ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στο επίκεντρο ημερίδας στη Λίμνη Πλατσήρα η λειψυδρία, οι επιπτώσεις για το μέλλον του νερού (video)
Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κερασιάς.

Το φαινόμενο της λειψυδρίας που απασχολούν το Νομό Καρδίτσας και τη Θεσσαλία, οι επιπτώσεις σε ένα ζήτημα που συνεχώς εξελίσσεται, αλλά και οι ιδανικότερες προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων της Λίμνης Πλαστήρα, βρέθηκαν στο προσκήνιο της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κερασιάς.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο «Ψηφιακοί Αργοναύτες», υπό την αιγίδα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, στην οποία ακούστηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από ειδικούς όσον αφορά το μέλλον της Λίμνης Πλαστήρα και το φλέγον ζήτημα της λειψυδρίας που εγείρει ανησυχίες για το νερό.
Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα» ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, μίλησε για το κρίσιμο θέμα των υδάτινων αποθεμάτων. «Μιλάμε για το σήμερα αλλά και το αύριο των υδάτινων αποθεμάτων εν μέσω μιας κλιματικής κρίσης, η οποία βρίσκεται εδώ. Εάν γυρίσετε δίπλα σας, θα δείτε τις καταστροφές από ανέμους 10 μποφόρ, σε μία περίοδο που δεν έδινε ποτέ τέτοιους νοτιάδες. Άρα λοιπόν, ζούμε καθημερινά την κλιματική κρίση», είπε σχετικά με τις σημερινές προκλήσεις. Στη συνέχεια, ο κ. Νάνος μίλησε για τους υδάτινους πόρους, χαρακτηρίζοντάς τους πολύτιμους. Όπως είπε, δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες προσεγγίσεις, παρά μόνο να ληφθούν αμέσως τα μέτρα, και με κατάλληλες πολιτικές να διασφαλίσουμε τους υδάτινους πόρους. «Εάν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας τόσο στην ύδρευση, όσο και στην άρδευση», συμπλήρωσε.
«Προορισμένη η Λίμνη Πλαστήρα να αρδεύει 115.000 στρέμματα, και όχι 800.000»
Για τη Λίμνη Πλαστήρα ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για το πως μπορεί να τροφοδοτήσει και την ζωή της αγροτικής οικονομίας, αλλά και τον τουρισμό. Ωστόσο, όπως είπε με νόημα, η Λίμνη δεν είναι Αιγαίο πέλαγος για να αρδεύει 800.000 στρέμματα στο θεσσαλικό κάμπο. «Είναι προορισμένη να αρδεύει 115.000 στρέμματα και μόνο. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δούμε ξανά τα νερά της Θεσσαλίας, να κοιτάξουμε τη διαχείριση στο σύνολο των υδάτινων πόρων και να δρομολογήσουμε έργα τέτοια ώστε να διασφαλιστεί και η ποσότητα νερού για τον πρωτογενή τομέα αλλά και την ανάπτυξη της χώρα γενικότερα», πρόσθεσε.
«Τζίρος 300 ευρώ το στρέμμα στη Θεσσαλία, όταν ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 200»
Από την πλευρά του, ο Θεοφάνης Γέμτος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτ. Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόνισε ότι μέσα και από αυτή την εκδήλωση γίνεται μια προσπάθεια να ξεκινήσει μια συζήτηση. «Προσπαθούμε έτσι να αναδείξουμε τα θέματα ούτως ώστε οι πολιτικοί μας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της περιοχής. Να μπορέσει επομένως, η Θεσσαλία να διατηρήσει την ισορροπία των υδάτων και να μπορέσει να διαχειριστεί την παραγωγή που έχει», είπε χαρακτηριστικά. Για να συνειδητοποιήσει κανείς την τεράστια σημασία της παραγωγής στη Θεσσαλίας, ο κ. Γέμτος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη παραγωγική γεωργία. «Έχουμε ένα τζίρο 300 ευρώ το στρέμμα, όταν ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 200. Και αυτό πρέπει να το συντηρήσουμε, και θα το πετύχουμε εφόσον γίνουν εσωτερικά έργα που να μας εξασφαλίζουν από πλημμύρες, που θα μας εκταμιεύουν νερό για να ποτίζουμε το καλοκαίρι, να παράγουν ενέργεια και να εξασφαλίσουμε κυρίως επισιτιστική ασφάλεια», επισήμανε.

- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.01.2026 | 13:26
Παρασκευή 6,2 εκατ. ευρώ για προκαταβολές παγετού στο 80%, Απρίλιο εξόφληση - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 13:19
Πατέρας δύο παιδιών ο 37χρονος που βρέθηκε νεκρός στο γήπεδο της Φαρκαδόνας που συνήθιζε να αθλείται - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 12:47
Εκδήλωση προβολής έργων μαθητών για το Ολοκαύτωμα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 12:35
Ετήσια Γενική Συνέλευση Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 29.01.2026 | 12:26
«Εσπασαν» τα ισόβια για το άγριο φονικό στον Βόλο με θύμα 41χρονο βιοτέχνη - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 11:46
Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα η συνάντηση της πανελλαδικής των μπλόκων στη Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.01.2026 | 11:13
Τακούδης:Νέες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας από το Σάββατο- Δευτέρα χιόνι και πιο χαμηλά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.01.2026 | 10:32
Στ. Μπουκοβάλα - Αγάπη Μπουνόβα, σήμερα το τελευταίο «αντίο» στις δύο Καρδιτσιώτισσες θύματα της Βιολάντα
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 21:30
Βιολάντα: Επίθεση του Ρουβίκωνα με συνθήματα στο σπίτι του ιδιοκτήτη στα Τρίκαλα- Βίντεο - ΕΛΛΑΔΑ | 28.01.2026 | 15:17
Τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ήταν όλοι από 20 έως 30 ετών - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 21:14
Βιολάντα: Δεν υπήρχαν ανιχνευτές αερίου στο εργοστάσιο και το υπόγειο ήταν αδήλωτο- Τι αναφέρει το πόρισμα των ΤΕΕΜ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 00:30
Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Βρέθηκε τρύπα σε σωλήνες προπανίου -Βαρύτατες κατηγορίες για τον ιδιοκτήτη, τι λέει η εταιρεία - ΛΑΡΙΣΑ | 28.01.2026 | 21:24
Νεκρή τελικά η γυναίκα που παρασύρθηκε από ΙΧ στη Φαλάνη το απόγευμα - ΛΑΡΙΣΑ | 28.01.2026 | 19:40
Αυτοκίνητο παρέσυρε 45χρονη γυναίκα στη Φαλάνη και την τραυμάτισε σοβαρά - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 08:51
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 28.01.2026 | 00:24
Λαρισαίος φίλαθλος του Δικέφαλου πέθανε από ανακοπή στο άκουσμα της είδησης του πολύνεκρου τροχαίου στη Ρουμανία




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed