ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
SOS για τα λύματα που βγήκαν στην πλημμυρισμένη Ποσειδώνος – «Όσοι ήρθαν σε επαφή πρέπει να πλυθούν διεξοδικά»
Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, αναφέρεται στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, αναφέρεται στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, από τα βοθρολύματα που βγήκαν στην πλημμυρισμένη Ποσειδώνος μετά την έντονη βροχόπτωση
Για τα λύματα που βγήκαν στη Λεωφόρο Ποσειδώνος που πλημμύρισε μετά την έντονη βροχόπτωση και το αν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μίλησε Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.
«Οσοι έχουν “πνιγεί” και έχουν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα νερά, πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα πόδια τους, με προσοχή για να μην υπάρχουν επιμολύνσεις»
Όπως ανέφερε «τα αστικά λύματα, περιλαμβάνουν πέρα από τα χημικά που συζητάμε από καιρό σε καιρό, προφανώς και παθογόνα. Όχι μόνο κόβιντ, γρίπη και όλα αυτά τα οποία δεν είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνα σε αυτό το επίπεδο, αλλά ένα σωρό ενεργά παθογόνα, τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να απομακρυνθούν και να ελεγχθεί η ποιότητα των υδάτων, φυσικά και του θαλάσσιου σε κάποιο διάστημα για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει επανέλθει η ποιότητα σε κανονικά επίπεδα χωρίς επιμολύνσεις».
«Ειδικά όσοι έχουν “πνιγεί” και έχουν έρθει σε επαφή με τα μολυσμένα νερά, πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα πόδια τους, με προσοχή για να μην υπάρχουν επιμολύνσεις» επεσήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ ερωτηθείς αν αυτό το νερό μπορεί να προκαλέσει μία απλή μόλυνση ή κάτι σοβαρότερο ο κ. Θωμαΐδης απάντησε «και πολύ σοβαρότερα, εξαρτάται με το τι έχουμε έρθει σε επαφή».
Διεξοδικό πλύσιμο
«Προφανώς δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει έρθει σε επαφή από το στόμα ή από κάποια πληγή, αλλά όταν είναι τα πόδια μας βρεγμένα γιατί έχω δει ανθρώπους να περπατάνε στο δρόμο κτλ. πρέπει να γίνει απολύμανση» επεσήμανε σε άλλο σημείο.
Πρόσθεσε ότι «οι εικόνες μαρτυρούν ότι έχει έρθει κόσμος σε επαφή με αυτή την κατάσταση, με αυτά τα μολυσματικά λύματα. Και φυσικά θα πρέπει μετά να πλυθεί διεξοδικά και να μην ξαναέρθει σε επαφή με τα λύματα. Αυτό είναι δεδομένο. Όταν κάνουμε δειγματοληψίες φοράμε μάσκες και γάντια για να καταλάβετε. Οπότε καταλαβαίνετε ότι λαμβάνουμε τα μέτρα μας όταν χειριζόμαστε τέτοια μολυσματικά δείγματα. Πόσο μάλλον αν έρθεις σε επαφή και βραχείς. Πρέπει να πλυθείς διεξοδικά και να υπάρξει πρόνοια απολύμανσης».
in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 12.01.2026 | 14:27
Ανατροπή: Το «σκληρό μπλόκο» της Νίκαιας δεν πάει στον διάλογο με Μητσοτάκη -Μαρινάκης: Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα - ΛΑΡΙΣΑ | 12.01.2026 | 12:54
Δήμος Λαρισαίων: Ξεκινούν νέες εργασίες σε Παλαιστίνης και Ηπείρου – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήματα των οδών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.01.2026 | 12:04
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάζει τα αποστάγματά της - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.01.2026 | 11:56
Βουτιά του υδράργυρου και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά του Ν. Καρδίτσας (ΦΩTO) - ΒΟΛΟΣ | 12.01.2026 | 11:40
Metlen: Εξαγόρασε την NK Trailers – Εκτο εργοστάσιο στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 12.01.2026 | 11:09
Παγωμένη η... αγορά στην πρεμιέρα των εκπτώσεων στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 12.01.2026 | 10:52
Ιράν: Ο λαός στους δρόμους, πάνω από 540 νεκροί - Εν ψυχρώ δολοφονίες από το καθεστώς - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.01.2026 | 10:41
Ζητούν 25 εκπροσώπους μπλόκων αντί 20 στο ραντεβού με Μητσοτάκη οι αγροτοσυνδικαλιστές, στον «αέρα» η συνάντηση
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:46
Θλίψη: 55χρονος Λαρισαίος έφυγε από την ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:06
Τραγωδία στη Λάρισα: Πέθανε 55χρονος ενώ διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 14:03
Στις 13:00 η συνάντηση των αγροτών με τον Μητσοτάκη την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου -ποιοι θα πάνε από τα μπλόκα της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 09:53
Τέσσερις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 17:57
Ντελίριο στην Καρδίτσα, στην κορυφή της super league 2 η Αναγέννηση - ΛΑΡΙΣΑ | 12.01.2026 | 10:08
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 11.01.2026 | 12:12
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έντονο κύμα ψύχους από το απόγευμα, οι περιοχές που θα χιονίσει - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 10:25
Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τα τρακτέρ: Μειώνονται σε αριθμό, «γκριζάρουν» σε ηλικία οι Έλληνες αγρότες

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed