ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πώς «μπλοκάρει» η Τουρκία τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα με υψηλούς δασμούς
Η Τουρκία είναι μια μεγάλη, αναπτυσσόμενη αγορά, με εισαγωγές που ξεπερνούν τα 360 δισ. ευρώ, ενώ είναι και δίπλα στην Ελλάδα

Η Τουρκία είναι μια μεγάλη, αναπτυσσόμενη αγορά, με εισαγωγές που ξεπερνούν τα 360 δισ. ευρώ, ενώ είναι και δίπλα στην Ελλάδα, περιορίζοντας έτσι το κόστος των μεταφορών ελληνικών προϊόντων στη γείτονα χώρα.
Ωστόσο, οι αριθμοί δείχνουν πως όχι μόνο το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει αρνητικό για την Ελλάδα, αλλά συν τοις άλλοις διατηρείται ένα μάλλον απαγορευτικό πλαίσιο για τις εξαγωγές ελληνικών τροφίμων στην Τουρκία. Ξεκινώντας από τη γενική εικόνα, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ετήσια Έκθεση του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας, oι τουρκικές εισαγωγές, το 2023 ανήλθαν σε 361,9 δισεκ. δολάρια, σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 0,48% σε σχέση με το 2022. Είναι η Ελλάδα μεταξύ των βασικών χωρών- εξαγωγέων; Όχι.
Η σημαντικότερη χώρα-προέλευσης των τουρκικών εισαγωγών το 2023 ήταν η Ρωσική Ομοσπονδία, από την οποία πραγματοποιήθηκαν εισαγωγές αγαθών αξίας 45,6 δισεκ. Δολαρίων. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Κίνα, η Γερμανία, η Ελβετία, οι Η.Π.Α., η Ιταλία, η Ινδία, η Γαλλία, η Ν. Κορέα. Σύμφωνα με το τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, η Ελλάδα διατήρησε την 37η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης των εισαγόμενων στην Τουρκία προϊόντων.
Από την άλλη, η Ελλάδα είναι η 16η χώρα υποδοχής τουρκικών προϊόντων. Το σύνολο των εισαγωγών ξεπέρασε τα 2,7 δισ ευρώ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία περιορίστηκαν στα 1,8 δισ ευρώ, διευρύνοντας το εμπορικό έλλειμμα στα 907 εκ ευρώ.
Το τουρκικό «μπλόκο»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, ωστόσο, η εικόνα των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων- τροφίμων. Από το σύνολο των 1,2 δισ ευρώ, που αφορούν σε εξαγωγές προϊόντων εκτός πετρελαιοειδών, μόλις 50,1 εκ ευρώ αφορούν σε τρόφιμα!
Η πρώτη σκέψη, που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι ότι τα ελληνικά προϊόντα υφίστανται έντονο ανταγωνισμό από τα αντίστοιχα τουρκικά, που έχουν σαφώς μικρότερο κόστος παραγωγής. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο. Ο κλάδος των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων διέπεται από υψηλό προστατευτισμό, ως προς τον εξωτερικό ανταγωνισμό, μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών και πρακτικών, που δυσχεραίνουν τις εισαγωγές και πάνω απ’ όλα μέσω υψηλών δασμών.

Βάσει της Συμφωνίας Τελων
ειακής Ένωσης Ε.Ε–Τουρκίας, όλα τα αγροτικά προϊόντα, νωπά και μεταποιημένα, προέλευσης Ε.Ε δασμολογούνται στην Τουρκία. Η δασμολόγηση είναι ιδιαίτερα υψηλή -σχεδόν αποτρεπτική για ορισμένα τρόφιμα και ποτά- δεδομένου ότι ανταγωνίζονται κυρίως ομοειδή εγχώρια προϊόντα. Και για του λόγου το αληθές:
Κρέας: 20- 225%
Φρέσκα ψάρια: 30%
Φέτα: 180%
Κεφαλοτύρι: 138%
Μέλι: 38,5%
Λαχανικά: 19,3- 49,5%
Όσπρια: 19,5%
Ξηροί καρποί: 10- 30%
Φρούτα: 7- 86,4%
Δημητριακά: 0- 130%
Ρύζι: 13- 45%
Ελαιόλαδο: 31,2%
Λουκάνικα: 96,3%
Χυμοί: 15- 58,5%
Στους παραπάνω δασμούς προστίθεται και ΦΠΑ 1%, αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα εμπόδια.
Συν τοις άλλοις, υπάρχει ειδική επιβάρυνση κατά την εισαγωγή υπέρ του ταμείου λαϊκής κατοικίας, για ικανό αριθμό αγροτικών προϊόντων, ενώ εκτός των επιβληθέντων δασμών, προβλέπεται για ορισμένες κατηγορίες αλκοολούχων, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Ακόμα και στις περιπτώσεις, όπου ο φόρος αυτός είναι μηδενικός, προβλέπεται ένα minimum φόρου ανάλογα με το ποσοστό αλκοόλης, στοιχείο το οποίο ανεβάζει σημαντικά την τιμή των αλκοολούχων (μπύρα, ΕΦΚ: 63%+0,63 τ.λ/λίτρο, κρασιά 5,75τ.λ./λίτρο καθαρού αλκοόλ, ούζο 171 τ.λ./ λίτρο καθαρού αλκοόλ).
Πηγή: iefimerida.gr
- ΒΟΛΟΣ | 27.04.2026 | 21:47
Σοκ σε Αλμυρό, Ν. Αγχίαλο – 44χρονη μητέρα δύο παιδιών σκοτώθηκε σε τροχαίο με μηχανάκι - ΒΟΛΟΣ | 27.04.2026 | 21:43
Θλίψη στον Βόλο για τον χαμό 62χρονης μητέρας τεσσάρων παιδιών – Εφυγε από τη ζωή η Αγγελική Μαγδαληνή Σίμου – Κεφαλά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.04.2026 | 21:39
Φ. Στάθης: επίκειται συνάντηση της επιτροπής προώθησης του φράγματος Μουζακίου με τον Θ. Κοντογεώργη - ΒΟΛΟΣ | 27.04.2026 | 21:36
Στα Λεχώνια ο Αχιλλέας Μπέος – Επί τάπητος τα θέματα της καθημερινότητας και του νερού - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 21:25
Η τρίτη ηλικία στον Τύρναβο ξαναβρήκε το στέκι της (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 21:19
Μάξιμος Χαρακόπουλος: Διπλάσια προγράμματα κοινωνικού - ιαματικού τουρισμού για Θεσσαλία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.04.2026 | 21:00
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση ο ένας εκ των διευθυντών της ΒΙΟΛΑΝΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ | 27.04.2026 | 20:53
Σοβαρό τροχαίο στην Κέρκυρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε μητέρα και γιό
- ΕΛΛΑΔΑ | 27.04.2026 | 16:31
Ανατροπή στον καιρό: Omega Block και La Niña χτυπούν – Πότε έρχεται ψυχρή εισβολή, κίνδυνος παγετού στα δέντρα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.04.2026 | 11:59
Τακούδης: Χειμωνιάτικο σκηνικό αρχές Μάη με χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας- αύριο πιο σαφής πρόβλεψη για πρωτομαγιά (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 08:36
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 27.04.2026 | 21:47
Σοκ σε Αλμυρό, Ν. Αγχίαλο – 44χρονη μητέρα δύο παιδιών σκοτώθηκε σε τροχαίο με μηχανάκι - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 11:31
Δίκη Τεμπών: Η παράσταση υποστήριξη κατηγορίας από το Δημόσιο για σταθμάρχη και στελέχη ΟΣΕ προκάλεσε οργή στους συγγενείς - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 13:16
Απρόοπτο στη δίκη Τεμπών: ανέβασε πίεση η πρόεδρος και διέκοψε για αύριο -αντιδρά η Κωνσταντοπούλου στην παράσταση δημοσίου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.04.2026 | 11:10
Νέος σεισμικός χάρτης: Πέντε ζώνες επικινδυνότητας – Πoυ βρίσκεται η Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 10:22
Δίκη Τεμπών: Το δημόσιο δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας σε 4 κατηγορουμένους – Ένταση στην αίθουσα








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed