ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΚΕΔΕ για τέλος απορριμάτων: Το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση -Απειλούνται οι προϋπολογισμοί των δήμων
Την πρώτη συνεδρίαση για το 2025 πραγματοποίησε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Την πρώτη συνεδρίαση για το 2025 πραγματοποίησε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης ήταν το ζήτημα του τέλους ταφής των απορριμμάτων, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την καταβολή του τέλους ταφής, η οποία όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «απειλεί με εκτροχιασμό των προϋπολογισμών των 66 δήμων της Αττικής».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε ατυχή την απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ. Υπογράμμισε με έμφαση πως «η διαχείριση των απορριμμάτων θα έπρεπε να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων της Αττικής, πράγμα που δεν ισχύει σήμερα και ζητάμε αυτό επιτέλους να εφαρμοστεί στην πράξη».
Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε πως από πολλούς γίνεται μια προσπάθεια εργαλειοποίησης και πολιτικής εκμετάλλευσης του όλου θέματος υπενθυμίζοντας ότι το τέλος ταφής επιβλήθηκε το 2012, έγινε αναστολή εφαρμογής του κατά σειρά το 2014, το 2016, το 2018, το 2019. Το 2021 με το νόμο 4819 προβλέπεται η επιβολή του από 1/1/2022.
«Επομένως, τόνισε, διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις κρύβανε το θέμα --κάτω από το χαλί--. Και σήμερα πολλοί είναι αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ της κατάργησης του τέλους ταφής αλλά αυτό ενέχει μεγάλη υποκρισία. Το τέλος ταφής δεν προσφέρεται για εργαλειοποίηση και πολιτική εκμετάλλευση» και συμπλήρωσε:
«Εμείς, ΚΕΔΕ και δήμοι, από αυτή τη διαδικασία πρέπει να βγούμε ενωμένοι, δεν είναι δικό μας θέμα, η κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση».
Ο κ. Κυρίζογλου επανέλαβε ότι θέση της ΚΕΔΕ είναι η κατάργηση του τέλους ταφής. «Εμείς, τόνισε, είμαστε κατά του τέλους ταφής και το αποδείξαμε προσφεύγοντας μαζί με 165 δήμους στο ΣτΕ με αίτημα την κατάργησή του. Η προσφυγή μας εκδικάστηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2024, αναμένουμε την απόφαση και ελπίζουμε να δικαιωθούμε διότι πρόκειται για άδικο πρόστιμο και αντισυνταγματικό μέτρο».
Η απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ
«Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με απόφασή του εμμένει στην από 22/12/2021 προηγούμενη απόφασή του σχετικά με τα θέματα οργανωτικής και λειτουργικής δομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, η οποία ταυτίζεται, με την πάγια άποψη και θέση της ΚΕΔΕ, όπως αυτή έχει διατυπωθεί με αποφάσεις του ΔΣ και των συνεδρίων της από το 2014 έως και σήμερα, με τις οποίες υιοθετείται απόλυτα η άποψη ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι καθαρά τοπική υπόθεση που αφορά μόνο τους ΟΤΑ Α’ βαθμού.
Το ΔΣ συντάσσεται επίσης με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ και της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΠΕΔΑ, η οποία αφορά στην οργανωτική και λειτουργική δομή της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, με τη μετατροπή του ΕΔΣΝΑ σε ΦΟΔΣΑ».
Πηγή: iefimerida.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 11:20
Καμπανάκι από Κουρέτα για σημαντικές υπερβάσεις στην ατμόσφαιρα στις 4 θεσσαλικές πόλεις - ΛΑΡΙΣΑ | 09.01.2026 | 10:00
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 09.01.2026 | 09:57
Τέσσερις τραυματίες από τροχαίο στο Πολυδάμειο Φαρσάλων- αυτοκίνητο έπεσε σε χαντάκι - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 09.01.2026 | 09:54
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Χρήστος Πολίτης - ΒΟΛΟΣ | 09.01.2026 | 09:52
Επαναλειτουργούν τα δρομολόγια υπεραστικού ΚΤΕΛ από Βόλο - ΕΛΛΑΔΑ | 09.01.2026 | 09:50
Θυελλώδεις άνεμοι και έντονη χιονόπτωση σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία – Έπεσαν κολώνες και δέντρα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 09:46
Μια Θεσσαλία να την πιεις στο ποτήρι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 09:39
Φάνης Τακούδης: Έρχονται χιόνια από Σάββατο και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα στη Θεσσαλία
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.01.2026 | 09:34
Τακούδης: Χιόνια στα ορεινα Τρικάλων και στο Πήλιο Κυριακή- μέχρι μείον 10 οι ελάχιστες θερμοκρασίες - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 09:38
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 08.01.2026 | 09:45
Βόλος: Νεαρός κυκλοφορούσε γυμνός στο κέντρο της πόλης «τραβώντας» πάνω του τα βλέμματα των περαστικών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.01.2026 | 17:21
Αποδέχονται την συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη οι αγρότες -Ανοίγουν αύριο οι δρόμοι με τα τρακτερ στην άκρη - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 14:54
Για 48 ώρες ο αποκλεισμός στα Τέμπη -θα ανάψουν φωτιές τη νύχτα- επιμένουν για συνάντηση με τον πρωθυπουργό (ΦΩΤΟ+ video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 13:37
Έκλεισαν τις σήραγγες στα Τέμπη οι αγρότες και καίνε άχυρα στην είσοδο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.01.2026 | 11:31
Ξεκίνησαν τα τρακτερ από το μπλόκο Νίκαιας για τον αποκλεισμό των σηράγγων στα Τέμπη (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.01.2026 | 16:41
Σε συζήτηση με ανοιχτούς δρόμους καλεί η κυβέρνηση τους αγρότες-κλείνουν στις 5 τον παράδρομο προς Ελασσόνα

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed