ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η κυβέρνηση μας εξαναγκάζει να αφήνουμε τα ζώα μας και να βγούμε στον δρόμο
Η η ανακοίνωση του ΣΕΚ

Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες, σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων (0,07 €/κιλοβατώρα) και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής (ειδικά στο γάλα να γίνει 6% από 13% που είναι σήμερα), είναι μερικά από τα αιτήματα του ΣΕΚ.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΕΚ:
«Η κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Με την αδιαφορία της, μας εξαναγκάζει να αφήνουμε τη δουλειά μας, τα ζώα μας, την ίδια μας τη ζωή, για να βγούμε στον δρόμο. Αντί να μας στηρίξει, μας διαλύει.
Πέρυσι μας άφησαν να κουραστούμε, πιστεύοντας πως θα εγκαταλείψουμε. Σήμερα, η κούραση αυτή είναι εμφανής παντού: στα άδεια χωράφια, στις μισοάδειες στάνες, στην ακρίβεια που ρημάζει τα νοικοκυριά. Μας κατέστρεψαν την παραγωγή και τώρα οδηγούν τη χώρα σε πλήρη εξάρτηση από το εξωτερικό.
Δεν δεχόμαστε να μας θεωρούν δεδομένους. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να κρατήσουμε ζωντανές τις καλλιέργειες, τα κοπάδια και τις οικογένειές μας, ενώ το κράτος μας γυρίζει την πλάτη. Οι πολιτικές τους δεν στηρίζουν την παραγωγή, αλλά την καταστρέφουν.
Η ακρίβεια δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας τους.
Δεν πάει άλλο! Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.
Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της!
Η χώρα εξαρτάται από εμάς, αλλά εμείς δεν εξαρτόμαστε από αυτούς. Είμαστε η ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Αγωνιζόμαστε για να υπάρχει Ελληνικό φαγητό στο τραπέζι κάθε οικογένειας. Χωρίς εμάς, δεν υπάρχει φαγητό. Χωρίς εμάς, δεν υπάρχει Ελλάδα. Ενωμένοι, θα τους αποδείξουμε πως δεν έχουμε πια αντοχές, αλλά έχουμε πείσμα και δίκιο!
Ζητάμε άμεσα:
- Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες.
- Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων, 0,07 €/κιλοβατώρα.
- Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και ειδικά στο γάλα να γίνει 6% από 13% που είναι σήμερα, που θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή και την απορρόφηση των ζωικών μας προϊόντων.
- Προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμητες εμπορικές πρακτικές, ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών και άμεση εφαρμογή του «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».
- Ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων: Κάθε νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στον οποίο ανήκουν. Οι αγρότες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των κόκκινων δανείων τους με βάση την τιμή αγοράς του δανείου από το fund ή τον διαχειριστή. Συγκεκριμένα, εάν ένα fund ή διαχειριστής αγοράσει ένα δάνειο για 10.000 ευρώ, ο αγρότης να μπορεί να το αποπληρώσει με ένα λογικό περιθώριο 10-20%, δηλαδή με 11.000 ή 12.000 ευρώ.
- Άμεσα νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των γεωργοκτηνοτρόφων, όπως και της γεωργοκτηνοτροφικής γης.
- Άμεσα ολοκλήρωση όλων των αποζημιώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων και αγροτών από τις φωτιές, τις πλημμύρες και τη θανάτωση των ζώων από τις ζωονόσους πανώλη και ευλογιά.
- Σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας.
- Ουσιαστική οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων για να σταματήσει ο κατήφορος της εγκατάλειψης. Ιδιαίτερα η Κρήτη και τα νησιά λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών πώλησης του γάλακτος από τον παραγωγό χρήζουν ιδιαίτερα αυξημένης οικονομικής στήριξης.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΑΛΙΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ! Ήρθε η ώρα να σταθούμε ενωμένοι, να σηκωθούμε από τα χωράφια, τις φάρμες και τα λιμάνια μας και να βγούμε στον δρόμο!
Στηρίζουμε κάθε κινητοποίηση, μικρή ή μεγάλη, και απαιτούμε να ακουστεί η φωνή μας! Οι μικρές φλόγες θα γίνουν πυρκαγιά, και οι μεγάλες κινητοποιήσεις θα γίνουν χείμαρρος!
Ή ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΛΥΓΙΣΟΥΝ Ή ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΑΡΩΣΟΥΜΕ!
Δεν ζητάμε, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ! Δεν ικετεύουμε, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!
Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μας ξεριζώσει από τη γη μας. ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ! ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ!
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!»
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.01.2026 | 20:15
Σοκ: 30χρονος έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου στην Καρδίτσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.01.2026 | 19:58
Κ. Αγοραστός: «Η περιφερειακή αρχή διαχειρίζεται ένα πλήρως εγκεκριμένο πρόγραμμα έργων» - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 19:56
Μαρούδας: Θα πάμε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με διεκδικητικό πλαίσιο και αισιοδοξία - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 19:50
Αυτή είναι η βασίλισσα του Τυρναβίτικου καρναβαλιού - ΒΟΛΟΣ | 15.01.2026 | 19:46
Βόλος: Τα ήπιε για την γιορτή του, έπεσε σε τρία αυτοκίνητα κι έχασε και τη δουλειά του - ΕΛΛΑΔΑ | 15.01.2026 | 19:40
Θλίψη στη Χαλκίδα: Πέθανε από γρίπη 13χρονη μαθήτρια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εως τρία χρόνια φυλακή με αναστολή σε 7 αγρότες για παράνομες επιδοτήσεις -Επέστρεψαν 165.000 ευρώ - ΕΛΛΑΔΑ | 15.01.2026 | 13:39
Η Ελλάδα υποδέχθηκε με τιμές τη φρεγάτα «Κίμων» -Μητσοτάκης: Χρέος να παραδώσω μια πατρίδα ασφαλέστερη από ό,τι την παρέλαβα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.01.2026 | 11:13
Τακούδης: Χιόνια και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας από Κυριακή μέχρι Τετάρτη- θα χιονίσει και στη Λάρισα (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.01.2026 | 20:15
Σοκ: 30χρονος έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 10:39
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:06
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα-8 νέα κρούσματα στη Θεσσαλία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εως τρία χρόνια φυλακή με αναστολή σε 7 αγρότες για παράνομες επιδοτήσεις -Επέστρεψαν 165.000 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 11:25
Μέσα στο 2026 παραδίδεται η νέα Παιδιατρική κλινική στο πανεπιστημιακό- επιθεώρηση εργασιών από Καραλαριώτου, Σερέτη (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 15.01.2026 | 19:46
Βόλος: Τα ήπιε για την γιορτή του, έπεσε σε τρία αυτοκίνητα κι έχασε και τη δουλειά του - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 12:29
Άνοιξαν την αερογέφυρα στον μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες - πως γίνεται η κίνηση προς Θεσσαλονίκη

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
