ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Gigabit voucher: Άνοιξε η πλατφόρμα για πάνω από 379.000 νοικοκυριά
Είναι μια σημαντική δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Άνοιξε η πλατφόρμα του Gigabit Voucher όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση ώστε να αποκτήσουν σύνδεση internet υπερ-υψηλών ταχυτήτων.
Το Gigabit Voucher Είναι μια σημαντική δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση και δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερα από 379 χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν συνδέσεις internet ταχυτήτων τουλάχιστον 250 ΜBPs.
Το Gigabit Voucher είναι ένα έργο με αναπτυξιακό πρόσημο συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με πόρους της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με περισσότερα από 57 εκατ. ευρώ.
Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Smart Readiness Vouchers για την εγκατάσταση οπτικής ίνας σε 120.000 κτίρια, στόχος είναι η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας σε ολόκληρη τη χώρα και η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία.
Οι δικαιούχοι θα λάβουν, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια κουπόνι αξίας 200 ευρώ για την κάλυψη μέρους του κόστους απόκτησης υπηρεσίας Gigabit (τουλάχιστον 250 GBPs) και πιο συγκεκριμένα του κόστους που αντιστοιχεί στην αρχική σύνδεση, καθώς και του μηνιαίου τιμήματος για τους πρώτους 24 μήνες της συνδρομής.
Πρόκειται για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δε διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) μεγαλύτερη των 100 Mbps και διαμένουν ή έχουν την έδρα / υποκατάστημα τους αντίστοιχα στις περιοχές παρέμβασης του Προγράμματος. Η επιχορήγηση δίνεται μόνο μία φορά σε κάθε ωφελούμενο, ενώ δεν επιτρέπεται να ενισχυθούν από καμία άλλη πηγή, εθνική ή ευρωπαϊκή.
Πιο συγκεκριμένα, για να εκδώσουν και να εξαργυρώσουν το «Gigabit Voucher» οι ενδιαφερόμενοι:
- Ελέγχουν στην ιστοσελίδα του Προγράμματος τον χάρτη για να ενημερωθούν αν μπορούν να λάβουν υπηρεσίες Gigabit με βάση τη διεύθυνση της κατοικίας ή της επιχείρησής τους. Πληκτρολογούν τη διεύθυνση για να ενημερωθούν αν καλύπτονται από τα δίκτυα των παρόχων προκειμένου να υποβάλουν αίτηση.
- Επιλέγουν «Υποβολή αίτησης» και συνδέονται με τους κωδικούς Taxisnet, ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής.
- Ακολούθως, δηλώνουν αν ενδιαφέρονται να λάβουν voucher για υφιστάμενη ή νέα σύνδεση. Στη συνέχεια συμπληρώνουν τα επιπλέον στοιχεία που απαιτούνται και, τέλος, αποδέχονται του όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έκδοσης voucher.
- Οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν το voucher στο email, καθώς και με SMS στον τηλεφωνικό αριθμό που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους.
- Στη συνέχεια, επικοινωνούν με τον πάροχο από τον οποίο επιθυμούν να λάβουν την υπηρεσία Gigabit, γνωστοποιώντας τον αριθμό voucher που εξέδωσαν.
Επισημαίνεται ότι οι πάροχοι θα αναρτήσουν ενημερωτικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους στην πλατφόρμα του Προγράμματος και θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Να διαθέτουν είτε ταχύτητα download μεγαλύτερη ή ίση του 250 Mbps είτε συμμετρική ταχύτητα μεγαλύτερη ή ίση του 100 Mbps. Οι ανωτέρω ελάχιστες ταχύτητες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στους ωφελούμενους σε ώρες αιχμής.
- Να περιλαμβάνουν τον απαραίτητο για τη λειτουργία της τερματικό εξοπλισμό του τελικού χρήστη (modem / router).
- Να παρέχουν έκπτωση τουλάχιστον ίση με το ποσό του Voucher σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα (με ίδια χαρακτηριστικά ταχύτητας και συμπεριλαμβανόμενων υποπροϊόντων) που προσφέρονταν κατά το χρονικό διάστημα πριν την προκήρυξη του προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των Vouchers Συνδεσιμότητας Gigabit θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις, οι οποίες σχετίζονται με τις συνδέσεις κτιρίων μέσω του Προγράμματος Smart Readiness. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί με τη διάθεση 200.000 κουπονιών συνδεσιμότητας Gigabit, κατά την οποία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 60.000 συνδέσεις κτιρίων του Smart Readiness.
Το πρόγραμμα Gigabit Voucher υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πηγή: newsit.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.05.2026 | 14:26
Πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του αφθώδους πυρετού - ΕΛΛΑΔΑ | 08.05.2026 | 14:11
Θρίλερ στη Λευκάδα: Εκρηκτικό φορτίο 300 κιλών είχε το θαλάσσιο drone - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 13:50
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει λύση σε αρδευτικό πρόβλημα της Τσαριτσάνης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 13:48
Σε εξέλιξη η δεύτερη φάση κατεδαφίσεων σεισμόπληκτων κτηρίων στον Δήμο Ελασσόνας (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.05.2026 | 13:45
Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εκτεταμένη καρπόπτωση και ξήρανση δενδρωδών καλλιεργειών (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 13:43
1η Πανελλήνια Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων Βορείου Ηπείρου στη Λάρισα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 08.05.2026 | 13:32
ΕΛΣΤΑΤ: Εκτινάχθηκε στο 5,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, «φωτιά» οι τιμές των καυσίμων - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 12:35
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τον Ιπποκράτη στη Λάρισα- δότης μυελού οστών ο δήμαρχος Λαρισαίων (ΦΩΤΟ)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.05.2026 | 01:34
Οργιάζει η αγριοβρώμη στον κάμπο-Λύση η ελεγχόμενη καύση των σιτοκαλαμιών (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 09:16
Η Λάρισα σήμερα στο ρυθμό του «ΔΕΗ Tour of Hellas» – Πλήθος εκδηλώσεων-κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 10:57
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή η Ηρώ Μαρούλη σε ηλικία 50 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 17:12
Θεαματικός τερματισμός στη Λάρισα με Σέρβο ποδηλάτη νικητή του 2ου εταπ του ΔΕΗ Tour of Hellas (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.05.2026 | 09:49
Ερχονται τα μεταλλαγμένα «από την πίσω πόρτα» στην Ευρώπη -πλήγμα για την ελληνική γεωργία (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 16:14
Πλήθος κόσμου στον τερματισμό του ΔΕΗ διεθνή ποδηλατικού γύρου στη Λάρισα -Δυνατό μήνυμα από μαθητές και διοργανωτές - ΛΑΡΙΣΑ | 08.05.2026 | 09:12
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 07.05.2026 | 11:36
Λάρισα: Όλα έτοιμα σε κεντρική πλατεία και κεντρικούς δρόμους για την υποδοχή του «ΔΕΗ Tour of Hellas» (ΦΩΤΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed