ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Οι Αμερικανοί πάνε τη συμφωνία στον Πούτιν - Τα ψιλά γράμματα στο deal των ΗΠΑ με την Ουκρανία
Ανάλυση για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό - Η μπάλα τώρα στο γήπεδο του Πούτιν, είπε ο Ρούμπιο

Δεν αποκλείουμε τις επαφές με Αμερικανούς εκπροσώπους, αναφέρει το Κρεμλίνο, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθούν με τον Ρώσο ηγέτη
Μπορεί για πρώτη φορά, μετά από τρία και πλέον χρόνια πολέμου, να έχει γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά το σχέδιο Ουάσινγκτον – Κιέβου για αρχική κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών είναι αρκετά δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τη Μόσχα, τουλάχιστον άμεσα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας, δήλωσε ότι δεν αποκλείει επαφές με εκπροσώπους των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα δεχτεί ή όχι τη συμφωνία. Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι θα επιδιώξουν πλέον μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να του παρουσιάσουν τη συμφωνία.
Το Κρεμλίνο έχει διατυπώσει, ήδη από την πρώτη συνάντηση με τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα από την άλλη πλευρά – όχι τουλάχιστον τέτοια στα οποία η Μόσχα δεν έχει άμεση συμμετοχή.
Το Κίεβο έχει συμφωνήσει να κάνει βήματα πίσω από τις αρχικές του θέσεις και να ακολουθήσει το αμερικανικό σχέδιο, στο οποίο η κατάπαυση του πυρός αποτελεί το πρώτο βήμα.
Τα 40 δισεκατομμύρια, τα όπλα και η... άρνηση της Ρωσίας
Ωστόσο, έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον πως θα παραλάβει τουλάχιστον τα όπλα που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο. Το Κίεβο αναμένει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας, τα οποία έχουν «παγώσει» από τον Τραμπ από τις αρχές Μαρτίου, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.
Αυτή και μόνο η κίνηση μοιάζει να αποτελεί το βασικό επιχείρημα από την πλευρά της Μόσχας προκειμένου είτε να καθυστερήσει είτε να «δυναμιτίσει» τη συγκεκριμένη αμερικανική προσπάθεια.
Είναι εξόχως δύσκολο, πρακτικά και διπλωματικά, η Ρωσία με τον τρόπο που έχουν κινηθεί οι ΗΠΑ να αποδεχθεί πως το Κίεβο θα λάβει περισσότερα χρήματα και όπλα για έναν πόλεμο στον οποίο ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου έχει δηλώσει δημόσια πως ο Τραμπ έχει κάνει τη σωστότερη κίνηση σταματώντας τις συγκεκριμένες αποστολές.
Το πραγματικό πρόβλημα της Ουκρανίας
Παράλληλα, σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο με την Ουκρανία να διαθέτει αποθέματα για τα συστήματα Patriot και HIMARS για μερικές εβδομάδες, η Μόσχα δεν θέλει σε καμία περίπτωση αυτός ο χρόνος να παραταθεί σε μήνες. Το μεγάλο πρόβλημα των Ουκρανών σήμερα δεν είναι πως έχουν λίγα πυρομαχικά για τα πεδία αλλά λίγα για τη διασφάλιση της αεράμυνας στα μεγάλα αστικά τους κέντρα και τις βασικές ενεργειακές τους υποδομές.
Το δίλημμα της Μόσχας και οι ανύπαρκτοι «τύποι» του Τραμπ
Η Μόσχα μετά από καιρό έχει, παρά τις λίγες πιθανότητες επιτυχίας, την ευκαιρία να κάνει και η ίδια μία κίνηση προς τον τερματισμό του πολέμου καθώς τον τελευταίο μήνα η αμερικανική διπλωματία είναι που έχει αναλάβει και για τον Πούτιν τη δύσκολη δουλειά. Αν η Ρωσία αποφασίσει να παραμείνει αμετακίνητη και να δηλώσει πως για την κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοί από τους αμερικανικούς όρους, τότε θα κάνει και πάλι μία κίνηση υψηλού ρίσκου.
Ο Τραμπ έχει αποδείξει πως είναι ικανός να τραβήξει μία κατάσταση στα άκρα και κυρίως πως οι «τύποι» δεν τον απασχολούν εάν είναι να επιτευχθεί αυτό που έχει σχεδιάσει.
Η σημερινή εξέλιξη είναι αναμφίβολα η πρώτη, αν και με σημαντικές υποχωρήσεις για την Ουκρανία, που από την εκδίωξη Ζελένσκι και το ρήγμα με τον Λευκό Οίκο φτάνει να λαμβάνει μία σημαντική δέσμευση από τις ΗΠΑ που αρχικά δεν ήταν διατεθειμένες να δώσουν το παραμικρό.
Πληρέστερη εικόνα για το «πόσο πίσω» έχει υποχωρήσει η Ουκρανία προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα μείνει χωρίς τις ΗΠΑ την επόμενη ημέρα θα έχουμε μόνο –εάν και εφόσον– το κείμενο της συμφωνίας έρθει στο φως της δημοσιότητας.
Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε «σπάνιες γαίες» κι αυτό δείχνει πως το Κίεβο δεν έχει εκχωρήσει και δεν έχει δεσμευθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο, όχι ακόμη τουλάχιστον.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 11:17
Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών στον Πύργο Ηλείας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 11:08
Σε κλίμα κατάνυξης ο πανηγυρικός εσπερινός, στο παρεκκλήσι της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής - ΛΑΡΙΣΑ | 28.01.2026 | 10:48
Τέσσερις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 10:01
Φωτογραφία από το σημείο της διαρροής προπανίου – «Τους λέγαμε μυρίζει υγραέριο» δηλώνουν οι εργαζόμενοι - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 09:45
Θλίψη για το πολύνεκρο τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία -Αναζητούν τα αίτια της τραγωδίας, τι εξετάζεται - ΕΛΛΑΔΑ | 28.01.2026 | 09:35
Αναζητούν τα αίτια του τροχαίου με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία – Εξετάζεται η μεταφορά των τραυματιών στην Ελλάδα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 09:32
Βιολάντα: Το σημείο «μηδέν» της διαρροής προπανίου που οδήγησε στον θάνατο τις 5 εργάτριες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 00:30
Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Βρέθηκε τρύπα σε σωλήνες προπανίου -Βαρύτατες κατηγορίες για τον ιδιοκτήτη, τι λέει η εταιρεία
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 07:24
Η τελευταία φωτό των γυναικών που χάθηκαν στη Βιολάντα -Λίγες ώρες πριν, στην πρωτοχρονιάτικη πίτα, σοκάρει η τραγωδία - ΔΙΕΘΝΗ | 27.01.2026 | 16:13
Σοκαριστικό τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία -Επτά οι νεκροί μετά τη σύγκρουση βαν με φορτηγό - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 09:48
Νέα ανακοίνωση της «Βιολάντα»: Καταβολή μόνιμου μηνιαίου μισθού στις οικογένειες των θυμάτων – στήριξη και των παιδιών - ΛΑΡΙΣΑ | 27.01.2026 | 09:31
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 07:59
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Εργαζόμενη σώθηκε γιατί αρρώστησε το παιδί της - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 00:30
Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Βρέθηκε τρύπα σε σωλήνες προπανίου -Βαρύτατες κατηγορίες για τον ιδιοκτήτη, τι λέει η εταιρεία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.01.2026 | 10:20
«Βιολάντα»: Θρήνος σε Προάστιο και Αγναντερό για τις δύο νεκρές εργαζόμενες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 13:22
Διαρροή αερίου και έκρηξη στους φούρνους δείχνουν τα πρώτα ευρήματα για την τραγωδία στο εργοστάσιο της Βιολάντα



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
