ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ιάπωνας ειδικός προκαλεί φόβο: Σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ και τσουνάμι στο Αιγαίο
Πολύ μεγάλος προβληματισμός από τα λεγόμενα του Ιάπωνα καθηγητή για τους σεισμούς στο Αιγαίο

Πολύ μεγάλος προβληματισμός από τα λεγόμενα του Ιάπωνα καθηγητή για τους σεισμούς στο Αιγαίο
Με προβληματισμό παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα το μπαράζ σεισμών στο Αιγαίο.
Μετά τους Τούρκους επιστήμονες, που έκαναν λόγο και για τσουνάμι, ο Ιάπωνας ειδικός επί των σεισμών Yoshinori Moriwaki δήλωσε ότι μπορεί να σημειωθεί δόνηση μεγέθους άνω των 7 Ρίχτερ στο Αιγαίο Πέλαγος, κάτι που ενέχει κίνδυνο τσουνάμι.
Αξιολογώντας τη δραστηριότητα στο Αιγαίο, ο Moriwaki ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Θα μπορούσε να σημειωθεί σεισμός μεγέθους 7 έως 7,5 βαθμών στην περιοχή. Υπάρχουν πολλά ρήγματα στο Αιγαίο, αλλά δεν περιμέναμε να είναι τόσο ενεργά», είπε ο Moriwaki.
Ο ίδιος τόνισε ότι ένας σεισμός με μέγεθος πάνω από 7 ρίχτερ θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τσουνάμι και είπε ότι πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις.
Τι ανέφεραν οι Τούρκοι
Σύμφωνα με αναλύσεις των Τούρκων ειδικών, το νησί και τα περίχωρά του βιώνουν σεισμοθύελλα
Το Παρατηρητήριο Kandilli της Τουρκίας ανέφερε ότι 650 σεισμοί έχουν σημειωθεί στη Σαντορίνη και τα περίχωρά της από τις 31 Ιανουαρίου 2025. Ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός αναφέρθηκε ότι ήταν 5,1, ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκαν 70 σεισμοί μεγέθους 4 και άνω.
Το Παρατηρητήριο Kandilli του Πανεπιστημίου Boğaziçi, το Περιφερειακό Κέντρο Παρακολούθησης Σεισμών και Τσουνάμι, το οποίο δημοσίευσε έκθεση μετά τους σεισμούς στην περιοχή, ανέφερε ότι το ρήγμα Σαντορίνης-Αμοργού έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς και προειδοποίησε ότι η περιοχή έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει κατολισθήσεις και τσουνάμι.
Στην έκθεση που συνέταξε, το Αστεροσκοπείο Καντίλλη ανέλυσε τους σεισμούς που σημειώθηκαν γύρω από το νησί της Σαντορίνης από το παρελθόν μέχρι σήμερα και επέστησε την προσοχή στο τσουνάμι που θα μπορούσε να συμβεί μετά από μια πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη.
Η έκθεση, η οποία ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί πολλές ηφαιστειακές εκρήξεις στη Σαντορίνη κατά τη διάρκεια της ιστορίας και ότι έχουν προκληθεί ορισμένα γεγονότα τσουνάμι, ανέφερε: «Οι περίοδοι ηφαιστειακής δραστηριότητας που καταγράφηκαν το 1707-1711, το 1866-1870 και το 2011-2012 δείχνουν ότι η περιοχή είναι σε συνεχή γεωδυναμική κίνηση».
Αναφέρεται ότι το ηφαίστειο Columbo, που βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα βόρεια της Σαντορίνης, είναι ένα «ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο» και «οι εκροές αερίων και οι παραμορφώσεις του βυθού στο ηφαίστειο υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός μεγάλου γεωθερμικού συστήματος. Ο σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ το 1956 είναι ο μεγαλύτερος στην περιοχή. Ήταν ένας από τους σεισμούς και δημιούργησε τσουνάμι», όπως αναφέρθηκε στην έκθεση.
Η έκθεση για το ενδεχόμενο τσουνάμι του Αιγαίου Πελάγους αναφέρει ότι: «Η σεισμική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο εδώ και αρκετό καιρό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους όσον αφορά το σχηματισμό τσουνάμι. Οι σεισμοί, ειδικά όταν συμβαίνουν στον βυθό της θάλασσας, μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι εκτοπίζοντας μάζες νερού. Επιπλέον, η ενεργή ηφαιστειακή δομή με υποθαλάσσιες κατολισθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσει τσουνάμι».
Πηγή: newsbomb.gr
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.11.2025 | 09:46
Τρίκαλα: 55χρονος παγιδεύτηκε σε έρημο ορεινό χωριό – «Εγκλωβισμένος για 7η ημέρα» - ΕΛΛΑΔΑ | 11.11.2025 | 09:43
Σοβαρά προβλήματα στη Λέσβο από την κακοκαιρία: Πλημμύρες σε Καλλονή και Σκάλα – Κλειστά τα σχολεία στα δυτικά του νησιού - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.11.2025 | 08:15
Δυναμικό παρών δίνουν παραγωγοί από Λάρισα, Τύρναβο, Τρίκαλα και Βόλο στο σημερινό συλαλλητήριο στην Αθήνα - ΒΟΛΟΣ | 11.11.2025 | 08:05
Βόλος: Οι καταθέσεις που «καίνε» τον λιμενικό που κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικους – Τα ραντεβού στο σπίτι - ΒΟΛΟΣ | 11.11.2025 | 08:02
Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από τη ζωή 58χρονος απόστρατος αξιωματικός - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.11.2025 | 07:57
Τακούδης για τελευταίο κύμα: Πολλά χιλιοστά βροχής στη Δυτική Θεσσαλία, ήπιες βροχές στη Λάρισα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.11.2025 | 07:49
«Απόβαση» αγροτών και κτηνοτρόφων στην Αθήνα: Πανελλαδική κινητοποίηση για ΟΠΕΚΕΠΕ και ευλογιά - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.11.2025 | 22:52
Λιβανός στην εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είπαν ότι θα έρθουν με Κρήτες να μου πετάξουν πέτρες και ξύλα στο γραφείο
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 18:02
Θρήνος για τον θάνατο 18χρονης Λαρισαίας Φοιτήτριας – Την βρήκαν νεκρή στο διαμέρισμα της - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 15:38
Βανδαλισμός σε κατάστημα στη Λάρισα - Η ιδιοκτήτρια κάνει λόγο για στοχευμένη επίθεση (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 09:04
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 10.11.2025 | 19:45
Θλίψη στη Ροδόπη: Πέθανε 14χρονη μαθήτρια στο Γυμνάσιο Σαπών – Το «αντίο» των καθηγητών - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 18:08
Τροχαίο με διπλό τραυματισμό στην Λάρισα – Μεταφέρθηκαν με τραύματα δύο άτομα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 15:45
Η Πέγκυ Ζήνα ανάβει την 1η Δεκεμβρίου το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 11.11.2025 | 08:02
Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από τη ζωή 58χρονος απόστρατος αξιωματικός - ΛΑΡΙΣΑ | 10.11.2025 | 13:09
Εγκαινιάζεται η έκθεση «Je t’aime» του Μάνου Ιωαννίδη (Manos) στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας (ΦΩΤΟ)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed