ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Γυμναστική: Τέσσερα λεπτά είναι αρκετά για καλύτερη ζωή
Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τέσσερα λεπτά με έντονη γυμναστική είναι αρκετά

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τέσσερα λεπτά με έντονη γυμναστική είναι αρκετά για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων; Τότε ήρθε η ώρα να βάλετε την γυμναστική στο πρόγραμμα αλλά ίσως όχι με την μορφή… προπονήσεων.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για μείζονα δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.
Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, αναφέρει ότι οι μικρές «εκρήξεις» δραστηριότητας και συγκεκριμένα, μόλις 1,5 έως 4 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης δυσμενών καρδιαγγειακών συμβάντων, ειδικά για τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μερικά παραδείγματα σύντομης δραστηριότητας υψηλής έντασης περιλαμβάνουν το να επιλέγετε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα ή να μεταφέρετε τα ψώνια σε κοντινή απόσταση.
Δομημένη γυμναστική Vs. «εκρήξεων» δραστηριότητας
Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα της UK Biobank από περισσότερους από 103.000 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 61 έτη.
Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν έναν ανιχνευτή δραστηριότητας 24 ώρες την ημέρα για μια ολόκληρη εβδομάδα μεταξύ 2013 και 2015. Περίπου 22.000 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν ακολουθούσαν κανένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης ή έκαναν μόνο έναν ψυχαγωγικό περίπατο την εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ασκούνταν τακτικά.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τους ανιχνευτές δραστηριότητας για να προσδιορίσουν ποιοι συμμετέχοντες είχαν “εκρήξεις” δραστηριότητας κατά την διάρκεια της ημέρας και πόσο διήρκησαν.
«Η τυχαία σωματική δραστηριότητα, πράγματα που κάνουμε και αποτελούν μέρος της καθημερινότητας, μας ωφελούν δίχως να το συνειδητοποιούμε», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Πρόκειται για σύντομες εκρήξεις έντονης τυχαίας δραστηριότητας, διάρκειας μεταξύ 10 δευτερολέπτων και ενός λεπτού. Αυτό το είδος δραστηριότητας μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε πολλούς ανθρώπους συγκριτικά με την δομημένη άσκηση, καθώς δεν απαιτεί προετοιμασία, δέσμευση χρόνου ή μετακίνηση σε μια εγκατάσταση», συμπληρώνουν οι ίδιοι.
3,4 λεπτά μειώνουν τον κίνδυνο κατά 45% για τις γυναίκες
Η καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε μέχρι τον Νοέμβριο του 2022.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες συμμετέχουσες χωρίς επίσημο πρόγραμμα άσκησης που κατέγραφαν κατά μέσο όρο 3,4 λεπτά έντονης τυχαίας δραστηριότητας την ημέρα φάνηκαν να έχουν 51% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, 67% μειωμένο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια και 45% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιοδήποτε είδος δυσμενούς καρδιαγγειακού συμβάντος.
Επιπλέον, στην περίπτωση των γυναικών, τα 1,2 έως 1,6 λεπτά έντονης τυχαίας δραστηριότητας την ημέρα φάνηκαν να συνδέονται με 40% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, 33% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κάθε καρδιαγγειακού συμβάντος.
Τι ισχύει για τους άνδρες
Κατά την ανάλυση των ανδρών συμμετεχόντων, εκείνοι με μέσο όρο 5,6 λεπτά έντονης τυχαίας δραστηριότητας κάθε μέρα χωρίς δομημένη γυμναστική φάνηκαν να έχουν 16% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε τύπου καρδιαγγειακού συμβάντος.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της έντονης τυχαίας δραστηριότητας και των ξεχωριστών τύπων καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως στην περίπτωση των γυναικών.
Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν που μπορεί να οφείλεται η διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, υποθέτουν ότι μάλλον έχει να κάνει με την ένταση της τυχαίας δραστηριότητας.
«Επειδή η σχετική ένταση της τυχαίας δραστηριότητας των ανδρών ήταν μόνο 70% έναντι 83% των γυναικών – περίπου 20% υψηλότερη – οι γυναίκες πιθανότατα ασκούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια των περιόδων έντονης τυχαίας δραστηριότητας και ως αποτέλεσμα μπορεί να έχουν έναν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, μακροπρόθεσμα» καταλήγουν οι ερευνητές.
* Πηγή: Vita
- ΕΛΛΑΔΑ | 05.04.2026 | 20:09
Τραγωδία στην Πάτρα: 48χρονος βρέθηκε απαγχνονισμένος στο σπίτι του - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.04.2026 | 18:58
«Σιγοβράζουν» οι βουλευτές της ΝΔ για τον χειρισμό της δεύτερης δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να κλείσουμε τα γραφεία μας;» - ΒΟΛΟΣ | 05.04.2026 | 18:38
Με λαμπρότητα η Κυριακή των Βαΐων στον Βόλο(video) - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 05.04.2026 | 18:26
Δημ. Ωδείο Λάρισας: Απόψε μια σπάνια διεθνής συνάντηση σαξοφώνου υψηλού επιπέδου - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 18:21
Λευτέρης Πετρούνιας: Χρυσός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 18:12
Το μήνυμα Κουρέτα προς νέο υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης: να είναι προσεκτικός με τη Θεσσαλία. Έχει τις περισσότερες εξαγωγές - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 16:03
Ζωντάνεψε σήμερα Κυριακή των Βαΐων η αγορά στη Λάρισα με ανοιχτά τα μαγαζιά (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 14:22
Διαψεύδει ο Πλακιάς την Κωνσταντοπούλου ότι αστυνομικοί άσκησαν βία στον Ρούτσι στη δίκη για Τέμπη: Ήμουν εκεί, μη λες ψέματα
- ΒΟΛΟΣ | 04.04.2026 | 15:18
Θλίψη για την απώλεια καθηγητή στον Βόλο – Εφυγε μετά από γενναία αλλά άνιση μάχη με την ασθένειά του - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 04.04.2026 | 13:47
Καρδίτσα: Τον «έκαψε» η μουσική και η λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος - ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.04.2026 | 21:50
Ο Κουρέτας είχε αποπέμψει τον κτηνίατρο ο οποίος αναφέρεται στους διαλόγους της Παπακώστα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.04.2026 | 14:57
Εκτός από τα 200 εκατ. των ενισχύσεων και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ τη Μεγάλη Εβδομάδα σε 30.000 δικαιούχους - ΛΑΡΙΣΑ | 04.04.2026 | 13:38
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 12:55
Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές – Στα 74 ευρώ το στρέμμα η ενίσχυση στο βαμβάκι - ΒΟΛΟΣ | 04.04.2026 | 14:23
Μπουκώρος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Έχω καθαρή τη συνείδησή μου - ΛΑΡΙΣΑ | 04.04.2026 | 23:19
Θρήνος στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή 12χρονο αγοράκι











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed