ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ουκρανία: Σήμερα η έκτακτη σύσκεψη κορυφής ευρωπαϊκών κρατών
Η Γαλλία γνωστοποίησε ποιοι θα λάβουν μέρος στην έκτακτη σύσκεψη που κάλεσε για την Ουκρανία ο Μακρόν

Με τη συμμετοχή και της Βρετανίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παρίσι η έκτακτη σύσκεψη κορυφής που κάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Ευρώπη από τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Η συνάντηση θα γίνει στο Παρίσι και η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ακόμα θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαρκ Ρούτε τάχθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ και ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αντί να διαμαρτύρονται για το εάν θα κάτσουν ή όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να σκεφτούν ποιες εγγυήσεις ασφαλείας μπορούν να παράσχουν στην Ουκρανία.
Η αμηχανία είναι έκδηλη στις ηγεσίες της ΕΕ μετά τις κινήσεις Τραμπ που προχώρησε σε συνεννόηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς να ενημερώσει την Ευρώπη, ενώ η ψυχρολουσία συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες.
Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς στη διάσκεψη ασφαλείας στο Μόναχο που ανακοίνωσε στους ευρωπαίους συμμάχους μιλώντας για τον Ντόναλντ Τραμπ ότι πλέον «υπάρχει νέος σερίφης στον πλανήτη», και «μάλωσε» τους Ευρωπαίους γιατί δεν έχουν φροντίσει το πραγματικό πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν που όπως είπε είναι «εχθροί εκ των έσω».
Ο ίδιος εκτός από την ακροδεξιά ρητορική που ξεδίπλωσε στην ομιλία του κάνοντας μαθήματα «δημοκρατίας» στους Ευρωπαίους ηγέτες, συναντήθηκε επίσης στο περιθώριο της Συνόδου με την υποψήφια καγκελάριο του ακροδεξιού AFD, Άλις Βάιντελ, λίγες μόνο ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της Γερμανίας.
Πρωτοβουλίες
Χθες έγινε επίσης έκτακτη συνεδρίαση των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Μόναχο, με την Ύπατη Εκπρόσωπο Κάγια Κάλας να σχολιάζει σε ανάρτησή της στο Χ ότι «η Ευρώπη παραμένει ισχυρά ενωμένη στη στήριξη της Ουκρανίας και στην ενίσχυση της δικής μας άμυνας. Σύντομα θα παρουσιάσουμε νέες πρωτοβουλίες για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ η διακυβέρνηση Τραμπ έχει στείλει ένα ερωτηματολόγιο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να απαντήσουν τι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ακόμα στο Reuters ότι οι Αμερικανοί προσεγγίζουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ρωτούν πόσους στρατιώτες είναι έτοιμοι να αναπτύξουν στην Ουκρανία.
Έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα η Βρετανία
Η Βρετανία από τους πλέον φανατικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου, φαίνεται να μην είναι διατεθειμένη να προβάλλει αντιρρήσεις στην αλλαγή πλεύσης από τις ΗΠΑ.
Αντιθέτως ο Στάρμερ ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει μετά την κατάπαυση πυρός.
«Το ΗΒ είναι έτοιμο να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επιτάχυνση του έργου για να παρασχεθούν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία», κάτι που «σημαίνει επίσης ότι είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε (…) δικά μας στρατεύματα στο πεδίο αν είναι απαραίτητο», είπε ο κ. Στάρμερ στην εφημερίδα Daily Telegraph, τονίζοντας πως δεν κάνει αυτή την τοποθέτηση «ελαφρά».
«Αισθάνομαι πολύ βαθιά την ευθύνη που συνεπάγεται το ενδεχόμενο να τεθούν σε κίνδυνο βρετανοί στρατιώτες», τόνισε.
Και πρόσθεσε ότι «οποιοσδήποτε ρόλος στην παροχή βοήθειας για την εξασφάλιση της Ουκρανίας συντελεί στη διασφάλιση της ηπείρου μας και της ασφάλειας αυτής της χώρας».
Το τέλος του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία «όταν έρθει, δεν μπορεί απλώς ν’ αποτελέσει μια προσωρινή παύση πριν ο Πούτιν επιτεθεί ξανά», επισήμανε.
Η Βρετανία που συμμετέχει στη σημερινή σύσκεψη αν και δεν είναι μέλος της ΕΕ διεκδικεί για τον εαυτό της ρόλο γεφυροποιού ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
«Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα κρατήσουμε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενωμένες», είπε ο Στράμερ προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να «επιτρέψουν οποιαδήποτε διαίρεση στη συμμαχία να αποσπάσει την προσοχή» από «εξωτερικούς εχθρούς».
Πηγή: in.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 16.01.2026 | 22:13
Πρώτα ο συνάνθρωπος- Καρδιτσιώτης διασώστης του ΕΚΑΒ εκτός υπηρεσίας έσπευσε να συνδράμει σε τροχαίο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.01.2026 | 22:01
Οι «31» εκπρόσωποι στα αγροτικά μπλόκα που θα πάνε στη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη -Εκτός ο Ανεστίδης - ΛΑΡΙΣΑ | 16.01.2026 | 19:57
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Fake news και με σφραγίδα του AI - ΛΑΡΙΣΑ | 16.01.2026 | 19:29
Νομική εκδήλωση με θέμα τις νέες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τον δικηγορικό σύλλογο Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 16.01.2026 | 19:03
Επιμένει ο Ράμα μετά το παραλήρημα σε Έλληνα δημοσιογράφο και αμφισβητεί τη σχέση όσων μιλούν ελληνικά με Πλάτωνα Αριστοτέλη - ΛΑΡΙΣΑ | 16.01.2026 | 18:56
Συμπαράταξη Λαρισαίων για Φαλάνη: Υποσχέσεις χωρίς νέο σχολείο – η Δημοτική Αρχή χωρίς σχέδιο - ΒΟΛΟΣ | 16.01.2026 | 18:51
Βόλος: Πέταξε γλάστρα και σκότωσε αδέσποτο γατάκι - Στο εδώλιο μετά την καταγγελία - ΒΟΛΟΣ | 16.01.2026 | 18:47
Σοκ στον Αλμυρό: Ξεσπιτώθηκε οικογένεια μετά από μεγάλη φωτιά στο σπίτι όπου διέμενε
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.01.2026 | 10:14
Τακούδης: Aπό αύριο αρχίζουν οι χιονοπτώσεις-Τρίτη, Τετάρτη πιο έντονες και στα πεδινά της Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 16.01.2026 | 10:40
Ο Ανεστίδης ζήτησε σήμερα «συγγνώμη» για τις ύβρεις κατά Μητσοτάκη και επιμένει ότι θα πάει στο Μαξίμου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.01.2026 | 11:34
Politico για ευλογιά στην Ελλάδα: Γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει τα εμβόλια που προσφέρουν οι Βρυξέλλες - ΕΛΛΑΔΑ | 16.01.2026 | 15:23
Καιρός: Έρχεται τετραήμερο ουκρανικό ψύχος – Χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα και ισχυροί βοριάδες - ΛΑΡΙΣΑ | 16.01.2026 | 14:17
Αλειφτήρας «αδειάζει» Ανεστίδη: Απαράδεκτες οι δηλώσεις, να αυτοεξαιρεθεί από τη συνάντηση με Μητσοτάκη - ΛΑΡΙΣΑ | 16.01.2026 | 16:36
Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στο κέντρο της Λάρισας και τραυματίστηκε - ΒΟΛΟΣ | 16.01.2026 | 11:38
Σοκ στον Βόλο: Μαθητής δημοτικού έβγαλε αυτοσχέδιο «σουγιά» και απείλησε άλλο παιδί στο προαύλιο του σχολείου - ΛΑΡΙΣΑ | 16.01.2026 | 11:28
Γέμισε από κόσμο και ευχές το γραφείο του δημάρχου Θανάση Μαμάκου για την ονομαστική του εορτή (ΦΩΤΟ)


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
