ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Υποσχέθηκαν ειρήνη στη Συρία αλλά φέρνουν πόλεμο
Οι τζιχαντιστές μπορεί να υποσχέθηκαν ειρήνη αλλά είναι έτοιμοι να σύρουν ξανά στον πόλεμο την Συρία

Οι τζιχαντιστές μπορεί να υποσχέθηκαν ειρήνη αλλά είναι έτοιμοι να σύρουν ξανά στον πόλεμο την Συρία. Ο Άσαντ είναι παρελθόν όμως ο Τζολάνι μαζί με τον Ερντογάν είναι έτοιμοι για την μεγάλη μάχη με τους Κούρδους με στόχο να «καθαρίσουν» την Βόρεια Συρία. Το αν θα το καταφέρουν φαίνεται πως περνάει μόνο μέσα από την Ουάσιγκτον
Η ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε τους Σύριους να πλημμυρίσουν τους δρόμους της Δαμασκού πιστεύοντας πως το δέντρο της ειρήνης και της ελευθερίας θα φυτρώσει στην πολύπαθη Συρία. Ωστόσο, οι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον φαίνεται πως πέφτουν γρήγορα στο κενό, καθώς οι τζιχαντιστές του Τζολάνι ετοιμάζονται να σύρουν την χώρα σε ένα νέο πολεμικό μέτωπο για τα… μάτια του Ταγίπ Ερντογάν.
Οι Κούρδοι βρίσκονται εκ νέου στην καρδιά των εξελίξεων, καθώς για ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν εχθρό που αποζητά τον αφανισμό τους. Το 2024 δεν είναι 2015, και αυτό διότι οι μαχητές του YPG αυτή τη φορά καλούνται να αποκρούσουν ταυτόχρονα τόσο τους μαχητές του Τζολάνι όσο όμως και τους Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.
«Πρώτα πήραμε την Δαμασκό… μετά θα πάρουμε το Κομπάνι» αυτό φαίνεται πως είναι το σύνθημα που ενώνει τους τζιχαντιστές με την κυβέρνηση της Άγκυρας καθώς τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ξανά. Οι δυο σύμμαχοι είναι έτοιμοι για την κήρυξη του πολέμου, αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το κενό εξουσίας στην αμερικανική κυβέρνηση και να καταφέρουν να εξαλείψουν τον βασικό τους αντίπαλο.
Οι τζιχαντιστές του Τζολάνι υποστηρίζουν πως το νέο πολεμικό μέτωπο θα έχει ως στόχο την κυριαρχία της νέας κυβέρνησης σε όλη τη συριακή επικράτεια, ενώ οι Τούρκοι πως θέλουν να «εξουδετερώσουν» τα τρομοκρατικά δίκτυα των Κούρδων του YPG και του PYD. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η Τουρκία θεωρεί ότι οι δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού «θα απελευθερώσουν» τις υπό τον έλεγχο των YPG περιοχές της Συρίας υπονοώντας ότι δεν επίκειται στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στα εδάφη αυτά.
Αποφασισμένοι οι Κούρδοι
Από την πλευρά τους ωστόσο οι Κούρδοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν την μάχη μέχρις εσχάτων. «Θα πολεμήσουμε την Τουρκία και τους συμμάχους της στο Κομπάνι» είναι το μήνυμα που έστειλαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις – SDF, που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς καταγγέλλουν πως η Τουρκία και οι υποστηριζόμενες από αυτήν πολιτοφυλακές, «δεν τήρησαν την απόφαση για εκεχειρία» στην πόλη Μαντζίμπ και τις βόρειες περιοχές.
Την ίδια ώρα, όμως, οι Κούρδοι κάνουν έκκληση στην νέα αμερικανική διοίκηση να σταματήσει την Άγκυρα. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Ιλχάμ Αχμέντ, αξιωματούχος της κουρδικής πολιτικής διοίκησης, απηύθυνε επιστολή στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας του να παρέμβει και να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην προχωρήσει σε νέα εισβολή.
«Ο στόχος της Τουρκίας είναι να επιβάλει τον έλεγχό της στα εδάφη μας πριν αναλάβετε τα καθήκοντά σας, αναγκάζοντάς σας να εμπλακείτε μαζί τους ως κυρίαρχοι της επικράτειάς μας», ανέφερε ο Αχμέντ στην επιστολή του, προειδοποιώντας για «καταστροφικές συνέπειες» σε περίπτωση τουρκικής επέμβασης.
Ερντογάν – Τζολάνι: Τι είναι αυτό που τους ενώνει
Πως προκύπτει όμως αυτή η ταύτιση θέσεων και απόψεων μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και των τζιχαντιστών του Τζολάνι;
Ο πρώτος παράγοντας είναι δίχως αμφιβολία η ταύτιση συμφερόντων μεταξύ των δυο πλευρών. Η Άγκυρα αποτέλεσε τη «κιροζίνη» των σουνιτικών πολιτοφυλακών που έριξαν τον Άσαντ ενώ προσφέρει σήμερα αμέριστη διπλωματική στήριξη στη νέα κυβέρνηση της Συρίας. Συνεπώς, η μάχη κατά των Κούρδων δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί την «αποπλήρωση» των γραμματίων των τζιχαντιστών προς την Άγκυρα.
Ο δεύτερος παράγοντας που ενώνει τις δυο πλευρές είναι το μίσος για τους Κούρδους. Οι μεν τζιχαντιστές το μακρινό 2015 υπέστησαν μια ταπεινωτική ήττα από τους μαχητές του YPG που μετέπειτα οδήγησε σε κατάρρευση και το Ισλαμικό Κράτος, ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν να βλέπουν τους Κούρδους ως τον «νούμερο ένα» κίνδυνο για την εθνική τους ασφάλεια.
Ο τρίτος παράγοντας σχετίζεται με το Ισραήλ και τις προνομιακές σχέσεις που καταγγέλλεται πως έχει με τους Κούρδους της Συρίας. Τόσο η Τουρκία όσο και οι τζιχαντιστές της Συρίας έχουν δημιουργήσει τον «μύθο» της σύμπραξης του Ισραήλ με τους Κούρδους. Υπό αυτό το πρίσμα, μια επιχείρηση κατά των Κούρδων θα προσέφερε πολλαπλά οφέλη τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε ηθικό επίπεδο αν συνυπολογιστεί πως οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να «ισοπεδώνουν» την Γάζα.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.12.2025 | 21:38
Με τα τρακτέρ στην άκρη, να ληφθούν μέτρα ασφαλούς διέλευσης των εκδρομέων μέσα από τα μπλόκα καλούν την κυβέρνηση - ΒΟΛΟΣ | 22.12.2025 | 21:35
Αγροτικά οχήματα συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Λεχωνίων – Δυναμική κινητοποίηση αγροτών του Πηλίου παρά τη βροχή - ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 21:19
Συνάντηση Δημάρχου Λαρισαίων με κατοίκους της οδού Βόλου -Μαμάκος: «Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.12.2025 | 20:23
Διευκρινίσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαδικασία ενστάσεων σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ και για το Μέτρο 23 - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 22.12.2025 | 20:17
Δ. Κουρέτας: Το παράδειγμα της Πολωνίας...Οι φθηνές τιμές των διατροφικών προϊόντων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.12.2025 | 20:02
Κτηνοτρόφοι: Ποια χρέη μπαίνουν στον «πάγο» – Τι πρέπει να γνωρίζουν - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 22.12.2025 | 18:09
Αλωσε την Τρίπολη η ΑΣΑ και χτυπάει στα ίσα την άνοδο (0-1) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 17:03
Μπλόκα αγροτών: Άνοιξαν οι σήραγγες των Τεμπών
- ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 08:58
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 22.12.2025 | 08:55
Σάλος με την «χρυσή» αγρότισσα από τα Τρίκαλα που εισέπραξε πάνω από 1 εκ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ - ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 16:27
Σήραγγες Τεμπών: Έφτασαν δεκάδες ταξί της Μαγνησίας εκφράζοντας συμπαράσταση στους αγρότες (ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.12.2025 | 14:11
Έκλεισαν τις σήραγγες των Τεμπών μόνο για φορτηγά οι αγρότες και η αστυνομία και για ΙΧ– (ΦΩΤΟ +video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.12.2025 | 09:05
Οικονομική στήριξη στην καλλιέργεια της μηδικής, λόγω της ευλογιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 08:47
Στις 11:30 και για 5 ώρες ο αποκλεισμός στις σήραγγες των Τεμπών μόνο για φορτηγά-ανοίγουν αύριο για τους εκδρομείς - ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 11:59
Λαμπρά εγκαίνια για τον όμιλο Γουλιώνη στα καταστήματα Pet Shop και περιφράξεις (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.12.2025 | 12:22
Καθ- οδόν οι αγρότες με δεκάδες τρακτέρ για να κλείσουν τη σήραγγα των Τεμπών, για τα φορτηγά (ΦΩΤΟ+video)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed