ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Λέκκας: Δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού -Yπαρκτό το ενδεχόμενο σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ
«Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ», δήλωσε στο ERΤΝews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών

«Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ», δήλωσε στο ERΤΝews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε συγκεκριμένα.
Λέκκας: Εξακολουθεί να ισχύει ότι η σεισμική δραστηριότητα θα είναι ιδιαίτερα έντονη
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ.: στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, κι αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
«Βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πώς λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα, που δεν υπάρχει άμεση οπτική επαφή.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» ανέφερε επίσης.
Τα ευνοϊκό και το ακραίο σενάριο για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
Σημείωσε ότι υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας. Κατά το ευνοϊκό σενάριο, η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας.
Το ακραίο σενάριο προβλέπει σεισμό 6 - 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.
Διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Λειτουργούμε με βάση το ακραίο σενάριο, το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Ωστόσο, για πρώτη φορά είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πλήρους αποκλιμάκωσης, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σημείο μηδέν». «Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Στο Αρκαλοχώρι, για παράδειγμα, η διαδικασία αποφόρτισης κράτησε πάνω από έναν χρόνο» εξήγησε, τέλος.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 20:12
Πλημμύρισαν ξανά μετά 2 μήνες τα παράλια του δήμου Τεμπών στα Μεσάγγαλα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 20:04
Κουρέτας για Αγιόκαμπο: Σε κακοτεχνία οφείλονται προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 20:00
Νίκος Παπαπέτρος: Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι υπόθεση που μας αφορά όλους - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.02.2026 | 19:56
Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο τμημα Μουργκάνι- Γρεβενά λόγω χιονοπτώσεων - ΕΛΛΑΔΑ | 01.02.2026 | 19:50
Καλλιάνος, Αρναούτογλου, Τσατραφύλλιας προειδοποιούν για την κακοκαιρία: «Δεν έχει τελειώσει» - ΕΛΛΑΔΑ | 01.02.2026 | 19:46
Θρίλερ στη Νέα Πέραμο, άρπαξαν, σκότωσαν και πέταξαν σε ρέμα νεαρό άνδρα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.02.2026 | 19:36
Ισχυρές βροχές σε όλη τη χώρα - 189 χιλιοστά βροχής στο Πήλιο - Πλημμύρισε η παραλιακή στον Αγιόκαμπο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.02.2026 | 15:45
Έντονη βροχόπτωση στα Τρίκαλα- Φούσκωσε ο Ληθαίος (βίντεο)
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 08:05
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 11:40
Θλίψη σε Αργυροπούλι, Τύρναβο: Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κουτίνας - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 15:23
Θετικός ο Δ. Κουρέτας στην πρόταση Β. Κόκκαλη για δημιουργία κοινού μετώπου προς αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:07
Τακούδης: Κίνδυνος από καταιγίδες και έντονους ανέμους ξημερώματα Κυριακής στα παράλια της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 10:23
Έντεκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 09:32
Άγρια επεισόδια στη Νέα Ιωνία μετά τον αγώνα του Βόλου με την ΑΕΛ – 10 προσαγωγές - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 10:06
Άνδρας έπεσε μέσα αρδευτικό κανάλι στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 15:27
Πλημμύρισαν σπίτια από την κακοκαιρία στον Αγιόκαμπο Λάρισας -«Έριξε περισσότερο νερό απ- ό,τι στον Ντάνιελ» λέει o δήμαρχος



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed