ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Έρευνα: Αυτός είναι ο χειρότερος πόνος που βιώνουμε
Αυτός ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος και μπορεί να διαρκεί για ώρες, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες.

Ο πόνος που προκαλούν οι ημικρανίες τύπου «cluster» φαίνεται να είναι εξαιρετικά έντονος και μπορεί να διαρκεί για ώρες ή να επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Ο όρος «cluster headache» μεταφράζεται ως αθροιστική κεφαλαλγία και αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπτώματά της είναι πιο επώδυνα από τους πόνους του τοκετού, το τραύμα από σφαίρα, το κάταγμα και η λίστα συνεχίζεται.
Η ανάλυση των ερευνητών περιλάμβανε μια ομάδα 1.604 ατόμων με το εν λόγω πρόβλημα. Οι συμμετέχοντες συνέκριναν τον πόνο που βίωναν τα άτομα με πάνω από δώδεκα επώδυνους τραυματισμούς και καταστάσεις υγείας που οι ίδιοι είχαν περάσει, συμπεριλαμβανομένων τραυματισμών με μαχαίρι και εμφραγμάτων.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο πόνος που προκαλεί η αθροιστική κεφαλαλγία, στη δεύτερη ο πόνος του τοκετού και στην τρίτη θέση, η παγκρεατίτιδα (η φλεγμονή του παγκρέατος).
Οι πέτρες στα νεφρά ήταν επίσης σε υψηλή θέση.
Πώς βαθμολογήθηκε ο κάθε πόνος αναλυτικά
Για τις ανάγκες της μελέτης, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Headache οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ένταση του πόνου που αισθάνονταν όταν υπέφεραν από «cluster headache» σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10.
Ο πόνος από τον τοκετό βαθμολογήθηκε με 7,2. Τα άτομα που είχαν δεχτεί πυρά από όπλο, βαθμολόγησαν την εμπειρία με 6 κατά μέσο όρο στην κλίμακα του πόνου.
Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή πιο απλά δισκοκήλη, όπου ο μαλακός ιστός μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης εξογκώνεται και πιέζει τα νεύρα, ήταν λίγο λιγότερο επώδυνη από το να δεχτεί κανείς πυροβολισμό- βαθμολογήθηκε με 5,9.

Οι ημικρανίες κατατάχθηκαν στην όγδοη θέση, με βαθμολογία 5,4, ακολουθούμενες από τη ινομυαλγία, μια πάθηση του νευρικού συστήματος.
Τα εμφράγματα του μυοκαρδίου κατατάχθηκαν μόλις στο 5, πιο χαμηλά από το σπάσιμο ενός οστού και στην ίδια θέση με την ισχιαλγία- ο πόνος που εκδηλώνεται κατά μήκος του ισχιακού νεύρου εξαιτίας της συμπίεσής του. Και οι δύο καταστάσεις «νίκησαν» τον πόνο από μαχαιριά, ο οποίος βαθμολογήθηκε με 4,9 — αν και, όπως τα τραύματα από σφαίρες, ο πόνος από τέτοιους τραυματισμούς μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το πού συμβαίνει στο σώμα.
Ευτυχώς, η αθροιστική κεφαλαλγία είναι σπάνια
Οι ημικρανίες τύπου «cluster» συναντώνται σπάνια. Οι πονοκέφαλοι αυτοί που προφανώς διαφέρουν πολύ από τον κοινό πονοκέφαλο, προκαλούν, όπως αναφέρθηκε, έντονο, διαπεραστικό πόνο, συνήθως από τη μία πλευρά του κεφαλιού, γύρω από το μάτι.
Η αθροιστική κεφαλαλγία εμφανίζεται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, αν και μπορεί αρχικά ο ασθενής να εμφανίσει ναυτία και ημικρανία. Οι κρίσεις που μπορεί να διαρκέσουν από εβδομάδες έως μήνες, συνήθως ακολουθούνται από περιόδους ύφεσης.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τις ημικρανίες τύπου «cluster», αλλά είναι γνωστό ότι διαγιγνώσκονται πιο συχνά σε άτομα στην ηλικία των 30 και είναι περίπου έξι φορές πιο συχνές στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας του πόνου βρισκόταν η αρθρίτιδα- μια κοινή πάθηση που προκαλεί πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις. Συγκεκριμένα, βαθμολογήθηκε με 4, προκαλώντας δηλαδή λίγο πιο έντονο από τον ήπιο πόνο. Ωστόσο, καθώς ο πόνος είναι μια υποκειμενική εμπειρία, οι κλίμακες του πόνου είναι φυσικό να έχουν περιορισμούς.
* Πηγή: Vita/ in.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.01.2026 | 12:01
Τακούδης: «Κλειδώνουν» οι χιονοπτώσεις και στα πεδινά της Θεσσαλίας - Τρίτη προς Τετάρτη χιόνι και μέσα στη Λάρισα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 11:45
«Έφυγε» ο Κυριαζής Μαρούδας – Στο πένθος ο Ρίζος Μαρούδας που έχασε τον πατέρα του - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 11:40
Δύσκολες ώρες για τον «στρατηγό» του μπλόκου της Νίκαιας Ρίζο Μαρούδα-απεβίωσε ο πατέρας του - ΒΟΛΟΣ | 17.01.2026 | 11:28
Ο Βόλος στο επίκεντρο της αμυντικής βιομηχανίας: Έξι εργοστάσια με εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 17.01.2026 | 11:22
Δ. Κουρέτας: «Θα τρώμε ψωμί από τη Νότια Αμερική». - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 11:16
«Λίφτινγκ» στον δρόμο Ελασσόνα – Δρυμός - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.01.2026 | 11:11
Τα Θεσσαλικά αποστάγματα της παράδοσης και της υγείας ενθουσίασαν την Αθήνα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.01.2026 | 11:05
Λάρισα: Καταδίκη γνωστού γιατρού του Πανεπιστημιακού για ανθρωποκτονία από αμέλεια!
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.01.2026 | 10:14
Τακούδης: Aπό αύριο αρχίζουν οι χιονοπτώσεις-Τρίτη, Τετάρτη πιο έντονες και στα πεδινά της Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 16.01.2026 | 10:40
Ο Ανεστίδης ζήτησε σήμερα «συγγνώμη» για τις ύβρεις κατά Μητσοτάκη και επιμένει ότι θα πάει στο Μαξίμου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.01.2026 | 11:34
Politico για ευλογιά στην Ελλάδα: Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει τα εμβόλια που προσφέρουν οι Βρυξέλλες - ΕΛΛΑΔΑ | 16.01.2026 | 15:23
Καιρός: Έρχεται τετραήμερο ουκρανικό ψύχος – Χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα και ισχυροί βοριάδες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.01.2026 | 22:01
Οι «31» εκπρόσωποι στα αγροτικά μπλόκα που θα πάνε στη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη -Εκτός ο Ανεστίδης - ΕΛΛΑΔΑ | 17.01.2026 | 09:35
Χιόνια, βροχές και πολικό ψύχος «χτυπούν» την χώρα από σήμερα – Έρχεται νέο χαμηλό βαρομετρικό - ΛΑΡΙΣΑ | 16.01.2026 | 14:17
Αλειφτήρας «αδειάζει» Ανεστίδη: Απαράδεκτες οι δηλώσεις, να αυτοεξαιρεθεί από τη συνάντηση με Μητσοτάκη - ΒΟΛΟΣ | 16.01.2026 | 11:38
Σοκ στον Βόλο: Μαθητής δημοτικού έβγαλε αυτοσχέδιο «σουγιά» και απείλησε άλλο παιδί στο προαύλιο του σχολείου


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
