ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Αν έχετε μαγικό τρόπο να μειώσετε ή να μηδενίσετε το ρεύμα, μετακομίστε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ
Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται η κόντρα κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, με τον Κυριάκο Μητστοτάκη να απαντάει σε επίκαιρη ερώτηση

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται η κόντρα κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, με τον Κυριάκο Μητστοτάκη να απαντάει σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τον πρωτογενή τομέα, ωστόσο η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί και στα ζητήματα που έχουν φέρει στα χαρακώματα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όπως οι μετεκλογικές συνεργασίες και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η απάντηση Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του «να έχουμε πιο γόνιμες αντιπαραθέσεις, θα μιλήσουμε με ειλικρίνεια για όσα απασχολούν τον Έλληνα αγρότη, καθώς και για την πρόκληση να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο για αγρότες και κτηνοτρόφους». «Δεν είναι ζητήματα που προέκυψαν τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά πρόκειται για χρόνιες παθογένειες», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «λογική “δανεικά κι αγύριστα” ξεκίνησε επί των δικών σας ημερών.
Υποκριτικό να υποστηρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει ανύπαρκτες πολιτικές. Αυτά τα διαψεύδει η πραγματικότητα. Από αυτήν την κυβέρνηση οι αγρότες φορολογούνται μειωμένα. Αυτή η κυβέρνηση έριξε το ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές.
Αυτή η κυβέρνηση άκουσε τα αιτήματα των αγροτών».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον κ. Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας ότι η πρότασή του για το αγροτικό πετρέλαιο, «εκτοξεύει» το λαθρεμπόριο. Εμείς επιδοτήσαμε τους αγρότες στο φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα με σχήμα για μια ολόκληρη 10ετια. Αν έχετε κάποιον μαγικό τρόπο να μειώσετε το ρεύμα στα 3 ή τα 5 λεπτά ή να το μηδενίσετε, μετακομίστε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ή είστε ανενημέρωτος κ. Ανδρουλάκη ή επιλέγετε να παρουσιάσετε μια στρεβλή εικόνα
Δεν γνωρίζετε ότι στον προϋπολογισμό έχουμε εγγράψει 600 εκατ. ευρώ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών; Αυτό χρηματοδοτείται από το τέλος ανθεκτικότητας γιατί χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ή είστε ανενημέρωτος κ. Ανδρουλάκη ή επιλέγετε να παρουσιάσετε μια στρεβλή εικόνα. Αυτό που μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του αγροτικού τομέα με παλαιότερες μεθόδους, μόνο με επιδοτήσεις. Ο στόχος μας είναι να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων μας. Θέλουμε η καλλιέργεια της γης και η εκτροφή των ζώων να προσφέρει μια καλή ζωή σε όσους είναι στην ύπαιθρο.
Από τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, στην ανταγωνιστική βιομηχανία τροφίμων και στην είσοδο στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Αυτό που παλιά ονομάζαμε αγροτιά πρέπει να γίνει σύγχρονος παραγωγικός πυλώνας. Πρέπει να συνδεθεί με τον τουρισμό και να αυξηθούν οι εξαγωγές.
Υπάρχει σήμερα κρυμμένος ένας κρυφός δυναμισμός στον πρωτογενή τομέα. Η εικόνα δεν είναι μαύρη όπως θέλετε να την παρουσιάσετε κύριε Ανδρουλάκη. Πρέπει να πείσουμε τους αγρότες ότι χρειάζεται μια συνολική αλλαγή και εμείς έχουμε αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες. Μια τέτοια είναι η στροφή των καλλιεργειών στα θερμοκήπια καθώς η παραγωγικότητα και οι ανάγκες στο νερό δεν μπορούν να συγκριθούν με τη στεγασμένες καλλιέργειες.
Ιδρύσαμε 7 ΙΕΚ με αγροτικές ειδικότητες γιατί ο νέος παραγωγός πρέπει να είναι εξειδικευμένος και ενημερωμένος επιχειρηματίας. Δίνουμε επίσης έμφαση στα συνεργατικά σχήματα και γι αυτό δώσαμε γενναία φορολογικά κίνητρα σε αυτά τα σχήματα. Αυτό το μοντέλο ακολουθούν οι πιο προηγμένες αγροτικά χώρες.
Για το πρόβλημα με τα αγροτικά χέρια, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει κίνητρα δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον. Αλλά δεν μπορεί να καταρρέει ο αγροτικός τομέας και να έχουμε ελλείψεις αγροτικών χεριών, για να έχουμε ελλείψεις πρέπει η παραγωγή να είναι μεγαλύτερη. Έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με χώρες όπως η Αίγυπτος όπου έχουμε βρει τους πρώτους 5.000 εργάτες. Έχουμε δώσει κατεύθυνση στο ΥΠΕΞ για γρήγορο τρόπο μετακλήσεων εργαζομένων όπου έχουμε ανάγκη.
Δεν κοροϊδεύω τους αγρότες, εγώ πάντα ότι λέω το εννοώ
Δεν θα πω όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά. Δεν κοροϊδεύω τους αγρότες. Εγώ πάντα ότι λέω το εννοώ.
Λέγατε ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια, αφήσατε συντρίμμια τους συνεταιρισμούς.
Για το πλαφόν, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα λέει αυτά.
Για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια
Σήμερα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση διάταξη που δίνει λύση σε 700 κόκκινα δάνεια συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών. Δεν χαρίζουμε δάνεια αλλά δίνουμε δυνατότητα γενναίες ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και κουρέματα αλλά και δυνατότητα αναχρηματοδότησης στοιχείων που μπορεί να είναι βιώσιμα
Ανδρουλάκης: Έχετε αποτύχει πλήρως στη χάραξη ενός μακρόπνοου Εθνικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα
Νωρίτερα ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του ευχήθηκε μια παραγωγική θητεία στον νέο Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.
Από την αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, με την οποία ανέπτυξε την επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους κριτικής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε πρωθυπουργέ, στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, έχετε αποτύχει πλήρως τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και στη χάραξη ενός μακρόπνοου Εθνικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα. Τα χωριά μας έχουν γίνει χωριά-φαντάσματα καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι γερνούν και οι νέοι μας οδηγούνται στη μετανάστευση αναζητώντας ευκαιρίες και προοπτική για τη ζωή τους».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις στον κόσμο της υπαίθρου για τον μαρασμό που υφίσταται. «Έχετε αποτύχει και αυτό το μαρτυρούν τα προβλήματα των αγροτών που μεγεθύνονται».
Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης το κόστος παραγωγής αυξάνεται ραγδαία ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων και στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ επικρατεί χάος.
Πρόσθεσε επίσης ότι τα χρέη, η αδυναμία χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα και οι απειλές των fund για κατασχέσεις της γεωργικής γης φέρνουν τους παραγωγούς σε αδιέξοδο.
Συμπλήρωσε ότι οι ελληνοποιήσεις, το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι, η έλλειψη υποδομών και εργατών γης, μα πάνω από όλα, η απουσία ενός Οραματικού Σχεδίου Εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα και προσαρμογής του στα δεδομένα του 21ου αιώνα αποκαλύπτουν το μέγεθος της απαξίωσης του αγροτικού κόσμου.
Live από Βουλή
Στο βήμα βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/politiki/live-boyli-mitsotakis-apantaei-se-androylaki">Live-Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Αν έχετε μαγικό τρόπο να μειώσετε ή να μηδενίσετε το ρεύμα, μετακομίστε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr</a></p>
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.10.2026 | 16:39
Επιπλέον 2,7 εκατ. από Περιφέρεια στην οδική σύνδεση Κεραμίδι, Ρακοπόταμο – ΛΑΣΥ: Ο Κουρέτας χαρακτήριζε το έργο τυφλό δρόμο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.10.2026 | 16:34
ΑΑΔΕ για ΟΣΔΕ 2026: Πως γίνεται η αντιμετώπιση επικαλύψεων, να κρατούν τα ΚΥΔ φάκελο με ιδιοκτησιακά αγροτεμαχίων - ΕΛΛΑΔΑ | 02.10.2026 | 16:22
Τραγωδία στη Ρόδο: Νεκρή 58χρονη τουρίστρια που χτυπήθηκε από κεραυνό - ΒΟΛΟΣ | 02.10.2026 | 16:15
«Ισχυροί Δήμοι, Ανθεκτικές Υποδομές» – Ο Χρήστος Δήμας στην Τσαγκαράδα σε ημερίδα για τα έργα μετά το Daniel - ΒΟΛΟΣ | 02.10.2026 | 16:13
Δήμος Βόλου: Επαφές στη Νάπολη για τουριστικά πακέτα και επισκέπτες εκτός θερινής περιόδου - ΒΟΛΟΣ | 02.10.2026 | 14:20
Μακρινίτσα: Εξαφάνιση 14χρονου από τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 02.10.2026 | 14:02
Εκτοξεύτηκε στο 5,1% o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - ΕΛΛΑΔΑ | 02.10.2026 | 13:05
«Πόλεμος» των NOTAM στο Αιγαίο: Η Αθήνα «κλείδωσε» τις τουρκικές περιοχές και η Άγκυρα απαντά με προκλητικές «ακυρώσεις»
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.10.2026 | 21:08
Καρδίτσα: Τροχαίο ατύχημα στην περιοχή της Πτελοπούλας- απεγκλωβίστηκαν τραυματίες οδηγός και συνοδηγός (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.10.2026 | 12:13
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 01.10.2026 | 19:03
Βρέθηκε τάφος από το 2000 π.Χ. στις ανασκαφές για τη νέα πτέρυγα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.10.2026 | 08:51
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ξεκινούν οι ορολογικοί έλεγχοι –κίνδυνος μαζικών θανατώσεων - ΔΙΕΘΝΗ | 01.10.2026 | 22:46
Η Μέση Ανατολή ξαναβάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο: Το Brent πάνω από τα -102, οι ΗΠΑ στέλνουν τρίτο αεροπλανοφόρο - ΒΟΛΟΣ | 01.10.2026 | 19:31
Βόλος: Σε «πράσινη ταράτσα» είχε μετατρέψει 69χρονος την οικία του – Βρέθηκαν 10 δενδρύλλια κάνναβης 2 μέτρων - ΛΑΡΙΣΑ | 02.10.2026 | 09:39
Λάρισα: Στρατιωτικός συνελήφθη για απάτη τύπου «πυραμίδα» με κρυπτονομίσματα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 02.10.2026 | 11:51
Κανονικά το φετινό παζάρι στην Καρδίτσα από 17 έως 23 Οκτωβρίου
































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed