ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΚΕΔΕ για τέλος απορριμάτων: Το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση -Απειλούνται οι προϋπολογισμοί των δήμων
Την πρώτη συνεδρίαση για το 2025 πραγματοποίησε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Την πρώτη συνεδρίαση για το 2025 πραγματοποίησε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης ήταν το ζήτημα του τέλους ταφής των απορριμμάτων, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την καταβολή του τέλους ταφής, η οποία όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «απειλεί με εκτροχιασμό των προϋπολογισμών των 66 δήμων της Αττικής».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε ατυχή την απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ. Υπογράμμισε με έμφαση πως «η διαχείριση των απορριμμάτων θα έπρεπε να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων της Αττικής, πράγμα που δεν ισχύει σήμερα και ζητάμε αυτό επιτέλους να εφαρμοστεί στην πράξη».
Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε πως από πολλούς γίνεται μια προσπάθεια εργαλειοποίησης και πολιτικής εκμετάλλευσης του όλου θέματος υπενθυμίζοντας ότι το τέλος ταφής επιβλήθηκε το 2012, έγινε αναστολή εφαρμογής του κατά σειρά το 2014, το 2016, το 2018, το 2019. Το 2021 με το νόμο 4819 προβλέπεται η επιβολή του από 1/1/2022.
«Επομένως, τόνισε, διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις κρύβανε το θέμα --κάτω από το χαλί--. Και σήμερα πολλοί είναι αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ της κατάργησης του τέλους ταφής αλλά αυτό ενέχει μεγάλη υποκρισία. Το τέλος ταφής δεν προσφέρεται για εργαλειοποίηση και πολιτική εκμετάλλευση» και συμπλήρωσε:
«Εμείς, ΚΕΔΕ και δήμοι, από αυτή τη διαδικασία πρέπει να βγούμε ενωμένοι, δεν είναι δικό μας θέμα, η κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση».
Ο κ. Κυρίζογλου επανέλαβε ότι θέση της ΚΕΔΕ είναι η κατάργηση του τέλους ταφής. «Εμείς, τόνισε, είμαστε κατά του τέλους ταφής και το αποδείξαμε προσφεύγοντας μαζί με 165 δήμους στο ΣτΕ με αίτημα την κατάργησή του. Η προσφυγή μας εκδικάστηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2024, αναμένουμε την απόφαση και ελπίζουμε να δικαιωθούμε διότι πρόκειται για άδικο πρόστιμο και αντισυνταγματικό μέτρο».
Η απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ
«Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με απόφασή του εμμένει στην από 22/12/2021 προηγούμενη απόφασή του σχετικά με τα θέματα οργανωτικής και λειτουργικής δομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, η οποία ταυτίζεται, με την πάγια άποψη και θέση της ΚΕΔΕ, όπως αυτή έχει διατυπωθεί με αποφάσεις του ΔΣ και των συνεδρίων της από το 2014 έως και σήμερα, με τις οποίες υιοθετείται απόλυτα η άποψη ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι καθαρά τοπική υπόθεση που αφορά μόνο τους ΟΤΑ Α’ βαθμού.
Το ΔΣ συντάσσεται επίσης με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ και της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΠΕΔΑ, η οποία αφορά στην οργανωτική και λειτουργική δομή της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, με τη μετατροπή του ΕΔΣΝΑ σε ΦΟΔΣΑ».
Πηγή: iefimerida.gr
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 09.04.2026 | 23:40
Ποιες πληρωμές θα γίνουν την περίοδο 14 Απριλίου έως 17 Απριλίου - ΛΑΡΙΣΑ | 09.04.2026 | 23:20
Στην αγορά ο δήμαρχος Λαρισαίων – Αντήλλαξε πασχαλινές ευχές - ΔΙΕΘΝΗ | 09.04.2026 | 23:07
Νέο σενάριο από το Reuters για τις προθέσεις του Τραμπ: Εξετάζει απόσυρση μέρους αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη - ΛΑΡΙΣΑ | 09.04.2026 | 22:33
Μαζική σύσκεψη στον Τύρναβο – Μήνυμα ενάντια στη διάλυση των κοινωνικών δομών και υπέρ της μονιμοποίησης εργαζομένων - ΒΟΛΟΣ | 09.04.2026 | 22:10
Στη Νέα Αγχίαλο αντί της Λάρισας φέτος με αεροσκάφος το Αγιο Φως - ΤΡΙΚΑΛΑ | 09.04.2026 | 21:43
Ανησυχία για τον 19χρονο φοιτητή που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στα Τρίκαλα – Χημειοπροφύλαξη έλαβαν 40 υγειονομικοί - ΛΑΡΙΣΑ | 09.04.2026 | 21:37
Δικαίωση για τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη: «Ναι» στο σύνολο των αιτημάτων για εξετάσεις σε εργαστήρια εξωτερικού - ΕΛΛΑΔΑ | 09.04.2026 | 21:21
Εύβοια: Λιποθύμησε ιερέας την ώρα της Ακολουθίας των 12 Ευαγγελίων
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.04.2026 | 09:41
Έντεκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.04.2026 | 13:03
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο ανώνυμες καταγγελίες και μια περίεργη σύμπτωση - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 09.04.2026 | 12:22
Απλήρωτοι πασχαλιάτικα όσοι παραγωγοί δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις για καλλιέργεια - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.04.2026 | 10:03
Τακούδης- επικαιροποίηση: Ανοιξιάτικος καιρός μέχρι τη δεύτερη μέρα του Πασχα στη Θεσσαλία με νοτιάδες από Μ. Σάββατο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.04.2026 | 16:50
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας – Ε65: προχωρούν τα έργα στο τμήμα Αγιόφυλλο – Εγνατία Οδός (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 09.04.2026 | 19:28
Τροχαίο με δύο τραυματίες το μεσημέρι στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 09.04.2026 | 22:10
Στη Νέα Αγχίαλο αντί της Λάρισας φέτος με αεροσκάφος το Αγιο Φως - ΛΑΡΙΣΑ | 09.04.2026 | 11:23
Μακρυχώρι Λάρισας: Τρόμος για δύο κορίτσια -13χρονα αγόρια έβγαλαν μαχαίρι και τα απείλησαν













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed