ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Τελεσίγραφο 10 ημερών στο ΥΠΑΑΤ από κτηνοτρόφους Μαγνησίας
Με έκδηλη απογοήτευση οι διαδηλωτές έξω από την ΠΕ Μαγνησίας μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης

Καμπανάκι για «τσουνάμι» ευλογιάς, «ζώα βόσκουν ελεύθερα, γιατί κτηνοτρόφοι δεν έχουν χρήματα για ζωοτροφές», είπε ο Γ. Τερζάκης-Ακαρπη η τηλεδιάσκεψη με Στρατάκο
Χωρίς ευρώ θα παραμείνουν –άγνωστο για πόσο διάστημα ακόμα– οι πληγέντες από την ευλογιά κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αδυνατεί να δώσει λύσεις, όχι σήμερα αλλά χθες…, όπως είπαν οι διαδηλωτές στον Γιώργο Στρατάκο, γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, σε τηλεδιάσκεψη που προγραμμάτισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και απέβη άκαρπη.
«Ήρθαμε με άδεια χέρια και φεύγουμε με περισσότερα προβλήματα», ήταν η αποτίμηση των κτηνοτρόφων μετά την τηλεδιάσκεψη, καθώς όπως καταδείχτηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αδυνατεί να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που έχει ανακοινώσει κατά καιρούς για την καταβολή αποζημιώσεων και την έκτακτη ενίσχυση για ζωοτροφές.
Με βάση την παραπάνω διαπίστωση οι κτηνοτρόφοι έδωσαν τελεσίγραφο δέκα ημερών στο υπουργείο, όχι για να ενημερωθούν πότε θα ενισχυθούν οικονομικά για τις ζωοτροφές, όπως τους είπε ο γενικός γραμματέας, αλλά για να πληρωθούν, διεκδικώντας 50 ευρώ ανά ζώο. Επίσης ζητούν μέχρι τότε να έχουν πληρωθεί οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Από χθες οι κτηνοτρόφοι βγήκαν μαζικά στον δρόμο διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα αιτήματά τους και θα παραμείνουν σε τροχιά κινητοποιήσεων, αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν κυκεώνα προβλημάτων.
Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πως τα μέτρα βιοασφάλειας για τη ζωονόσο είναι ουσιαστικά «στον αέρα», με τον πρόεδρο του συλλόγου κτηνοτρόφων Μαγνησίας Γιώργο Τερζάκη να προειδοποιεί στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ότι έρχεται «τσουνάμι» νέων κρουσμάτων. Όπως είπε «εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων για να αγοραστούν ζωοτροφές εδώ και δέκα ημέρες τα πρόβατα βόσκουν ελεύθερα, καλώς ή κακώς, και γι’ αυτό δεν φταίνε οι κτηνοτρόφοι».
Η αποκάλυψη Τερζάκη «πάγωσε» τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, με την αντιπεριφερειάρχη Αννα Μαρία Παπαδημητρίου -λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λάρισα- να συστήνει αυτοσυγκράτηση και τήρηση των μέτρων και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ να επισημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία ΥΠΑΑΤ, Περιφέρειας και κτηνοτρόφων για να απαλειφτεί η ζωονόσος, διότι σε διαφορετική περίπτωση «ένας κρίκος είναι ικανός να σπάσει όλη την αλυσίδα».
Στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει υποβάλλει η περιφερειακή αρχή για τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα. Είπε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, ώστε να αντιμετωπιστεί -κυρίως- το οξύ πρόβλημα της μετάδοσης της ευλογιάς που στάθηκε η αιτία να θανατωθούν χιλιάδες ζώα, ενώ παράλληλα έθιξε την αναγκαιότητα της άμεσης οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες που άντλησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ από την τοπική Κτηνιατρική υπηρεσία, στον νομό μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 7.800 αιγοπρόβατα. Επίσης, αναφορικά με τις αποζημιώσεις, έχουν σταλεί μέχρι τέλος του 2024 οι φάκελοι για 11 στάβλους με δικαιούχους αποζημίωσης συνολικά 18 κτηνοτρόφους, ενώ εν αναμονή να σταλούν με βάση τη νέα ΚΥΑ είναι επιπλέον οι φάκελοι για 5 στάβλους και δικαιούχους 12 κτηνοτρόφους. Η διαδικασία εκ μέρους της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έχει ολοκληρωθεί. Μόλις πάρει ΦΕΚ από το ΥΠΑΑΤ η νέα ΚΥΑ, θα ακολουθήσει η δέσμευση των κονδυλίων και η εκταμίευση τους από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αποπληρωμή των δικαιούχων.
Βολές κατά του ΥΠΑΑΤ
Το κλίμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ήταν βαρύ. Όσοι πήραν τον λόγο για να εκθέσουν στον κ. Στρατάκο τα ζητήματα που τους απασχολούν ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί, υπογραμμίζοντας κυρίως την αθέτηση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.
Οι κτηνοτρόφοι συνομιλώντας με τον γγ του ΥΠΑΑΤ διεκδίκησαν σαφή χρονοδιαγράμματα για τις πληρωμές, όμως ο εκπρόσωπος του υπουργείου ενημέρωσε πως δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί χρονικά, αναλύοντας μία σειρά από διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να προηγηθούν μέχρι οι απλήρωτοι, κτηνοτρόφοι να «δούνε το χρώμα του χρήματος».
Η επίκληση αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια αλλά και αποχωρήσεις ορισμένων κτηνοτρόφων, οι οποίοι έσπευσαν να υπενθυμίσουν παλαιότερες δεσμεύσεις του κ. Στρατάκου και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα είχαν δοθεί χρήματα τόσο για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από την ευλογιά όσο και για τις ζωοτροφές.
«Στο γραφείο που βρίσκεστε σήμερα και συζητάμε ήσασταν και πριν από λίγες εβδομάδες, όταν σας επισκεφτήκαμε και δεσμευτήκατε πως μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις και θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τις ζωοτροφές», είπε σε έντονο ύφος απευθυνόμενος στον γγ ο Πέτρος Μπασαγιάννης, κτηνοτρόφος από τον Αλμυρό, ο οποίος αποχώρησε από τη σύσκεψη.
Στο κομμάτι των αποζημιώσεων ο κ. Στρατάκος ενημέρωσε πως στην επόμενη πληρωμή θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις εκείνων που τα ζώα τους θανατώθηκαν μέχρι 6 Δεκεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών παραδέχτηκε πως πήγε πίσω, διότι, όπως είπε, πρέπει να υπογραφεί η νέα ΚΥΑ με τα αυξημένα ποσά που έχουν καθοριστεί για τους δικαιούχους πληγέντες. Ωστόσο κι αυτή η απόφαση βρίσκεται υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία -σύμφωνα πάντα με τον κ. Στρατάκο- δεν είδε με καλό μάτι αυτή την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, διότι «προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον πρωτογενή τομέα και πρέπει να τηρείται μία ισορροπία», όπως ειπώθηκε.
«Ανοίξαμε και τους κουμπαράδες των παιδιών μας»
Οι κτηνοτρόφοι στη συζήτηση περιέγραψαν με μελανά χρώματα την καθημερινότητά τους, λέγοντας ότι για να μπορέσουν να βιοποριστούν «άνοιξαν ακόμη και τους κουμπαράδες των παιδιών τους», άσκησαν κριτική ότι ακούνε μόνο υποσχέσεις οι οποίες παραπέμπονται στις καλένδες και διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις.
«Είχαμε μερικά χρήματα μην αρρωστήσουμε, ανοίξαμε και τους κουμπαράδες των παιδιών μας. Δεν έχουμε άλλα χρήματα. Κόβονται ρεύματα συναδέλφων και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. Δεν υπάρχει άλλη ανοχή. Αν είναι να δώσετε 8 ευρώ το ζώο δεν θα μας βοηθήσετε. Εμείς ζητάμε 50 ευρώ για να μπορέσουμε να συνέλθουμε. Ο κτηνοτρόφος έχει απώλεια 40 ευρώ στο κάθε σφαγμένο ζώο. Εμείς θα κρατήσουμε τις υποσχέσεις για λήξη του ζητήματος σε 10 ημέρες αλλά με 50 ευρώ. Σου δίνω τον λόγο μου πως αν δεν έχουμε πάρει τα χρήματα θα κατεβάσουμε ζώα στην πόλη και όχι αγροτικά. Δεν αντέχουμε άλλο» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Στρατάκο ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μαγνησίας.
Υποσχέσεις για περαιτέρω βοήθεια
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένας ιός. Τα μέτρα της κυβέρνησης ουσιαστικά είχαν κύριο χαρακτήρα το να κλείσουμε τα ζώα στα μαντριά. Αυτό αυτομάτως σήμαινε ότι έπρεπε να τραφούν με αγορασμένες τροφές και όχι μέσω βοσκής, που θα ανέβαζε το κοστολόγιο», αντέτεινε στις ενστάσεις των κτηνοτρόφων ο γενικός γραμματέας και πρόσθεσε πως οι ενισχύσεις για τις ζωοτροφές θα είναι ικανοποιητικές και ανάλογες με το μέγεθος του προβλήματος.
«Στη Θεσσαλία τραβήξατε ένα σταυρό παραπάνω. Υπάρχει μια διακύμανση στις ημέρες απαγορεύσεων μετακινήσεων ζώων ανά περιοχή και αυτή σήμαινε την περαιτέρω οικονομική πίεση σε όλους. Τα χρήματα δεν είναι ανεξάντλητα. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πολύ συγκεκριμένα. Παρόλα αυτά, το υπουργείο σχεδιάζει μια αποζημίωση που θα καλύψει ένα κομμάτι των αναγκών και όπου η καραντίνα κράτησε περισσότερο η αποζημίωση θα είναι μεγαλύτερη. Σε μια εβδομάδα έως 10 μέρες θα μπορούμε να ξέρουμε το νούμερο για να σας το ανακοινώσουμε. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι το κράτος θα βοηθήσει τους κτηνοτρόφους με κάποια οικονομική ενίσχυση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατάκος.
Τέλος, ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του ΥΠΑΑΤ λαμβάνοντας τον λόγο ήταν επίσης ο Θανάσης Μασούρας από τον Αλμυρό, ο οποίος εγκάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν προχώρησε σε μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν τόσο από τις πλημμύρες όσο και τώρα με την ευλογιά. Επικαλέστηκε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ακόμη και για να παραλάβουν στα χέρια τους τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, υπογράμμισε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα τη γραφειοκρατία και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όσοι επιχείρησαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αντικατάστασης ζώων, που αποτελεί επίσης ένα μεγάλο «αγκάθι» για τους κτηνοτρόφους.
taxydromos.gr
- ΒΟΛΟΣ | 17.04.2026 | 23:34
Πήλιο: 35χρονος λήστεψε και απείλησε τους γονείς του - «Μου έκαναν μάγια και βουντού, είναι μασόνοι» - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 23:17
Ivan Greko: Αναφέρθηκε στη φυλακή και την τραυματική εμπειρία του - «Οι χειρότερες είναι στη Λάρισα» - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 21:05
Σε εξέλιξη η ασφαλτόστρωση στον Βρυότοπο – Νέα παρέμβαση για την οδική ασφάλεια στον Δήμο Τυρνάβου - ΔΙΕΘΝΗ | 17.04.2026 | 20:55
Πόλεμος των άστρων: Προειδοποίηση- σοκ των ΗΠΑ για ρωσική πυρηνική επίθεση στο διάστημα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.04.2026 | 20:43
Καταγγελίες για «εξαγορά ψήφων» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τι υποστηρίζει ακαδημαϊκός - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.04.2026 | 20:36
Βουτιά στην τιμή του πετρελαίου μετά το άνοιγμα του Ορμούζ: Φθηνότερη βενζίνη και αγαθά πρώτης ανάγκης - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 20:14
Εορταστικό κλίμα με εκατοντάδες πιστούς στη λειτουργία της Ζωοδόχου πηγής στα Ταμπάκικα στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 18:56
Λυκουρέντζος σε Κόκκαλη: Έτοιμος ο ΕΛΓΑ για να αποζημιώσει τους κερασοπαραγωγούς στην Αγιά
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.04.2026 | 20:23
Δεύτερο 15ημερο Μαΐου η νέα μεγάλη πληρωμή ύψους 580 εκατ. ευρώ με eco-schemes 2025 και 11 συνδεδεμένες - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 11:17
Λαρισαίος ο 66χρονος που έστειλε λεφτά στη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ; Ο πατέρας της τον χαρακτηρίζει εγκέφαλο του κυκλώματος - ΒΟΛΟΣ | 17.04.2026 | 11:43 | video
Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα στο Αλιγαρόρεμα- παρουσία Χρ. Δήμα η τελετή των εγκαινίων (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.04.2026 | 20:47
Καμπανάκι καθηγητή Κτηνιατρικής για μετάδοση του αφθώδους και στην ηπειρωτική Ελλάδα με τις κινητοποιήσεις στη Λέσβο (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.04.2026 | 17:56
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη επισκέφτηκε το ΙΑΣΩ στη Λάρισα λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας- πλέον νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.04.2026 | 10:56
Τακούδης: Βροχές και τις επόμενες ημέρες ευεργετικές για καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο - ΛΑΡΙΣΑ | 16.04.2026 | 10:06
Η «Οδύσσεια» του μαθητή από τον Κάλαμο: Πήγαινε 6 χρόνια σχολείο με καΐκι- πήρε υποτροφία στη Βιοϊατρική στο Παν. Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 16.04.2026 | 13:59
Δήμος Λαρισαίων: Ορκίστηκαν 13 μόνιμοι υπάλληλοι - Θ.Μαμάκος: «Βούληση για ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό»













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed