ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καφές: Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσαν οι τιμές του
Ανησυχητικά μηνύματα από τις κορυφαίες χώρες που παράγουν καφέ - Τα καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν την παραγωγή

Νέο ρεκόρ κατέγραψαν οι τιμές του καφέ στη Νέα Υόρκη λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια κρίση εφοδιασμού που έχουν καταστήσει τον καφέ ένα από τα πιο καυτά προϊόντα της χρονιάς.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Arabica σημείωναν άνοδο 4,7% στα 3,4570 δολάρια ανά λίβρα. Οι τιμές ξεπέρασαν το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών που είχε σημειωθεί το 1977, όταν η αγορά ταρακουνήθηκε από τον καταστροφικό παγετό της Βραζιλίας το 1975 που επηρέασε τις μελλοντικές σοδειές.
Η παραγωγή καφέ σε Βραζιλία και Βιετνάμ
Η Volcafe Ltd. μείωσε τις προοπτικές της για την παραγωγή του κορυφαίου προμηθευτή καφέ στον κόσμο, Βραζιλία, αφού η περιοδεία στις καλλιέργειες αποκάλυψε τη σοβαρότητα της παρατεταμένης ξηρασίας. Η χώρα φαίνεται να παράγει μόλις 34,4 εκατομμύρια σακούλες arabica, ποσότητα μειωμένη κατά περίπου 11 εκατομμύρια από την εκτίμηση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg News.
Η παγκόσμια παραγωγή καφέ οδεύει να υπολείπεται της ζήτησης κατά 8,5 εκατομμύρια σακουλάκια τη σεζόν 2025-26, σηματοδοτώντας μια άνευ προηγουμένου πέμπτη χρονιά ελλειμμάτων, σημείωσε η Volcafe.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την ποικιλία arabica έχουν αυξηθεί περισσότερο από 80% φέτος εν μέσω προβλημάτων στις καλλιέργειες, απειλώντας με μεγαλύτερες αυξήσεις της τιμής. Αυξήθηκαν έως και 5,5% την Τρίτη, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1972 και επισκιάζοντας την κορύφωση εκείνη τη δεκαετία, όταν ο καταστροφικός Black Frost (Μαύρος Παγετώνας) αποδεκάτισε τα δέντρα της Βραζιλίας.
Πέρα από την Βραζιλία τα νέα είναι ανησυχητικά και από το Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό της φθηνότερης ποικιλίας robusta, αφού η βασική ζώνη του καφέ υπέφερε από ξηρότητα κατά την περίοδο ανάπτυξης και έντονες βροχοπτώσεις έφθασαν στην αρχή της συγκομιδής.
Η Κίνα αυξάνει την κατανάλωση
Μια σειρά απογοητευτικών συγκομιδών καφέ σε βασικούς παραγωγούς οδήγησε στη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων καφέ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως μια νέα και ταχέως αναπτυσσόμενη καταναλωτική αγορά.
«Η παραγωγή καφέ έχει δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση» εν μέσω της αυξανόμενης κατανάλωσης στην Κίνα, σημειώνει ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, σε σημείωμα της Τρίτης. Η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και του Βιετνάμ, καθιστά το εμπόρευμα ιδιαίτερα ευάλωτο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πρόσθεσε.
Οι πωλητές έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές και έχουν καταργήσει τις εκπτώσεις για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Ο γίγαντας του καφέ Nestle SA δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα αυξήσει τις τιμές και θα κάνει μικρότερες τις συσκευασίες για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της αύξησης της τιμής του καφέ.
Η χονδρική τιμή των τροφίμων
Οι τιμές ρεκόρ του καφέ έρχονται σε αντίθεση με το ευρύτερο κόστος χονδρικής πώλησης τροφίμων, το οποίο βρίσκεται πολύ κάτω από το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε στις αρχές του 2022 στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, τα λεγόμενα μαλακά εμπορεύματα αντιπροσωπεύουν ορισμένες από τις καλύτερες επιδόσεις των πρώτων υλών του έτους.
Το κακάο έχει εκτοξευθεί, σημειώνοντας ρεκόρ τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, αφού οι κακές σοδειές στη Δυτική Αφρική τροφοδότησαν την τεράστια παγκόσμια έλλειψη και ταρακούνησαν την αγορά. Τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον χυμό πορτοκαλιού βρίσκονται επίσης κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, μετά την ξηρασία και τις ασθένειες που έπληξαν τα δέντρα στην κορυφαία παραγωγό Βραζιλία. Η παραγωγή στη Φλόριντα, την κύρια πολιτεία των ΗΠΑ που παράγει χυμό, έχει επίσης μειωθεί κατακόρυφα, με τις τιμές να υποστηρίζονται και από τις ζημιές των τυφώνων.
ot.gr
- ΒΟΛΟΣ | 23.11.2025 | 12:05
Χιλιαδες πολίτες στην παραλία βροντοφωνάζουν ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 23.11.2025 | 11:40
“Δεν σας θέλουμε στη Μαγνησία” – Πλήθος κόσμου έχει δηλώσει συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά του LNG στην παραλία του Βόλου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.11.2025 | 11:31
Το Μνημόνιο των Βρυξελλών για τα λεφτά του ΟΠΕΚΕΠΕ-βοσκοτόπια και αριθμός αμνοεριφίων η πέτρα του σκανδάλου - ΛΑΡΙΣΑ | 23.11.2025 | 11:14
Με μεγάλη συμμετοχή οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.11.2025 | 11:06
Μεθυσμένη οδηγός στη Λάρισα προκάλεσε τροχαίο και εξαφανίστηκε - ΒΟΛΟΣ | 23.11.2025 | 11:02
Μαγνησία: Στη φυλακή ζευγάρι για απάτες με εικονικές αγγελίες πώλησης αγροτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 23.11.2025 | 10:58
Φαραντούρης: Παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η παραχώρηση κτηματολογικών δεδομένων πολιτών σε servicers - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 23.11.2025 | 10:53
Το μοναδικό αεροπλάνο στον κόσμο που «προσγειώθηκε» σε ταράτσα βρισκόταν στην Ελλάδα -Η απίστευτη ιστορία του «Καφέ Αεροπλάνο
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 22.11.2025 | 14:03
Η επόμενη ημέρα στον Ασπροπόταμο- τεράστιες ζημιές, οικισμοί αποκλεισμένοι, δρόμοι απροσπέλαστοι (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.11.2025 | 11:12
Μέχρι την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου το τσεκ 500 εκατ. ευρώ, κοντά Βιολογικά, Κομφούζιο, Νιτρικά, Σπάνιες 2025 - ΒΟΛΟΣ | 23.11.2025 | 00:02
Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο 53χρονου - ΤΡΙΚΑΛΑ | 22.11.2025 | 11:44
Στο έλεος της κακοκαιρίας παραμένουν αποκλεισμένα χωριά στον Ασπροπόταμο-(ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.11.2025 | 12:00
Μοναδικό θέαμα στη Λάρισα με το Super Drift, τον πιο εντυπωσιακό διήμερο αγώνα πλαγιολίσθησης της χρονιάς (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.11.2025 | 12:30
Μηλολωτός Αργυροπουλίου: Το μυθικό φρούτο της Θεσσαλίας (ΦΩΤΟ +ΒΙΝΤΕΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.11.2025 | 11:07
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 82.870 αγρότες για συνεδεμένες ενισχύσεις 46 εκατ. ευρώ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 22.11.2025 | 09:36
Τρίκαλα: Στα 2 μέτρα έφτασε η στάθμη του Ληθαίου, στα 2,5 του Πηνειού





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed