ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ευημερία με 1,10 ευρώ για το ακτινίδιο, σε φουλ ρυθμούς μπαίνει σταδιακά η εμπορία
Σαφώς καλύτερα συγκριτικά με πέρυσι εξελίσσεται η χρονιά για το ελληνικό ακτινίδιο

Σαφώς καλύτερα συγκριτικά με πέρυσι εξελίσσεται η χρονιά για το ελληνικό ακτινίδιο, με τις τιμές να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανά περιοχή μεταξύ 0,95 ευρώ και 1,10 ευρώ το κιλό στη πρώτη ύλη, με προοπτικές μικρής και αναμενόμενης κάμψης μέχρι τέλος του έτους με ανάκαμψη από Ιανουάριο. Κάποια κτήματα που παράγουν βιολογικό ακτινίδιο μπορούν βέβαια να πιάσουν το 1,20 ευρώ το κιλό. Στο συσκευασμένο προϊόν, η τιμολόγηση ξεκίνησε αρχές της σεζόν από το 1,40 ευρώ το κιλό και πλέον παίζει στο 1,50 με 1,55 ευρώ το κιλό για τα μεσαία μεγέθη.
Υπενθυμίζεται πως η περασμένη σεζόν, έβγαλε στον παραγωγό σε μέσους όρους 82 με 85 λεπτά τιμή, ενώ φέτος η χρονιά έκανε ποδαρικό κατευθείαν από τα 90-95 λεπτά το κιλό και πάνω. Να σημειωθεί βέβαια, πως υπάρχει μια αισθητή μείωση αποδόσεων στα κτήματα λόγω υψηλών θερμοκρασιών (πάνω από 15%) όμως τα νέα παραγωγικά στρέμματα ισοφάρισαν τις απώλειες. Επίσης, η οργανωμένη δουλειά που έγινε στο μάζεμα έφερε ποιοτικό προϊόν στα ψυγεία, το οποίο θα παραμείνει άριστο και εμπορεύσιμο κανονικά μέχρι και τον Απρίλιο.

Στο κομμάτι τώρα της διακίνησης, η ζήτηση υπάρχει σε διεθνές επίπεδο και εκδηλώνεται φυσιολογικά για το ελληνικό προϊόν, αν και για την ώρα δεν έχει παρατηρηθεί εκείνο το «μπαμ» που κάνει συνήθως μήνα Δεκέμβριο το ακτινίδιο, όπως εξηγεί στην Agrenda το ιδρυτικό μέλος του ΑΣΕΑ Άρτας, Άγγελος Ξυλογιάννης. «Πρέπει να οργανωθούμε ως κράτος και να δοθούν κίνητρα στους συνεταιρισμούς ώστε να φεύγει περισσότερο προϊόν συσκευασμένο. Οι Ιταλοί πουλάνε έτσι έως και 50 λεπτά ακριβότερα το τελικό προϊόν, ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν», θα συμπληρώσει ο έμπειρος παραγωγός.
Μικρή μείωση 4,2% στο τονάζ μέχρι στιγμής
Οι εξαγωγικές επιδόσεις από την έναρξη της σεζόν επιβεβαιώνουν την λειτουργία της φετινής αγοράς. Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου το τονάζ ανέρχεται σε 73.569 τόνους, μειωμένο κατά 4,2% έναντι 76.800 τόνων το αντίστοιχο διάστημα της περσινής σεζόν. Μέσα στον επόμενο μήνα, αναμένεται να μεγιστοποιηθούν οι ροές προς Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία και Λατινική Αμερική. Το μεγάλο βέβαια στοίχημα για το ελληνικό πράσινο ακτινίδιο είναι να μη φεύγει σωρηδόν χύμα, αλλά να αξιοποιείται εγχωρίως και να συσκευάζεται/εξάγεται με προστιθέμενη αξία και brand. Για την ώρα, παρά τη δεδομένη πρόθεση των συνεταιρισμών να κινηθούν πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, λείπουν οι πόροι και οι ψυχόμενοι χώροι για την αποθήκευση μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής. Η καινοτομία πάντως δε σταματάει στη χώρα, η οποία παραμένει πρωτοπόρος στον κλάδο, με τις φυτεύσεις σε κίτρινες και κόκκινες ποικιλίες να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, οι οποίες προσελκύουν κοινό διεθνώς.
Κάντο ξανά όπως πριν 10 χρόνια με σχέδιο και υλοποίηση
Η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στο ακτινίδιο, όμως ο κλάδος καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με ανάλογο σχεδιασμό για την επόμενη 10ετία.
Αν και στις δενδρώδεις καλλιέργειες, το μέγεθος κλήρου επιδρά λιγότερο στην αποδοτικότητα της εκμετάλλευσης συγκριτικά με τις αροτραίες, εντούτοις οι μεγάλες εκτάσεις και η συγκέντρωση της σοδειάς αποτελεί δέλεαρ και στο ακτινίδιο. Κάπως έτσι, βάσει σχεδιασμού, η Ρουμανία -μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος που καλύπτει 70-80% του κόστος εγκατάστασης- μπαίνει πλέον σε διαδικασία να βάλει σχεδόν 50.000 στρέμματα στα βόρεια της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια, με στόχο να είναι παραγωγικά στο γύρισμα του 2030. Στην Ελλάδα, τα στρέμματα υπολογίζονται σε 150.000 με μικρή πλέον αυξητική τάση. Κοινώς, μία χώρα στην ευρύτερη βαλκανική γειτονιά θέλει και βάζει στόχο να φτάσει το 35-40% της ελληνικής παραγωγής σε μερικά χρόνια.
Πάντως, συντελεστές της εγχώριας αγοράς, όπως ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας Κλέαρχος Σαραντίδης, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για αυτές τις πρωτοβουλίες. «Είναι πολλά χρόνια πίσω από μας οι Ρουμάνοι και δεν ξέρουμε αν θα πιάσουν τόπο οι προσπάθειές τους. Το ακτινίδιο μπαίνει σε πολύ συγκεκριμένα κλίματα. Αν βάλουν αυτοί 50.000 στρέμματα και βγάζουν το πολύ 2 τόνους απόδοση, θα μπαίνουν μέσα. Έχουμε γερές βάσεις για το ακτινίδιο στην Ελλάδα», σχολιάζει.
agronews.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 17:04
Στη Λάρισα αύριο Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το 3ο προσυνέδριο της ΝΔ με θεμα τον πρωτογενή τομέα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 13.03.2026 | 17:00
Στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι κατοικία στο Μακρυχώρι Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 15:36
Τραγωδία στη Λάρισα – Νεκρός 33χρονος μετά από πτώση από δεύτερο όροφο - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 15:31
Το 9ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» επιστρέφει στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 15:29
Συνταξιούχοι Λάρισας: Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 08:39
Άνοιξε της πύλες της η 31η Agrotica, συλλαλητήριο με τρακτέρ από την Πανελλαδική των μπλόκων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 08:33
Ηχηρό μήνυμα των αγροτών από την «Agrotica» στην Θεσσαλονίκη: Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη νίκη! (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:29
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 15:36
Τραγωδία στη Λάρισα – Νεκρός 33χρονος μετά από πτώση από δεύτερο όροφο - ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 08:49
Πρώην βουλευτής υποστηρίζει ότι ο πατέρας της έπεσε θύμα των Ρομά στη Λάρισα– «Εξαγοράζουν τις ψήφους μας», λένε οι ίδιοι - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 19:10
Σεισμός στην Αργιθέα: Διακοπές ρεύματος σε οκτώ οικισμούς - Ζημιές στο οδικό δίκτυο (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 12:33
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ μεταξύ Αργιθέας - Ευρυτανίας-αισθητός και σε Καρδίτσα, Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:27
Μαφία των Ρομά στη Λάρισα: «Δεν θα φύγεις ζωντανή» - Πώς έδωσαν 20λεπτα για λίρες σε ένα από τα θύματα τους - ΤΡΙΚΑΛΑ | 12.03.2026 | 12:01
Θρήνος στα Τρίκαλα για τον θάνατο 50χρονης - ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 15:31
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:29
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed