ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χάρτης δείχνει τις πόλεις που κινδυνεύουν να βυθιστούν από την υπερθέρμανση του πλανήτη
Προειδοποιούν οι επιστήμονες

Οι εικόνες ολόκληρων πόλεων να βυθίζονται κάτω από το νερό ίσως να ακούγεται σαν σενάριο από δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Ωστόσο, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέσα σε μόλις 75 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang (NTU) στη Σιγκαπούρη προέβλεψαν ότι η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,9 μέτρα έως το 2100, αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχίσουν να αυξάνονται.
«Η υψηλή εκτίμηση των 1,9 μέτρων υπογραμμίζει την ανάγκη οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να πάρουν τα μέτρα τους με τις κατάλληλες υποδομές», δήλωσε ο Δρ Μπέντζαμιν Γκράντεϊ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Πιο σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά τονίζουν τη σημασία της κλιματικής δράσης μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Αν η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως αυξανόταν κατά 1,9 μέτρα, πόλεις και χωριά σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να βυθιστούν, συμπεριλαμβανομένων αρκετών περιοχών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι τρέχουσες προβλέψεις για τη στάθμη της θάλασσας βασίζονται σε μια σειρά μεθόδων για τη μοντελοποίηση των κλιματικών διεργασιών.
Για παράδειγμα, ορισμένες προβλέψεις περιλαμβάνουν καλά κατανοημένα φαινόμενα, όπως το λιώσιμο των παγετώνων.
Αλλά άλλες ενσωματώνουν πιο αβέβαια γεγονότα, όπως η απότομη κατάρρευση των παγοκρηπίδων.
Ως αποτέλεσμα, αυτά τα μοντέλα παράγουν διαφορετικές προβλέψεις, καθιστώντας δύσκολο τον αξιόπιστο υπολογισμό της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Στην Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης της IPCC, που κυκλοφόρησε το 2023, ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι, υπό σενάρια υψηλών εκπομπών, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί μεταξύ 0,6 και 1 μέτρου.

Ωστόσο, οι ερευνητές από το NTU χρησιμοποίησαν μια «συγχωνευτική» προσέγγιση στις εκτιμήσεις τους, συνδυάζοντας στατιστικές μεθόδους με εκτιμήσεις ειδικών.
Υποστηρίζουν ότι αυτή η μέθοδος προσφέρει μια πιο σαφή και αξιόπιστη εικόνα για τη μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
«Η νέα μας προσέγγιση αντιμετωπίζει ένα βασικό ζήτημα στην επιστήμη της στάθμης της θάλασσας: οι διαφορετικές μέθοδοι πρόβλεψης συχνά παράγουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Δρ Γκράντεϊ.
Το μοντέλο συγχώνευσης προβλέπει ότι, σε ένα σενάριο χαμηλών εκπομπών, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί μεταξύ 0,3 και 1,0 μέτρου έως το 2100.
Ωστόσο, σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών, το μοντέλο συγχώνευσης προβλέπει ότι η στάθμη της θάλασσας είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί μεταξύ 0,5 και 1,9 μέτρων.
Αν οι πιο ακραίες προβλέψεις των επιστημόνων επιβεβαιωθούν και η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξηθεί κατά 1,9 μέτρα, εκατοντάδες παράκτιες πόλεις και κωμοπόλεις
θα βυθιστούν κάτω από το νερό.

Το Εργαλείο Ελέγχου Παράκτιων Κινδύνων του Climate Central δείχνει τις περιοχές σε όλο τον κόσμο που θα πληγούν περισσότερο.
Οι πόλεις που κινδυνεύουν να βυθιστούν κάτω από το νερό
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι που ζουν στην ανατολική ακτή της Αγγλίας θα πληγούν περισσότερο. Ακόμη, μεγάλες περιοχές του Λονδίνου θα επηρεαστούν.
Πολλές περιοχές κατά μήκος του ποταμού Τάμεση εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη, όπως το Bermondsey, το Greenwich, το Battersea και το Chelsea.
Σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, το Climate Central προβλέπει ότι ολόκληρη η ακτή που εκτείνεται από το Calais έως τη νότια Δανία θα βυθιστεί, καθώς και η Βενετία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκετές πόλεις και κωμοπόλεις στις Νότιες Πολιτείες πιθανόν να επηρεαστούν.
Αυτό περιλαμβάνει τη Νέα Ορλεάνη στη Λουιζιάνα, το Γκάλβεστον στο Τέξας και τους Εβεργκλέιντς στη Φλόριντα.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 14:34
Στα δικαστήρια οι ανήλικοι για τη δολοφονία του Καρδιτσιώτη τραγουδιστή (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 23.03.2026 | 13:27
Νέα Υόρκη: Αεροπλάνο συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα κατά την προσγείωση - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 13:23
Αναβολή για 1η Απριλίου στη δίκη των Τεμπών μετά τις έντονες διαμαρτυρίες για τη χωρητικότητα της αίθουσας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 13:11
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 13:04
Ξεκίνησε πάλι η ανάγνωση των ονομάτων των 36 κατηγορουμένων στη δίκη για τα Τέμπη - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 12:53
Συνεχείς διακοπές στη δίκη για τα Τέμπη, συνεχίζονται οι φωνές και οι αντιδράσεις συγγενών για την αίθουσα (ΦΩΤΟ+video) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.03.2026 | 12:42
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε fuel pass, επιδότηση σε diesel κίνησης, λιπάσματα, και εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 23.03.2026 | 10:42
Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε fuel pass, επιδότηση στο diesel κίνησης και παρέμβαση για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, δείτε τα 4 μέτρα
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 14:35
Αγριο έγκλημα στην Καρδίτσα - Νεκρός τραγουδιστής με πολλαπλές μαχαιριές στο στήθος - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:01
Καρδίτσα: Νέες πληροφορίες για τη δολοφονία γνωστού τραγουδιστή - Προσήχθη ένα άτομο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 21:47
Έγκλημα στην Καρδίτσα: Συνελήφθησαν οι δύο δράστες της δολοφονίας του τραγουδιστή -16 ετών και 18 ετών, ομολόγησαν - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:26
Άγριο έγκλημα στην Καρδίτσα: Ο 51χρονος τραγουδιστής είχε πάει με γυναίκα σε σπίτι γνωστού του - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 22:13
Παπαφλέσσας: σε ποιό χωριό της Λάρισας γυρίστηκε το ιστορικό έπος του 21 - Οι άγνωστες πτυχές της ταινίας - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 09:02
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 14:34
Στα δικαστήρια οι ανήλικοι για τη δολοφονία του Καρδιτσιώτη τραγουδιστή (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 22.03.2026 | 08:47
Στην «Φόνισσα» το βραβείο Α’ Παράστασης του 41ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed