ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακρίβεια: Τα ταμπελάκια ξανάρχονται – Σε δέκα μέρες στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Ταμπελάκια με «εθελοντική μείωση τιμής» θα τοποθετήσουν σε δέκα μέρες τα σούπερ μάρκετ, σε 600 κωδικούς

Ταμπελάκια με «εθελοντική μείωση τιμής» θα τοποθετήσουν σε δέκα μέρες τα σούπερ μάρκετ, σε 600 κωδικούς, ως εθελοντικό μέτρο για να καταπολεμηθεί η ακρίβεια
Θυμάστε την πρωτοβουλία «μόνιμη μείωση τιμής», ένα από τα (ημί)μετρα της κυβέρνησης στη μάχη για να παταχθεί η ακρίβεια; Ήταν τα περίφημα «ταμπελάκια» του -5% που ίσχυαν από τον Νοέμβριο του 2023 ως και τον Μάιο του 2024, καλύπτοντας περίπου 4.000 κωδικούς.
Τώρα τα ταμπελάκια ξανάρχονται, αυτή τη φορά όχι με τη σφραγίδα της κυβέρνησης, αλλά ως «εθελοντική πρωτοβουλία» των προμηθευτών και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Σε περίπου δέκα μέρες, θα έχουν τοποθετηθεί στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ, τα καινούργια ταμπελάκια που θα υποδεικνύουν τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών.
Θα πάρει χρόνο
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολος Πεταλάς, η σήμανση είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο καθώς αφορά 4200 καταστήματα ενώ κάθε μέρα προστίθενται και νέοι κωδικοί. Ωστόσο, ήδη, σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ έχει τοποθετηθεί σήμανση αλλά απαιτείται, περίπου, ένα δεκαήμερο για να τοποθετηθούν τα καρτελάκια σε όλα τα καταστήματα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Πεταλάς, η σήμανση δεν θα είναι η ίδια σε όλα τα σούπερ μάρκετ καθώς πρόκειται για πρωτοβουλία και κάθε επιχείρηση επιλέγει τον δικό της τρόπο για την ειδική σήμανση.
Το ξεκίνημα του μέτρου ήταν μάλλον απογοητευτικό, καθώς οι κωδικοί αφορούσαν μόλις 32 προϊόντα. . Αρνητικά είχε σχολιαστεί το γεγονός ότι τα περισσότερα είδη ήταν κάθε άλλο παρά πρώτης ανάγκης, όπως βούτυρο κακάο, κρέμες στερέωσης οδοντοστοιχίας και πρωτεϊνούχες πουτίγκες.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πρωτοβουλία έχει αναπτύξει μια δυναμική και καθημερινά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης ενημερώνονται για νέους κωδικούς που προστίθενται στη λίστα. Όπως αναφέρουν πήγες της αγοράς, εκτιμάται ότι στην ανανεωμένη λίστα που θα ανακοινώσει, την ερχόμενη εβδομάδα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ο αριθμός των κωδικών θα πλησιάζει στον αρχικό στόχο των 600 κωδικών και, σύντομα, αναμένεται να τον ξεπεράσει.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ανανεωμένη λίστα με τους κωδικούς προϊόντων που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών, περιλάμβανε 362 κωδικούς προϊόντων και οι μειώσεις διαμορφώνονται από 5% έως 24%.
Στόχος να περιοριστεί η ακρίβεια
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας συνέστησε εντατικοποίηση των προσπαθειών από την πλευρά του οργανωμένου λιανεμπορίου, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με στόχο να περιοριστεί η ακρίβεια.
Δηλαδή, ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ να επεκτείνουν τον στόχο για μειώσεις τιμών σε περισσότερους από 600 κωδικούς, να παρατείνουν χρονικά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, καθώς και να τοποθετήσουν ειδική σήμανση στα ράφια των σούπερ μάρκετ με στόχο τη διευκόλυνση των καταναλωτών.
Από την πλευρά του ο κ. Πεταλάς έχει επισημάνει ότι «…στόχος μας είναι να υπάρξουν σημαντικές μειώσεις τιμών σε πολύ περισσότερους από 600 κωδικούς και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι δύο μήνες είναι το μίνιμουμ χρονικό όριο που τέθηκε εξαρχής κατά τις συζητήσεις μας για τη νέα πρωτοβουλία».
in.gr
- ΒΟΛΟΣ | 07.04.2026 | 17:12
Μπουκώρος για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα έκανα το ίδιο και σήμερα για τον παραγωγό - Υπάρχει σκιά στην έρευνα» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.04.2026 | 16:54
Αγροτικό συλλαλητήριο – μήνυμα για επιβίωση στον Ε-65 από τους αγρότες της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 07.04.2026 | 16:33
Τραμπ: «Ένας πολιτισμός θα πεθάνει απόψε - Δεν θέλω να συμβεί αλλά μάλλον θα γίνει» - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 15:58
Συμπαράταξη Λαρισαίων: Σφοδρή επίθεση στη Δημοτική Αρχή για την Οικία Αλεξάνδρου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.04.2026 | 15:56
Καθοριστική η παρέμβαση της Περιφέρειας στην επιτυχή αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Erminio - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 15:52
Πασχαλινά δέματα αγάπης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.04.2026 | 13:35
Τραγωδία στα Μετέωρα: Γυναίκα έπεσε στο κενό από ιερά μονή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 13:21
ΕΛΓΑ: Καταβολή αποζημιώσεων ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ για ζημίες του 2025-και εξόφληση παγετού
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 08:32
Σε ΦΕΚ οι συνδεδεμένες σε σιτάρι 8.9 ευρώ το στρέμμα, κριθάρι 11.5 ευρώ, όλα τα ποσά-ολοταχώς για πληρωμή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.04.2026 | 12:45
Κανονικά οι επιδοτήσεις τη Μ. Πέμπτη για αγροτεμάχια με προβλήματα στο monitoring – Τι αναφέρει τροποποιητική απόφαση - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 20:10
Εργάτης καταπλακώθηκε από μηχάνημα στον Βόλο-μεταφέρθηκε χωρίς αισθήσεις στο νοσοκομείο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.04.2026 | 10:14
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρή 22χρονη που κατέρρευσε στο σπίτι της μπροστά στους γονείς της - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.04.2026 | 14:05
Τακούδης: Εναλλαγές του καιρού τη Μεγάλη Εβδομάδα-μέχρι Μ. Τετάρτη κοντομάνικο και από Μ. Πέμπτη μπουφάν και ομπρέλα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 10:43
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 22:13
Συνελήφθησαν βαρυποινίτες που είχαν δραπετεύσει από τις φυλακές Βόλου – Πώς τους εντόπισαν οι Αρχές - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.04.2026 | 13:35
Τραγωδία στα Μετέωρα: Γυναίκα έπεσε στο κενό από ιερά μονή













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed