ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Κτηνοτρόφος από Βρυότοπο : «Χτες είχα 400 πρόβατα… σήμερα μόνο 3 κότες… »
Θερίζει η ευλογιά αιγοπροβάτων τις μον΄-αδες στον Τύρναβο

Μια συγκλονιστική συνέντευξη ενός κτηνοτρόφου από τον Βρυότοπο εξασφάλισε το tirnavospress.gr μερικές ώρες πριν θανατωθούν όλα τα πρόβατα του μικρά και μεγάλα όπως έχει αποφασιστεί από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Η απόφαση πάρθηκε μετά τον έλεγχο στην μονάδα για την Ευλογιά των Αιγοπροβάτων που πλήττει εδώ και μήνες την κτηνοτροφία. Στην περιοχή του Αμπελώνα και του Βρυοτόπου η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη αφού ολόκληρα κοπάδια αποδεκατίστηκαν.
Μιλώντας στο tirnavospress.gr αναφέρει: «Ο στάβλος μου από αύριο θα έχει μόνο 3 κότες. Τηρούσα με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας που μας ζήτησαν. Η γυναίκα μου κουβαλούσε με τα χέρια το γάλα καθημερινά στο σπίτι για να προστατέψουμε το κοπάδι μας.»
Και δεν είναι η πρώτη δυσκολία που αντιμετωπίζει όπως λέει. «Το Σεπτέμβριο του 2023 στην μεγάλη πλημμύρα του Daniel είδαμε το νερό να έρχεται, πήραμε τα ζώα μας νύχτα και φύγαμε με τα πόδια σε πιο ασφαλή σημείο. Στην πανώλη τα κλείσαμε μέσα δεν βόσκησαν ποτέ ξανά έξω και τα σώσαμε. Και τώρα ήρθε το τέλος. Το κοπάδι μου, τα ζώα μου, οι προβατίνες μου, οι μάνες κόλλησαν ευλογία. Ήρθαν οι γιατροί πήραν αίματα και δυστυχώς τα χάνω όλα σε μια νύχτα.»
Στην ερώτηση πως θα συνεχίσει τη ζωή του μετά από την ολοκληρωτική αυτή καταστροφή με απόγνωση απαντά: «Δεν ξέρω πραγματικά, δεν ξέρω τι να κάνω. Απολύθηκα ξαφνικά έμεινα χωρίς δουλειά, χωρίς το βίος μου, χωρίς τα ζώα μου που υπεραγαπούσα σαν παιδιά μου. Ούτε καν επίδομα ανεργίας δεν θα πάρω… Ούτε με αφήνουν για 6 μήνες να φτιάξω ξανά ζώα. Ο στάβλος μου θα έχει μόνο 3 κότες γιατί μας λένε ο ιός της ευλογιάς ζει στην κοπριά 6 μήνες.»
Σύμφωνα με τον ίδιο τα ζώα κόλλησαν από τις μύγες αφού τηρούσε όλα τα μέτρα προστασίας ευλαβικά. «Από όσο ξέρω μάλλον από μύγες μεταδόθηκε ο ιός, δεν έχω άλλη εξήγηση. Ψέκαζα και έκανα απολύμανση όλο το 24ωρο, τα πάντα μέχρι τα ρούχα μας. Ο στάβλος και το σπίτι μας μυρίζουν φάρμακα μόνο πλέον. Αλλά δεν τα γλίτωσα τα έχασα όλα.»
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις που προμηνύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το τι περιμένει από το κράτος για να σταθεί στα πόδια του δηλώνει απαισιόδοξος και απογοητευμένος. «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν περιμένω άμεσα κάτι, δεν έχω ελπίδα, ούτε εισόδημα, μάλλον θα πάω μεροκάματο όπου βρω. Η αποζημίωση είναι μικρή και δεν μπορώ εύκολα να φτιάξω ξανά τα ζώα. Η κάθε προβατίνα κοστίζει 800 για να φτάσει σε παραγωγή. Ζωοτροφές που είχα στη αποθήκη αξίας 5000 δεν μπορώ ούτε να τις πουλήσω δεν ρισκάρει κανένας να ταΐσει τα δικά του ζώα. Θα πεταχτούν ή θα σαπίσουν. Οι εγκαταστάσεις μου θα καταστραφούν χωρίς συντήρηση.
Ζητάω γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις αλλά έχω θέμα επιβίωσης. Έχω οικογένεια και ζητώ να με βοηθήσει η πολιτεία με μια αρωγή όπως κάνει σε όλες τις καταστροφές. Μια προκαταβολή της αποζημίωσης για να μπορέσουμε να ζήσουμε την οικογένεια. Έστω ένα επίδομα ανεργίας.
Τέλος τονίζει πως έχει ενστάσεις για την διαδικασία που τηρείται από τους αρμόδιους. «Ναι έχω ενστάσεις. Αποδεχόμαστε την επιστημονική κοινότητα, τους κτηνιάτρους, αλλά θα μπορούσαν να είχαν επιτρέψει να σφάξουμε τα ζώα μας αφού η ευλογία δεν μολύνει τον άνθρωπο. Τα ζώα αν σφαχθούν είναι πεντακάθαρα και από ότι λένε ασφαλή για κατανάλωση και εγώ θα είχα μια άμεση αποζημίωση από το κρέας.
Μαθαίνουμε από τον Έβρο ότι η θνησιμότητα είναι τελικά στο 30% μόνο άρα γιατί να θανατώσουν όλα τα πρόβατα μου; Επίσης ζητάω ενημέρωση γιατί δεν εφαρμόζεται ο εμβολιασμός έστω τοπικά στη περιοχή μας. Δεν ξέρω τι άλλο να πω είμαι σε απόγνωση σας ευχαριστώ που μου δίνεται την ευκαιρία μέσα από το tirnavospress να μιλήσω για την καταστροφή που με βρήκε εμένα και πολλούς άλλους συναδέλφους μου κτηνοτρόφους στον Βρυότοπο και σε όλη την Ελλάδα.
Ζητάμε επείγοντος αρωγή για να θρέψουμε την οικογένεια μας όντας άνεργοι ξαφνικά σε μια νύχτα.»
Τα πρόβατα του όπως και άλλων κτηνοτροφικών μονάδων τις προηγούμενες ημέρες οδηγούνται σήμερα Σάββατο στην σφαγή.
Πηγή: tirnavospress.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 21:02
Τεράστια νίκη του ΑΣΚ μέσα στην Τουρκία επί της Τόφας (90-98) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:47
Τόφας – Καρδίτσα 90-98: “Αντίο” στο Basketball Champions League με διπλό στην Τουρκία - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:40
Βγάζουν ρομπότ στα χωράφια φοιτητές στον Βόλο – Η πρωτότυπη ιδέα που τους οδήγησε στην κορυφή - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:37
Απάτη από «μαϊμού» γιατρό στον Βόλο σε βάρος 77χρονης – Της πήρε 10.000 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:31
Λάρισα: Σε εξέλιξη τριήμερο σεμινάριο για την ανθεκτικότητα της πόλης στην κλιματική αλλαγή (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:29
Λάρισα: Ο Δήμος καλεί εθελοντές για τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος 2026 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:08
Αφθώδης πυρετός: Τί είναι, πώς μεταδίδεται στα ζώα και ποια μέτρα ελήφθησαν - ΔΙΕΘΝΗ | 18.03.2026 | 17:26
Εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά το πλήγμα στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, στο Ιράν
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.03.2026 | 09:04
Δέκα γαλάζιοι βουλευτές στη νέα λίστα της Κοβέσι για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ-και Θεσσαλοί ανάμεσά τους; - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.03.2026 | 09:49
Οι 62 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ που εξελέγησαν στην Καρδίτσα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 13:03
Βιολάντα: Αδειάζουν τα ράφια. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει ο Στέφανος Τζιωρτζιώτης - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 08:53
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.03.2026 | 11:56
Mαρτιάτικο χιόνι στα μεγαλύτερα υψόμετρα των ορεινών του Ν. Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 09:22
Η καταγγελία για απάτη 710.000 ευρώ σε βάρος βιομήχανου από την οικογένεια Ρομά – Η κατάθεση της κόρης του, πρώην βουλευτή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.03.2026 | 12:19
Τακούδης-επικαιροποίηση: Ισχυρές βροχές αύριο στα πεδινά Καρδίτσας, Τρικάλων και κεντρικό Πήλιο οφείλουν να προβληματίσουν - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:02
Απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών η Αγορίτσα Κανέλα


























.jpg)











Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed