημέρα θα έχουμε μόνο –εάν και εφόσον– το κείμενο της συμφωνίας έρθει στο φως της δημοσιότητας.
Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε «σπάνιες γαίες» κι αυτό δείχνει πως το Κίεβο δεν έχει εκχωρήσει και δεν έχει δεσμευθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο, όχι ακόμη τουλάχιστον.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 22:32
Τσιάρας: Η Ελληνίδα αγρότισσα πρωταγωνίστρια της παραγωγής και της ζωής στην ύπαιθρο - ΒΟΛΟΣ | 13.03.2026 | 22:04
ΟΛΒ: Αιχμές για παραλείψεις στη μελέτη και ενστάσεις για το κόστος απομάκρυνσης των σκουπιδιών (video) - ΒΟΛΟΣ | 13.03.2026 | 21:50
Χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον 64χρονο που αγνοείται στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 21:39
Τρία χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να βρούμε την αλήθεια» (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 13.03.2026 | 21:28
Σούδα: Δίωξη για κατασκοπεία στον 58χρονο Πολωνό – Τη Δευτέρα η απολογία του - ΒΟΛΟΣ | 13.03.2026 | 21:17
Μωρά φώκιες κοιμούνται σε σπηλιά στην Αλόννησο - ΕΛΛΑΔΑ | 13.03.2026 | 21:14
Δολοφονία στην Καλαμαριά: Άλλαξε την κατάθεσή του ο 23χρονος - Είχε πάνω του το μαχαίρι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 21:06
Κουρέτας για μοντέλο πρόβλεψης πλημμυρών: Αν υπήρχε αυτό δεν θα πνίγονταν στο Παλαμά 3 η ώρα το πρωί στα σπίτια τους
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 15:36
Τραγωδία στη Λάρισα – Νεκρός 33χρονος μετά από πτώση από δεύτερο όροφο - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:27
Μαφία των Ρομά στη Λάρισα: «Δεν θα φύγεις ζωντανή» - Πώς έδωσαν 20λεπτα για λίρες σε ένα από τα θύματα τους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 13.03.2026 | 17:00
Στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι κατοικία στο Μακρυχώρι Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:29
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 17:04
Στη Λάρισα αύριο Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το 3ο προσυνέδριο της ΝΔ με θεμα τον πρωτογενή τομέα - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 20:34
Aναλυτικά το πρόγραμμα του προσυνεδρίου της ΝΔ στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:22
Ένταση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- αποχώρησε η Συμπαράταξη Λαρισαίων (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 08:39
Άνοιξε της πύλες της η 31η Agrotica, συλλαλητήριο με τρακτέρ από την Πανελλαδική των μπλόκων





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed