ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Υπερβολικά χαμηλή η οικονομική στήριξη των αγροτών μέσω ΚΑΠ για το 47% των Ελλήνων
Αρκετά απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες για αρκετές παραμέτρους της ΚΑΠ

Αρκετά απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες για αρκετές παραμέτρους της ΚΑΠ, ειδικά όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην καθημερινότητά τους (τιμές καταναλωτή και ζωή στην ύπαιθρο), αλλά και στο εισόδημα που εξασφαλίζουν οι αγρότες. Αυτό είναι το συμπέρασμα που ουσιαστικά προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Eυρωβαρόμετρου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Στο σύνολό της, όμως, η έρευνα αποτυπώνει, σε γενικές γραμμές, την ευαισθητοποίηση και την ικανοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών για τον ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ειδικά στην εξασφάλιση βιώσιμων τροφίμων υψηλής ποιότητας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 77% των Ευρωπαίων πολιτών συμφωνεί ότι η ΕΕ, μέσω της ΚΑΠ, εκπληρώνει τον ρόλο της στη διασφάλιση σταθερού εφοδιασμού με τρόφιμα ανά πάσα στιγμή, ενώ το 71% συμφωνεί ότι η ΕΕ εκπληρώνει τον ρόλο της στην παροχή ασφαλών, υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων υψηλής ποιότητας. Με την άποψη ότι η ΚΑΠ ωφελεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο τους αγρότες, συμφωνούν 7 στους 10 πολίτες.

Τι πιστεύουν, όμως, οι Έλληνες πολίτες;
Για τους Έλληνες, η παροχή ασφαλών, υγιεινών και αειφόρων τροφίμων υψηλής ποιότητας (σε ποσοστό 51%, έναντι 47% σε επίπεδο ΕΕ) και η παροχή στον πληθυσμό ποικιλίας ποιοτικών προϊόντων (ποσοστό 31% έναντι 24% σε ΕΕ) αποτελούν τις δύο κύριες ευθύνες των αγροτών στην κοινωνία µας.
Αν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν 10% περισσότερο για γεωργικά προϊόντα που παράγονται µε τρόπο που να περιορίζει το αποτύπωμα άνθρακά τους (το 19% συμφωνεί απόλυτα και το 38% τείνει να συμφωνεί), οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι, αφού το 32% τείνει να διαφωνεί (έναντι 24% σε επίπεδο ΕΕ) και το 24% να διαφωνεί κάθετα (έναντι 16%).
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονες ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.) και η κλιματική αλλαγή σε ποσοστό 57% (έναντι 49%), η οικονομική ύφεση και η φτώχεια σε ποσοστό 38% (έναντι 20%) και τα γεωπολιτικά γεγονότα, π.χ. πόλεμοι και συγκρούσεις, εμπορικές διαφορές μεγάλης κλίμακας, αποτελούν σε ποσοστό 36% (έναντι 31%) για τους Έλληνες πολίτες τους σημαντικότερους κινδύνους που σχετίζονται µε την ασφάλεια τροφίμων στην ΕΕ.
Καθημερινότητα
Επίσης, οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται περισσότερο απογοητευμένοι από τον ρόλο που τελικά επιτελεί η ΚΑΠ σε σύγκριση με το σύνολο των υπόλοιπων κατοίκων της ΕΕ. Για παράδειγμα, μόλις το 24% πιστεύει ότι η ΚΑΠ διασφαλίζει εύλογες τιμές στα τρόφιμα για τους καταναλωτές, όταν το ποσοστό των υπόλοιπων Ευρωπαίων φτάνει το 60%. Όπως και ότι το 57% των Ελλήνων πιστεύει ότι η ΚΑΠ δεν διασφαλίζει ένα αποδεκτό βιοτικό επίπεδο για τους αγρότες, όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, σε ποσοστό 61%, πιστεύουν το αντίθετο!
Απογοητευμένοι, όμως, είναι οι Έλληνες και για τον ρόλο της ΚΑΠ στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές, με το 61% να μη βλέπει απτά αποτελέσματα, όταν οι άλλοι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η ΚΑΠ εκπληρώνει και αυτόν τον στόχο σε ποσοστό 58%.
Εξάλλου, από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για την κατάσταση που επικρατεί στις αγροτικές περιοχές. Το 41% αξιολογεί την πρόσβαση σε διαδικτυακές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων από αρκετά κακή έως πολύ κακή. Το 64% αξιολογεί την κατάσταση των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων από αρκετά κακή έως πολύ κακή. Στο 67% φτάνει η ίδια κακή αξιολόγηση για τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Το ποσοστό της δυσαρέσκειας (αξιολόγηση από αρκετά κακή έως πολύ κακή) πιάνει ταβάνι με τις υπηρεσίες υγείας σε ποσοστό 81%, όταν η αρνητική γνώμη των υπόλοιπων Ευρωπαίων ανέρχεται σε 56%. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό δυσαρέσκειας (80%) καταγράφεται όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ελληνική ύπαιθρο. Όσο για τις υποδομές στις μεταφορές, η ικανοποίηση (πολύ καλή έως αρκετά καλή) φτάνει στο 34%.
Πάντως, οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι οι αγρότες λαμβάνουν υπερβολικά χαμηλή οικονομική στήριξη μέσω της ΚΑΠ για τη σταθεροποίηση του εισοδήματός τους. Είναι ενδεικτικό ότι το 47% των Ελλήνων χαρακτηρίζει υπερβολικά χαμηλή τη στήριξη έναντι του 27% των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
Ταυτότητα έρευνας
Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, με θέμα «Ευρωπαίοι, γεωργία και ΚΑΠ», είναι η 8η κατά σειρά. Διεξήχθη και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ από τις 13 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου 2024. Συνολικά, 26.349 πολίτες από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες ερωτήθηκαν στην εθνική τους γλώσσα. Η έρευνα παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της στάσης των Ευρωπαίων για τη γεωργία και την ΚΑΠ.
Οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να πληρώσουν 10% περισσότερο για γεωργικά προϊόντα που παράγονται µε τρόπο που να περιορίζει το αποτύπωμα άνθρακά τους, αφού το 32% τείνει να διαφωνεί (έναντι 24% σε επίπεδο ΕΕ) και το 24% να διαφωνεί κάθετα (έναντι 16%).
- ΕΛΛΑΔΑ | 26.04.2026 | 22:43
Συναγερμός στη Λέσβο για την εξαφάνιση 24χρονου κτηνοτρόφου - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 22:04
Συνεχίζεται ο κατήφορος για την ΑΕΛ- ήττα 0-1 στη Λάρισα από τον Πανσεραϊκό-απογοήτευση για τους χιλιάδες φιλάθλους - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 26.04.2026 | 22:03
Οδυνηρή ήττα της ΑΕΛ από τον Πανσερραϊκό (0-1) - ΕΛΛΑΔΑ | 26.04.2026 | 21:52
Σοβαρό τροχαίο στην Εύβοια: Μετωπική δύο Ι.Χ. αυτοκινήτων με τρεις τραυματίες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.04.2026 | 21:34
Σπάνιος μαυροπελαργός εμφανίστηκε στα νερά της Κάρλας - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 21:25
Τα αναπάντητα ερωτήματα για την οικογενειακή τραγωδία στη Λάρισα -Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές μέσα στο σπίτι τους - ΒΟΛΟΣ | 26.04.2026 | 21:15
Βόλος: Καθηγήτρια έβαζε μαθητές να βλέπουν θρίλερ την ώρα του μαθήματος - ΔΙΕΘΝΗ | 26.04.2026 | 20:55
Επίθεση στο δείπνο των ανταποκριτών: Σοκ προκαλεί το μανιφέστο του δράστη – Είχε στοχοποιήσει υψηλόβαθμα πρόσωπα
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.04.2026 | 19:03
Τραγικός θάνατος για 57χρονο αγρότη στο Ασημοχώρι Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 21:25
Τα αναπάντητα ερωτήματα για την οικογενειακή τραγωδία στη Λάρισα -Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές μέσα στο σπίτι τους - ΕΛΛΑΔΑ | 26.04.2026 | 11:03
«Κλειδώνει» ο καιρός της Πρωτομαγιάς: Οι λεπτομέρειες που διαφοροποιούνται - Η πρόγνωση Κολυδά - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 11:14
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 11:50
Η Λάρισα σήμερα απλώνει μια τεράστια αγκαλιά στον 4ο Αγώνα Δρόμου Run For Autism Larissa 2026 (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 26.04.2026 | 20:51
Σάκης Αρναούτογλου: Πού θα έχουμε βροχές και χιονοπτώσεις – Ο καιρός την Πρωτομαγιά - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 11:10
Δοθηκε η εκκίνηση για τον 8ο Kissavos Marathon Race των 40 χιλιομέτρων (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 10:57
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε 60χρονος σμήναρχος-σήμερα η κηδεία του









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed