ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μυστηριώδεις κρατήρες εξεράγησαν στη Ρωσική Αρκτική.
Οι επιστήμονες εξηγούν το γιατί.

Μία δεκαετία πριν ένας μυστηριώδης κρατήρας εμφανίστηκε στη Ρωσική Αρκτική και σχημάτισε μία τεράστια τρύπα με εύρος εκατοντάδες πόδια. Ήταν σκεπασμένη με κομμάτια χώματος και πάγου γεγονός που αποδεικνυει την βιαιότητα με την οποία δημιουργήθηκε.
Από το 2014, περισσότεροι από 20 τέτοιοι κρατήρες έχουν εκραγεί, σημαδεύοντας το απομακρυσμένο τοπίο της χερσονήσου Yamal και Gydan της βορειοδυτικής Σιβηρίας - ο πιο πρόσφατος από τους οποίους ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο.
Οι κρατήρες έχουν ενθουσιάσει και μπερδέψει τους επιστήμονες, οι οποίοι πέρασαν χρόνια προσπαθώντας να αποκαλύψουν πώς δημιουργήθηκαν εξ αρχής. Έχουν προκύψει μια σειρά από υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων πιο άγριων θεωριών όπως ένα χτύπημα μετεωρίτη ή ακόμα και εξωγήινοι.
Μια ομάδα μηχανικών και φυσικών λένε ότι έχουν βρει μια νέα εξήγηση. Τα ευρήματά τους, που παρουσιάστηκαν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, υποδηλώνουν ότι πρόκειται για ένα μείγμα κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και την ασυνήθιστη γεωλογία της περιοχής.
Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές περιστρέφεται γύρω από την περίπλοκη γεωλογία αυτού του συγκεκριμένου τμήματος της Σιβηρίας και έχει ως εξής: κάτω από το έδαφος υπάρχει παχύς μόνιμος παγετός — ένα συνονθύλευμα χώματος, πετρωμάτων και ιζημάτων που συγκρατούνται από πάγο. Κάτω από αυτό βρίσκεται ένα στρώμα «ένυδρου μεθανίου», μια στερεή μορφή μεθανίου.Ανάμεσα στα δύο βρίσκονται ασυνήθιστες τσέπες, πάχους περίπου 3 ποδιών, με αλμυρό, μη παγωμένο νερό.
Καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες, το ανώτερο στρώμα του εδάφους λιώνει, με αποτέλεσμα το νερό να στάζει μέσα από τον μόνιμο παγετό για να εισχωρήσει σε αυτό το αλμυρό στρώμα, σύμφωνα με την έρευνα.Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος για το επιπλέον νερό, έτσι ο πάγος διογκώνεται, δημιουργείται πίεση και το έδαφος σπάει, στέλνοντας ρωγμές στην επιφάνεια. Αυτές οι ρωγμές προκαλούν μια γρήγορη πτώση της πίεσης στα βάθη, καταστρέφοντας το μεθάνιο και προκαλώντας εκρηκτική απελευθέρωση αερίου.
Η διαδικασία «είναι πολύ συγκεκριμένη για την περιοχή», είπε η Morgado, οπότε ενώ πιστεύει ότι έχουν λύσει το παζλ σε αυτό το τμήμα της Αρκτικής, εάν παρόμοιοι κρατήρες εκρηκτικών εμφανιστούν σε μέρη με διαφορετική γεωλογία, «ίσως υπάρχει ένα άλλο μυστήριο προς επίλυση. ”Άλλοι επιστήμονες είναι λιγότερο σίγουροι ότι το παζλ έχει ραγίσει.
Ο Evgeny Chuvilin, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Skolkovo στη Μόσχα, ο οποίος έχει περάσει χρόνια μελετώντας τους κρατήρες από κοντά, είπε ότι η ιδέα της μελέτης είναι «καινοφανής», αλλά επαναφέρει την ιδέα ότι ταιριάζει με τη γεωλογία της περιοχής.
Ο μόνιμος παγετός στη βορειοδυτική Σιβηρία είναι ασυνήθιστος για τις πολύ υψηλές ποσότητες πάγου και μεθανίου, είπε στο CNN. Θα ήταν δύσκολο για το νερό από το ανώτερο στρώμα του εδάφους να περάσει μέσα από αυτό το παχύ, πυκνό στρώμα πάγου για να φτάσει βαθιά κάτω από το έδαφος.
Τα ευρήματα είναι «ακόμα πολύ γενικά» και δεν λαμβάνουν υπόψη την πολυπλοκότητα της περιοχής, είπε στο CNN.
Η δική του έρευνα επικεντρώνεται στη συσσώρευση μεθανίου σε κοιλότητες στα ανώτερα επίπεδα του μόνιμου παγετού, προτού η πίεση γίνει τόσο υψηλή ώστε να εκραγεί.Υπάρχουν ακόμη περισσότερα που πρέπει να γίνουν για να βοηθήσουμε στην επίλυση των μυστηρίων του πώς ακριβώς εκτυλίσσεται αυτή η διαδικασία, είπε.
Η επιφυλακτικότητα του επαναλαμβάνεται από τη Lauren Schurmeier, γεωφυσικό στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Είπε ότι ενώ η έρευνα είχε νόημα θεωρητικά, εξακολουθούσαν να υπάρχουν «πολλές πιθανές πηγές αερίου για αυτούς τους κρατήρες».

- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 12.12.2025 | 20:11
Θεσσαλικό Θέατρο: Με τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου γιορτάζει μισό αιώνα ζωής - ΒΟΛΟΣ | 12.12.2025 | 20:01
Απάντηση της προϊσταμένης Μάγδας Ηλιδάκη στον δήμαρχο Βόλου για τον έλεγχο στην εξέδρα της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης - ΛΑΡΙΣΑ | 12.12.2025 | 19:50
Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.12.2025 | 19:41
Ο Ανδρουλάκης διέγραψε τον κουμπάρο του: Τον είχε επαναφέρει στο ΠΑΣΟΚ, ενώ τον είχε διώξει η Φώφη Γεννηματά το 2019 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.12.2025 | 19:05
ΥΠΑΑΤ: 96 εκατ. ευρώ για μείωση αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες-37.1 εκατ. ευρώ για βαμβάκι - ΛΑΡΙΣΑ | 12.12.2025 | 18:18
Με συμμετοχή αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου - ΕΛΛΑΔΑ | 12.12.2025 | 18:15
Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τη σιωπή του «Φραπέ» στην Εξεταστική -Σε εξέλιξη διαδικασία αυτοφώρου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.12.2025 | 18:09
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει με 40 εκατομμύρια νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 13:48
Εκτροπή νταλίκας στο Κιλελερ-συναγερμός στην Πυροσβεστική Λάρισας-και δεύτερο περιστατικό το πρωί στο Σωτήριο - ΛΑΡΙΣΑ | 12.12.2025 | 09:37
Θλίψη στην Kαρυά Ελασσόνας: 43χρονος «έφυγε» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 10:42
Έξι Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 12.12.2025 | 15:21
Τραγωδία στο κέντρο της Λάρισας – Νεκρός 54χρονος μετά από πτώση από ταράτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 12.12.2025 | 09:33
Έφυγαν από τη ζωή πέντε Λαρισαίοι - ΒΟΛΟΣ | 12.12.2025 | 11:18
Θρήνος στον Βόλο- Έφυγε από τη ζωή 21χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 18:13
Στο μπλόκο της Νίκαιας ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος : «Έχουν αδικηθεί και έχουν λόγο που φωνάζουν» (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.12.2025 | 11:23
Τα χωριά της Θεσσαλίας «πονάνε»: Ένα απέραντο… σφαγείο, ούτε κέφι ούτε λεφτά










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed