ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Ευθύνες για τις αυξήσεις τελών καταλόγισε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος-κόντρα με Παπαπέτρο (video)
Τα έβαλε με τους πολέμιους της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αποριμμάτων

Κατήγγειλε τους πολέμιους της ΜΕΑ στον ΧΥΤΑ, που αν είχε γίνει δεν θα επιβαρύνονταν τα δημοτικά ταμεία με πρόστιμα 30 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που θάβονται
«Ονοματεπώνυμο» στην αύξηση, για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, των δημοτικών τελών που καταβάλλουν οι πολίτες μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου του 2025, έδωσε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. «Από το 2015 ο Δήμος Βόλου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της δρομολόγησης κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ για να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή και για τα οποία σήμερα πληρώνουμε πρόστιμο 30 ευρώ ανά τόνο, αλλά κάποιοι αντιδρούν, κάνουν προσφυγές και προσπαθούν να ακυρώσουν το έργο, που όταν γίνει θα σταματήσουν και τα πρόστιμα», είπε για τους πολέμιους του έργου, συνδέοντας ευθέως την αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού με το περιβαλλοντικό τέλος που επιβάλλεται στους ΟΤΑ και αποτελεί επιταγή της Ε.Ε.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων τα τέλη που θα ισχύσουν για το 2025. Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού θα αυξηθούν κατά 25% προκειμένου να καλυφθεί το ποσό των τριών εκατ. ευρώ που αφορά στην απόκλιση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη και στα έξοδα για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Τα τρία εκατ. ευρώ προκύπτουν μέσα από την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους για την ταφή απορριμμάτων που είναι της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο αλλά και μέσα από την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και της ανόδου της τιμής των καυσίμων που είναι απαραίτητα για την κίνηση απορριμματοφόρων. Αυξημένα κατά 50% θα είναι τα αντίστοιχα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για την ΑΓΕΤ ενώ μείωση κατά 25% θα ισχύσει για την περίπτωση της Α’ ΒΙ.ΠΕ. που φροντίζει εξ ιδίων για την αποκομιδή.
Άλλες αυξήσεις δεν θα ισχύσουν, αντιθέτως προβλέπεται μείωση κατά 15% στα τέλη κοινοχρήστων χώρων και μείωση 15% για τις λαϊκές αγορές.
«Εδώ υπάρχει ονοματεπώνυμο», είπε ο κ. Μπέος για την αναγκαστική αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού καταγγέλλοντας τους πολέμιους του έργου που έχει δρομολογήσει από το 2015 ο Δήμος Βόλου και αφορά στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ, με στόχο τη μετατροπή του σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος (ΧΥΤΥ), στο πλαίσιο ευρωπαϊκής οδηγίας για τη μείωση της ταφής απορριμμάτων κατά 50%. «Εχουμε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της επιβολής του προστίμου που είναι 30 ευρώ ο τόνος. Μακάρι να δικαιωθούμε. Να σας θυμίσω όμως ότι από το 2015 έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για τη ΜΕΑ, που όταν γίνει θα σταματήσουν και τα πρόστιμα. Ηδη υπάρχει ανάδοχος, πατά τις διαμαρτυρίες, προσφυγές και απόπειρες ακύρωσης του έργου», είπε ο κ. Μπέος.
Ο ίδιος μάλιστα υπενθύμισε ότι τα τέλη έχουν μειωθεί κατά 10% από την παρούσα δημοτική αρχή και ότι ακόμη και μετά την αύξησή τους, ο Δήμος Βόλου συμπεριλαμβάνεται στις πέντε πόλεις με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα. «Δείτε γύρω σας τι γίνεται. Κι όχι πολύ μακριά. Και μέσα στην περιφέρεια. Είμαστε 50% κάτω. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να μην το κάνουμε και να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες. Να μπορούσε το κράτος να το χρηματοδοτήσει», είπε ο κ. Μπέος.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ν. Παπαπέτρος ανέφερε ότι οι αυξήσεις απασχόλησαν κι άλλους δήμους και αναφέρθηκε στην παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων η οποία πρότεινε μείωσή τους κατά 5% επειδή μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων αυξήθηκε το ΤΑΠ και άρα τα έσοδα των δήμων. Σημείωσε ότι για τον ηλεκτροφωτισμό δεν δικαιολογείται αύξηση από τη στιγμή που προωθούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το κόστος είναι χαμηλότερο ενώ για την ΑΓΕΤ εκτίμησε ότι η απόφαση αύξησης των τελών κατά 50% θα οδηγήσει σε προσβολή της από τη διεύθυνση του εργοστασίου. Τέλος κατέκρινε τη δημοτική αρχή ότι αντί να αυξάνει τα τέλη στους δημότες θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες για τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Ριζόπουλος πρότεινε αύξηση τελών σε ΑΓΕΤ, ΒΙ.ΠΕ. και μεγάλα ξενοδοχεία και μείωση 50% για τις λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος θα επιβαρυνθεί μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
«Τα τέλη, ακόμη και μετά την αύξηση, είναι από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα. Εδώ μιλάμε με στοιχεία κι όχι με ευχολόγια», σχολίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Τόρης.
Τα τέλη εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.
«Δεν θα στείλουμε πολίτες στα δικαστήρια επειδή δεν έχουν να πληρώσουν»
Νωρίτερα, σε ειδική συνεδρίαση εγκρίθηκε ο ισολογισμός του Δήμου Βόλου για το 2023, με τη συμμετοχή των ορκωτών λογιστών που έκαναν τον έλεγχο.
Ο κ. Παπαπέτρος εστίασε στο σκέλος των ανείσπρακτων οφειλών στα δημοτικά ταμεία που ανέρχονται στο ποσό των 33 εκατ. ευρώ, αναφέροντας ότι και το πλεόνασμα στα ταμεία είναι μικρότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τα 9 από τα 33 εκατ. ευρώ των ανείσπρακτων εσόδων είναι επισφαλή, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται τα έξοδα σε διαφημίσεις και ενοίκια. «Βγάλτε συμπέρασμα αν χρωστάει ο Δήμος και ποια είναι η οικονομική του κατάσταση», είπε.
«Εμείς δεν θα κλείσουμε καμία επιχείρηση, ούτε θα στείλουμε πολίτες στα δικαστήρια επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Είναι δύσκολες οι εποχές για όλους μας. Οντως υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή. Επιλέξαμε όμως να έχουμε κατανόηση», απάντησε ο κ. Μπέος.
Νωρίτερα, ο κ. Ριζόπουλος μίλησε για μετατροπή των δήμων σε φορομπηχτικούς οργανισμούς, που καλούνται να λειτουργήσουν με μειωμένες επιχορηγήσεις από το κράτος έως και 60%, χωρίς προσωπικό και χωρίς υποδομές.
Διαρκείς εντάσεις από τον Στέλιο Λημνιό
Στη διάρκεια τόσο της ειδικής συνεδρίασης για τον ισολογισμό όσο και της συνεδρίασης για τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός σύμβουλος της ομάδας Ν. Παπαπέτρου, Στέλιος Λημνιός επιχειρούσε διαρκεί εντάσεις.
Στον ισολογισμό του Δήμου Βόλου, ο κ. Λημνιός ζητούσε από τους ορκωτούς λογιστές απαντήσεις για τη… ΔΕΥΑΜΒ, με τον δήμαρχο να προτρέπει να μην δώσουν απαντήσεις εκτός θέματος «σε ένα νούμερο που έμπαινε σε κάδους για να μην τον δείρουν οι γύφτοι και αλυσοδενόταν σε φοίνικες».
«Εγώ δεν έδερνα κόσμο, ούτε έκανα φυλακή» η αντίδραση του κ. Λημνιού που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. «Είσαι ξεφτίλας», του φώναζαν ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Θάνος Θεοδώρου τον καλούσε να «πιει νεράκι» και να «χαλαρώσει».
Εκφραση του δημάρχου «η που… α η χώρα μου» κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα τέλη, προκάλεσε νέα ένταση με τον κ. Λημνιό που ζητούσε τον λόγο επί προσωπικού και καλούσε τον δήμαρχο να ανακαλέσει. «Δεν είναι που….α η πόλη μας», έλεγε ο κ. Λημνιός. «Για τη χώρα μου είπα», έλεγε ο κ. Μπέος.
Ο κ. Λημνιός ζητούσε από τον πρόεδρο να προστατεύσει τη διαδικασία και να επαναφέρει σε τάξη τον δήμαρχο, ο οποίος στο μεταξύ είχε αποχωρήσει από την αίθουσα συνεδριάσεων.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ -taxydromos.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.04.2026 | 09:51
Πασχαλινό «μπλόκο» αγροτών Καρδίτσας στον Ε-65 με τρακτέρ – Συμμετοχή και από αγροτικούς συλλόγους Δυτ. Μακεδονίας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 09:41
Κ. Αρβανίτης: «Παράθυρο» για Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς χωρίς ελέγχους ανοίγει η Κομισιόν - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 09:28
Έκλεισε η επαρχιακή οδός που ενώνει Ν. Λάρισας με Πιερία – Έπεσαν βράχοι στον δρόμο - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 08:56
Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας νέος υπερσύχρονος εξοπλισμός στη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 08:46
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΕΩΝ - street food Philosophy στη Λάρισα από 15 ως 17 MAΪOY - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 08:40
Οκτώ Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 08:38
Θλίψη σε Φάρσαλα, Δομοκό: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 45 ετών ο Σωτήρης Δρόσος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 08:32
Σε ΦΕΚ οι συνδεδεμένες σε σιτάρι 8.9 ευρώ το στρέμμα, κριθάρι 11.5 ευρώ, όλα τα ποσά-ολοταχώς για πληρωμή
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.04.2026 | 12:45
Κανονικά οι επιδοτήσεις τη Μ. Πέμπτη για αγροτεμάχια με προβλήματα στο monitoring – Τι αναφέρει τροποποιητική απόφαση - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 20:10
Εργάτης καταπλακώθηκε από μηχάνημα στον Βόλο-μεταφέρθηκε χωρίς αισθήσεις στο νοσοκομείο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.04.2026 | 14:05
Τακούδης: Εναλλαγές του καιρού τη Μεγάλη Εβδομάδα-μέχρι Μ. Τετάρτη κοντομάνικο και από Μ. Πέμπτη μπουφάν και ομπρέλα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 10:43
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 22:13
Συνελήφθησαν βαρυποινίτες που είχαν δραπετεύσει από τις φυλακές Βόλου – Πώς τους εντόπισαν οι Αρχές - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.04.2026 | 12:38
Τσιάρας: Δεν είναι ρουσφέτι να υπερασπίζεσαι τον αδύναμο πολίτη – Θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 17:46
Μπαλούκας; 10 με 11 ευρώ το κιλό το αρνί στον κτηνοτρόφο πάνω από 16 ευρώ στην κατανάλωση (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 21:41
Θλίψη στη Λάρισα; Απεβίωσε η εκπαιδευτικός Κωνσταντία Κισκίνη σε ηλικία 63 ετών












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed