ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση είναι Έλληνας
«Θέλω να βοηθήσω την Ελλάδα»

Γεννημένος στην Ελλάδα και μεγαλωμένος στην Αυστραλία ο Στίβεν Πετράτος έχει αφιερώσει την ερευνητική του δραστηριότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση.
Έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στη συγκεκριμένη νόσο, καθώς ο παππούς του απεβίωσε μετά από μάχη με αυτήν, εδώ και 12 χρόνια μελετά ένα συγκεκριμένο μόριο στο εργαστήριο του Τμήματος Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη, στο οποίο είναι επικεφαλής.
«Ξεκινήσαμε ερευνώντας φάρμακα του εργαστηρίου και πιο συγκεκριμένα βλαστοκύτταρα. Αντιληφθήκαμε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να δράσει σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι ότι οδηγεί στην ανάπτυξη περισσότερων κυττάρων που παράγουν μυελίνη και το δεύτερο είναι ότι οδηγεί στην παραγωγή περισσότερης μυελίνης», αναφέρει o κ. Πετράτος στο ygeiamou.gr.
Η νέα θεραπεία Diaprotectome™, όπως λέγεται, είναι ένα φάρμακο που βοηθά στον μεταβολισμό των κυττάρων μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. «Όταν υπάρχει φλεγμονή, όπως συμβαίνει στη σκλήρυνση κατά πλάκας, τα κύτταρα έχουν προβλήματα και πεθαίνουν. Το φάρμακο διακόπτει τη διαδικασία του «θανάτου» τους», εξηγεί με απλό τρόπο ο επιστήμονας.
Το φάρμακο είναι σχεδιασμένο για χορήγηση ως ταμπλέτα από το στόμα, και όχι μέσω έγχυσης, όπως είναι τα μέχρι τώρα φάρμακα. Η δόση του είναι τρεις φορές την ημέρα και λειτουργεί ως συμπληρωματικό φάρμακο στα ήδη υπάρχοντα για την πολλαπλή σκλήρυνση. Το Diaprotectome™ έχει επιδείξει εξαιρετική δυναμική στην προώθηση της προστασίας του εγκεφάλου έναντι φλεγμονωδών βλαβών και στην αποτελεσματική επαναμυελίνωση. Έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές σε ποντίκια, αλλά και σε ανθρώπους όχι, όμως, πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση. Το μόριο έχει δοκιμαστεί σε καρδιοπαθείς και δοκιμάζεται, επίσης, σε μεμονωμένους ασθενείς με ένα σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο (AHDS).
Οι σχετικές προκλινικές δοκιμές της πρώτης φάσης σε πειραματόζωα έδειξαν ότι μέσα σε 30 ημέρες τα τρωκτικά ανέκτησαν κινητικές λειτουργίες που είχαν προηγουμένως χαθεί λόγω της φλεγμονής του κεντρικού νευρικού συστήματος παρόμοιας με την πολλαπλή σκλήρυνση, αποκαθιστώντας έτσι τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Η Ελλάδα στο επίκεντρο των κλινικών μελετών
Οι κλινικές μελέτες σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και μάλιστα από τη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος επίσκεψης του ελληνικής καταγωγής νευροεπιστήμονα στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες. Οι μελέτες «Odyssey» είναι μια πανεθνική προσπάθεια που θα συμπεριλάβει δέκα πανεπιστημιακές και στρατιωτικές νοσοκομειακές κλινικές σε όλη την επικράτεια, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη. Η προσπάθεια αυτή συντονίζεται από τον Καθηγητή, Νίκο Γρηγοριάδη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που είναι επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αριστείας για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Σε αυτή τη φάση ο κ. Πετράτος με τον κ. Γρηγοριάδη και άλλους ειδικούς βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας των σχετικών πρωτοκόλλων που είναι προαπαιτούμενα πριν ξεκινήσουν οι μελέτες.
«Θέλω να βοηθήσω την Ελλάδα», επαναλάμβανε συχνά ο κ. Πετράτος κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα μας μπαίνει στο επίκεντρο των κλινικών δοκιμών του καινοτόμου σκευάσματος, ενώ ο επιστήμονας μπορούσε να επιλέξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντ’ αυτού προτίμησε να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου του στη γενέτειρά του και ταυτόχρονα να βοηθήσει τους Έλληνες ασθενείς.
Η πολλαπλή σκλήρυνση εκτιμάται ότι επηρεάζει πάνω από 23.000 άτομα στη χώρα μας, με τους αριθμούς να αυξάνονται ετησίως, ιδιαίτερα μεταξύ εφήβων και γυναικών. Τι φταίει για την ανοδική τάση; Τρεις είναι οι σημαντικοί παράγοντες, σύμφωνα με τον επιστήμονα: Επεξεργασμένα τρόφιμα, έλλειψη βιταμίνης D και στρες.
Στόχος των κλινικών δοκιμών Odyssey είναι η ένταξη έως και 500 ασθενών σε εξελιγμένο στάδιο της πάθησης, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της νέας ερευνητικής θεραπείας, με σκοπό την προσπάθεια επιδιόρθωσης των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές μελέτες και στη Μελβούρνη, σε 200 ασθενείς.
ΠΗΓΗ dinfo.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.09.2026 | 22:58
Στη Λάρισα στην αναγόρευση του Στέργιου Ζαχαρούλη σε διδάκτορα η Μαρέβα - ΒΟΛΟΣ | 16.09.2026 | 22:30
Γερμανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε στη διάρκεια πεζοπορίας – Κλήση στο 112 για την παροχή βοήθειας - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.09.2026 | 22:05
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 31% – Ακολουθούν ΕΛΑΣ με 15,9% και ΠΑΣΟΚ με 12,1% - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2026 | 22:01
Έλεγχοι ποιότητας νερού σε όλο το Δήμο Ελασσόνας μετά την εμφάνιση ουρανίου στα Καλύβια - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2026 | 21:57
Κέντρο Υγείας Γόννων: Μετά από χρόνια, πλήρως ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2026 | 21:53
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας στηρίζει τον πρόεδρό του: «Πρωτοφανής επίθεση μέσω αγωγής…» - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2026 | 21:43
Η καρδιά της παράδοσης χτυπά στο Συκούριο: Έρχεται η 23η Γιορτή Αμυγδάλου! - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2026 | 21:40
Τραυματισμός δικυκλιστή στη Λάρισα μετά από σύγκρουση με ΙΧ
- ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2026 | 14:45
Στη Λάρισα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2026 | 14:51
Στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων φαρμακοβιομηχανίας στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας ο Άδωνις Γεωργιάδης(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2026 | 09:21
Στη Λάρισα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.09.2026 | 18:48
Χειμώνας-φωτιά στη Θεσσαλία: Καύσιμα, ρεύμα και λιπάσματα απειλούν να «γονατίσουν» την παραγωγή (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2026 | 20:06
Διπλά εγκαίνια στο Πανεπιστημιακό Λάρισας από Άδωνι για Παιδιατρική και τμήμα μετομόσχευσης μυελού οστών (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2026 | 19:59
Εγκαινιάστηκε το νέο ΤΕΠ του ΓΝΛ παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη- τι είπε για το ύψος και πρόσβαση ασθενοφόρων (ΦΩΤΟ +video ) - ΕΛΛΑΔΑ | 16.09.2026 | 17:37
Φωτιά στην Κατερίνη: Διακοπή στη σιδηροδρομική κυκλοφορία και επιστράτευση λεωφορείων για Λάρισα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.09.2026 | 09:51
ΥΠΑΑΤ-ΑΑΔΕ: Νέες βελτιώσεις στο myAGRO – Τι ισχύει για τους ΚΑΕΚ – Αλλαγές σε προθεσμίες


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed