ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μέχρι 19 Ιανουαρίου διορθώσεις monitoring 345.605 αγροτεµαχίων
Aντιδράσεις ΚΥΔ στο φιρμάνι ΟΠΕΚΕΠΕ

Περιθώριο έως και την Κυριακή 19 Ιανουαρίου έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για διορθώσεις που αφορούν το monitoring το οποίο άφησε εκτός πληρωμής 345.605 αγροτεµάχια που εξαιρέθηκαν από την πληρωμή του Δεκεμβρίου. Στόχος, έως το τέλος του μήνα, εφόσον καταστεί δυνατό, να προχωρήσει μία πρώτη εκκαθαριστική πληρωμή, μετά από τη μεγάλη του Δεκεμβρίου, με αντικείμενο κάποιες από τις εκκρεμότητες του έτους ενίσχυσης 2024.

Το ασφυκτικό πάντως χρονικό περιθώριο που όρισε ο Οργανισμός Πληρωμών, βρίσκει τα ΚΥΔ ειδικά όσα έχουν να διαχειριστούν μεγάλο αριθμό δηλώσεων, να είναι «στα κάγγελα». Υποστηρίζουν πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ με αυτόν τον τρόπο θέλει να αποτινάξει την ευθύνη για τα χρωστούμενα και γρήγορα και με τη λογική «όποιος πρόλαβε-πρόλαβε» να προχωρήσει σε μία πρώτη πληρωμή για λίγους και για τα υπόλοιπα που δεν θα πληρωθούν, απλά... θα φταίνε τα ΚΥΔ.
Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι οι διοικούντες των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων που απειλούν ακόμα και με μηνύσεις τους υπεύθυνους του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την κατάσταση.
Σημειώνεται πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ ακόμη χρωστάει 26.381 αιτήσεις για Εθνικό Απόθεμα και 5.330 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, πληρωμές για τις οποίες δεν υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα, πέρα από το γνωστό περιθώριο έως τα τέλη Ιουνίου 2025.
Υπενθυμίζεται πως σχετικά με το monitoring ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε τα εξής στην ανακοίνωση για την εξόφληση του Δεκεμβρίου:
Σχετικά με το monitoring:
Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 είναι υποχρεωτική η καθολική διενέργεια ελέγχων (δηλαδή ποσοστό 100% της επικράτειας) με τη μέθοδο παρακολούθησης (monitoring).
Αναλυτικότερα, από το έτος 2024 η εφαρμογή του συστήματος monitoring αφορά καθολικά στα παρακάτω καθεστώτα:
- Βασική Εισοδηματική Στήριξη για τη Βιωσιμότητα (Βασική Ενίσχυση).
- Χορήγηση συμπληρωματικής στήριξης του Αναδιανεμητικού εισοδήματος για τη Βιωσιμότητα (Αναδιανεμητική).
- Συμπληρωματική Εισοδηματική Στήριξη των γεωργών νεαρής ηλικίας (young)
- Συνδεδεμένη Ενίσχυση σκληρού σίτου, μαλακού σίτου, κριθαριού, ρυζιού, αραβόσιτου, βρώσιμων οσπρίων, πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών.
- Ειδική Ενίσχυση για την καλλιέργεια βαμβακιού.
- Αντισταθμιστικές Ενισχύσεις σε περιοχές με φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα (Εξισωτική).
Στο πλαίσιο της πληρωμής της εξόφλησης έτους 2024, ελέγχθηκε το σύνολο των αγροτεμαχίων όπως αυτά είχαν δηλωθεί και ψηφιοποιηθεί από τα ΚΥΔ και τους αιτούντες, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ΕΑΕ 2024.
Ειδικότερα ελέγχθηκαν με τη μέθοδο monitoring συνολικά 5.563.740 αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα που αφορούν σε 604.805 μοναδικά ΑΦΜ.
Από αυτά προέκυψαν ευρήματα σε 345.605 αγροτεμάχια (6,2% του συνόλου των ελεγχθέντων αγροτεμαχίων). Τα αγροτεμάχια αυτά εξαιρέθηκαν από την πληρωμή. Αυτά αντιστοιχούν σε 157.205 μοναδικά ΑΦΜ από τα οποία 7.459 ΑΦΜ δε συμπεριλήφθηκαν στην πληρωμή. Τα αγροτεμάχια αυτά αφορούν κυρίως σε αστικά τμήματα, χέρσα και βοσκοτόπους.
agronews.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 21:03
Δήμος Λαρισαίων: Γιορτή της Μητέρας στο Πάρκο Αλκαζάρ - Την Κυριακή 10 Μαΐου με πλήθος δράσεων για την οικογένεια - ΥΓΕΙΑ | 04.05.2026 | 20:55
Mercosur: Σαλμονέλα στο 80% στα κοτόπουλα από Βραζιλία - «Κενά στους ελέγχους», λένε οι γεωτεχνικοί - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 20:39
Σε έξαρση οι κλοπές μετασχηματιστών στο Δήμο Kιλελερ- ο δήμαρχος ζητά καλύτερη αστυνόμευση (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 20:23
Δρόμοι με ευρωπαϊκές προδιαγραφές στον Βόρειο τομέα της Λάρισας με χρηματοδότηση από την περιφέρεια - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 20:16
Διακοπή νερού αύριο σε αυτούς τους δρόμους της Λάρισας - ΒΟΛΟΣ | 04.05.2026 | 18:16
Υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου και το 2028 ο Αχιλλέας Μπέος: «Δεν έχω μάθει να αφήνω τίποτα στη μέση» (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 18:06
Αυτοψία του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες στον Τύρναβο που επλήγησαν χθες από χαλάζι - ΛΑΡΙΣΑ | 04.05.2026 | 18:02
Δήμος Λαρισαίων: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 6 και 7 Μαΐου 2026 για το «ΔΕΗ Tour of Hellas 2026»
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.05.2026 | 11:46
Έκπληξη από δημοσκόπηση Νίκου Καρδούλα: αν γινόταν σήμερα εκλογές η ΝΔ θα είχε μία έδρα στη Λάρισα! - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.05.2026 | 13:28
Αναστατωμένοι αγρότες στο Ν. Καρδίτσας από «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.05.2026 | 13:21
Ισχυρό χαλάζι έπεσε στην πόλη της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ +video) - ΒΟΛΟΣ | 03.05.2026 | 13:09
«Είχε 8 μποφόρ»: Ο ήρωας καπετάνιος της Αλοννήσου περιγράφει πως μετέφερε εν μέσω κακοκαιρίας βρέφος στο νοσοκομείο του Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 03.05.2026 | 11:32
Με μεγάλη συμμετοχή ο 15ος Ιπποκράτειος λαϊκός αγώνας δρόμου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ +video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.05.2026 | 10:56
Ο φόβος των αγροτών της Θεσσαλίας είναι πλέον να μην έχουμε λίβα μέσα στο Μάη... - ΛΑΡΙΣΑ | 03.05.2026 | 11:56
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 03.05.2026 | 20:06
Καιρός: Συναγερμός για διαδοχικά κύματα καύσωνα λόγω επανεμφάνισης του φαινομένου El Nino





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed