ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Διαβούλευση στην Καρδίτσα: Στο... μικροσκόπιο τέσσερα σενάρια για το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης στη Θεσσαλία
Mε την καθοδήγηση της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Στάθη Αραποστάθη

Τέσσερα διαφορετικά μοντέλα για το μέλλον των καλλιεργειών στον Θεσσαλικό κάμπο βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαβούλευσης που πραγματοποιεί σήμερα (22/1) το απόγευμα στην Καρδίτσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η διαβούλευση ξεκίνησε από τη Λάρισα και θα συνεχιστεί στον Βόλο. Η διαδικασία διεξάγεται με την καθοδήγηση της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Στάθη Αραποστάθη από το ΕΚΠΑ, με στόχο τη συλλογή απόψεων από αγρότες και φορείς για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στη Θεσσαλία.
Αγρότες και φορείς που έχουν σχέση με την διαχείριση του νερού καθώς και με την παραγωγή στη Θεσσαλία, έχουν κληθεί να αποτυπώσουν τη γνώμη τους για το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης στην βάση μοντέλων που έχουν προταθεί πρόσφατα για την Θεσσαλία, καθώς και για τα απαραίτητα βήματα που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν για τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των αγροτικών κοινοτήτων της περιοχής.

Σε δήλωση του ο κ. Αραποστάθης ανέφερε ότι είναι τέσσερα τα μοντέλα που εξετάζονται:
Το πρώτο περιλαμβάνει την συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, ακολουθώντας τις όποιες θεσμικές αλλαγές χωρίς κάποια δέσμευση.
Το δεύτερο αφορά το σενάριο αναδιάρθρωσης προς άλλες καλλιέργειες (κηπευτικά, δενδρώδεις κλπ), επομένως απομάκρυνση από εδραιωμένες καλλιέργειες.
Το τρίτο σενάριο αφορά τη διατήρηση των αρδευόμενων εκτάσεων και πάνω σε αυτές «χτίζονται» ζώνες οι οποίες όμως συνδέονται με νέες αλυσίδες αξίας.
Το τέταρτο και τελευταίο σενάριο προτάσσει ότι προτεραιότητα έχει το περιβάλλον, επομένως μειώνονται οι αρδευόμενες εκτάσεις. Προωθούνται καλλιέργειες με λιγότερες απαιτήσεις στο νερό.

«Τέσσερα ιδεατά σενάρια προφανώς με περισσότερα στοιχεία το καθένα. Ζητούμε από τους αγρότες να σκεφτεί προς ποια κατεύθυνση θα ήθελε να πάει. Οι τέσσερις αυτές κατευθύνσεις είνια αποτέλεσμα της έρευνας που έχουμε κάνει εδώ και ένα χρόνο, της ανάλυσης της βιβλιογραφίας και της ανάλυσης των υπαρχουσών εκθέσεων γύρω από την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στη Θεσσαλία» ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «στόχος είναι όλο αυτό το υλικό των ημερίδων να διαμορφωθεί σε μια έκθεση ώστε να κατατεθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ελπίζουμε να ενσωματωθεί στο πρόγραμμά της για την αγροτική αναδιάρθρωση και να πιεστεί η κεντρική κυβέρνηση για την ενσωμάτωση των “θέλω” και των οραμάτων που έχει ο παραγωγικός κόσμος».
- ΒΟΛΟΣ | 27.07.2026 | 16:22
Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονα σε Βόλο και Αγιά - ΛΑΡΙΣΑ | 27.07.2026 | 16:16
Ορκίστηκαν οι νέοι απόφοιτοι της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (φωτογραφίες) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.07.2026 | 14:47
Τρίκαλα: Φωτιά ξέσπασε σε δωμάτιο ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής - Ένας εγκαυματίας - ΕΛΛΑΔΑ | 27.07.2026 | 14:43
Έκρηξη και φωτιά σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια Κορινθίας - Ένας νεκρός - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.07.2026 | 12:40
Η νέα εθνική πολιτική για το νερό -Ενιαία διαχείριση, 901 έργα και επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.07.2026 | 12:07
Θεοδωρικάκος: «Παράθυρο» για παράταση μέτρων στα καύσιμα και μετά τον Αύγουστο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.07.2026 | 12:02
Σκληρό Σιτάρι: Στασιμότητα στο εμπόριο σιτηρών – Στις αποθήκες η νέα σοδειά - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.07.2026 | 11:55
Θρήνος στην Καλαμπάκα: “Έφυγε” στα 59 της η Χριστίνα Τσιαντούλα-Τάτσιου
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.07.2026 | 09:11
Φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ για το δρόμο Λάρισα- Φάρσαλα; (βίντεο) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.07.2026 | 09:02
Ξεκινά η αποκατάσταση με ηλεκτροκίνηση της γραμμής Λάρισας- Βόλου και Παλαιοφάρσαλου- Καλαμπάκας - ΛΑΡΙΣΑ | 26.07.2026 | 08:51
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 26.07.2026 | 08:15
Ευαγγελισμός Ελασσόνας: Eικόνες ολικής καταστροφής από το χαλάζι της Παρασκευής (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 26.07.2026 | 07:57
Καιρός: Ευχάριστα νέα για την Ελλάδα για τον Αύγουστο - Η πρόβλεψη των Ιταλών μετεωρολόγων - ΛΑΡΙΣΑ | 26.07.2026 | 07:45
Οι υπέροχες και άγνωστες παραλίες του Κισσάβου που πρέπει να ανακαλύψεις. - ΛΑΡΙΣΑ | 27.07.2026 | 08:03
Δύο Λαρισαίες έφυγαν από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 26.07.2026 | 18:37
Βόλος: Γαμπρός ήπιε λίγο παραπάνω και βρέθηκε από το γαμήλιο γλέντι στο Νοσοκομείο






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed