ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταργούν τις θυρίδες οι Αμερικανικές Τράπεζες.
Χαρακτηρίζουν την υπηρεσία με τις θυρίδες αναχρονισμό καθώς όλες οι συναλλαγές γίνονται πλεόν ηλεκτρονικά.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν σημαντικά ή ακόμα και να καταργούν τις θυρίδες στις οποίες πελάτες τους φυλάνε πολύτιμα αντικείμενα ή σημαντικά έγγραφα, επειδή αρχίζουν να κρίνουν πως δεν τις συμφέρει οικονομικά. Πρόκειται για τάση που μπορεί να περάσει και στην Ευρώπη, καθώς τέτοιες εξελίξεις στις ΗΠΑ έχουν συχνά αντίκτυπο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Μακροχρόνιοι ενοικιαστές θυρίδων βλέπουν να χάνουν την πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες, αφού οι τράπεζες τις κλείνουν ή τις περιορίζουν σημαντικά. Πελάτες λένε ότι δυσκολεύονται πλέον να τις βρουν σε πολλές περιπτώσεις, με αρκετούς μάλιστα να καλούνται από τις τράπεζές τους να αδειάσουν τυχόν υπάρχουσες που νοικιάζουν, σύμφωνα με έρευνα της «Wall Street Journal».
Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφέρουν ότι οι θυρίδες δημιουργούν περισσότερα προβλήματα και κόστος από όσο αξίζουν και χαρακτηρίζουν την υπηρεσία αναχρονισμό, σε μια εποχή που οι πελάτες διαχειρίζονται όλο και περισσότερο τους λογαριασμούς τους ηλεκτρονικά και τις επενδύσεις τους από ειδικές εφαρμογές, ανέφεραν πηγές στην αμερικανική εφημερίδα. Αυτό κάνει περισσότερους, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, όπου συνολικά οι διαρρήξεις έχουν μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, να στρέφονται σε χρηματοκιβώτια στις οικίες τους.
Η κίνηση αυτή των τραπεζών όμως προκαλεί δυσαρέσκεια σε μεγάλη μερίδα πελατών, πολλοί από τους οποίους είναι εύποροι και μεσήλικοι. Τέτοιοι χρήστες θυρίδων τοποθετούν εκεί σημαντικά έγγραφα, όπως συμβόλαια ή άλλους τίτλους, καθώς και οικογενειακά κειμήλια, όπως κοσμήματα και συλλογές νομισμάτων. Πολλοί επίσης αναζητούν θυρίδες για να αποθηκεύουν πολύτιμα μέταλλα, τα οποία έχουν γίνει δημοφιλή κατά την εφετινή άνοδο των τιμών του χρυσού.
Η JPMorgan Chase, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2021 ότι θα σταματήσει να προσφέρει νέες θυρίδες στους πελάτες και ότι οι υπάρχοντες ενοικιαστές τέτοιων θυρίδων της θα τις έχαναν εάν έκλεινε το υποκατάστημα που τους εξυπηρετούσε. Η JPMorgan αγόρασε τη First Republic πέρυσι μετά τη χρεοκοπία της τελευταίας και τελικά έκλεισε όλες τις θυρίδες όταν άρχισε να ανακαινίζει και να μετονομάζει τα υποκαταστήματα.
Συρρίκνωση
Περίπου το 48% των υποκαταστημάτων της τράπεζας Chase διαθέτουν θυρίδες. Αλλά δεν τοποθετούνται πλέον άλλες στα νέα υποκαταστήματα που ανοίγουν κι έτσι ο αριθμός τους είναι πιθανό να συρρικνωθεί.
Η Santander Bank σταμάτησε να νοικιάζει θυρίδες στις αρχές του περασμένου έτους, επικαλούμενη χαμηλή ζήτηση. Η Capital One σταμάτησε να νοικιάζει νέες θυρίδες το 2017. Η PNC Bank ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανοίξει 100 νέα υποκαταστήματα, αλλά κανένα δεν θα έχει θυρίδες.
Ακόμα και οι τράπεζες που έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία μειώνουν τις θυρίδες, καθώς κλείνουν υποκαταστήματα και δεν τοποθετούν άλλες σε νέα. Η Wells Fargo, η οποία έχει κλείσει περίπου 1.200 υποκαταστήματα τα τελευταία πέντε χρόνια, εξακολουθεί να υπόσχεται ότι προσφέρει θυρίδες στη μεγάλη πλειονότητα αυτών.
Πλέον εταιρείες αναλύσεων του κλάδου εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν σήμερα 20% λιγότερες από τις 40 εκατομμύρια θυρίδες που υπήρχαν πριν από έξι χρόνια. Οι τράπεζες θεωρείται ότι στην αμερικανική αγορά τουλάχιστον δεν έχουν πολλά κέρδη από αυτές, αφού μπορούν να ενοικιάζονται προς περίπου 250 δολάρια τον χρόνο. Οι ίδιοι παράγοντες λένε όμως ακόμα ότι οι θυρίδες μπορεί να κάνουν πιο πιθανό να κρατήσουν οι πελάτες και τα χρήματά τους στην ίδια τράπεζα και να αγοράσουν κι άλλες τραπεζικές υπηρεσίες.
ΠΗΓΗ in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 11:35
Μαγιάτικο χιόνι στο Λιβάδι Ελασσόνας και τον Κίσσαβο (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 02.05.2026 | 11:00
Από τα χαμηλά...στα υψηλά και από το χειμωνιάτικο σκηνικό στο άκρως καλοκαιρινό μέσα σε λίγες ημέρες. - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 10:45
Στην τελική ευθεία τα σχέδια άρδευσης για το καλοκαίρι από τον ΟΔΥΘ με ικανοποιητικές ποσότητες από Πλαστήρα, Σμόκοβο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 10:18
Ποιοί Λαρισαίοι πλαισιώνουν το νέο κόμμα Τσίπρα- στους συντάκτες του «μανιφέστου» ο Νίκος Ράπτης - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 09:56
Τα φυτά στις διαδρομές του Ολύμπου – Οδηγός πεδίου για τη χλωρίδα του βουνού - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 09:42
Πλέι άουτ: «Ο θάνατός σου, η ζωή μου» στις Σέρρες - ΕΛΛΑΔΑ | 02.05.2026 | 09:37
Ανατιμήσεις στα μαγειρικά λάδια έφερε ο πόλεμος – Στα ύψη οι τιμές για ηλιέλαιο, σογιέλαιο, φοινικέλαιο - ΒΟΛΟΣ | 02.05.2026 | 09:37
Ματαιώνεται λόγω καιρού ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς με ΛΕΠΑ στις Αλυκές
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.05.2026 | 09:35
Θλίψη στη Φαρκαδόνα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 32χρονη Σταυρούλα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 21:08
Οι «Πρωταγωνιστές» μπαίνουν στις φυλακές Λάρισας: δέκα μαρτυρίες που ανοίγουν ξανά τη συζήτηση - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 09:02
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 09:46
Ο Άκης Πετρετζίκης σε Λάρισα, Μεταξοχώρι, Νέσσωνα και Καλοχώρι - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 09:38
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 11:35
Με απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία τίμησαν την πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.05.2026 | 10:23
Ο καιρός του τριημέρου της πρωτομαγιάς από το Φάνη Τακούδη: Κρύο, βροχές και χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 01.05.2026 | 15:15
Μακρίσια: «Ράγισαν καρδιές» στην κηδεία του 13χρονου - Παιδιά κουβάλησαν το λευκό φέρετρο





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed