ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κλιματική αλλαγή: Το 2024 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά – «Νέο στάδιο στα ρεκόρ των θερμοκρασιών»
Το 2024 αναμένεται να αναδειχθεί ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Το 2024 αναμένεται να αναδειχθεί ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος.
Το 2024 αναμένεται να γίνει η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος που δημοσιεύθηκαν.
Πιο συγκεκριμένα, η χρονιά αποτελεί την πρώτη στη διάρκεια της οποίας η μέση θερμοκρασία της Γης θα είναι κατά 1,5° Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ενώ ο Οκτώβριος που διανύσαμε είναι ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα.
Η πιο ζεστή χρονιά
«Έπειτα από 10 μήνες του 2024 είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι το 2024 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη (με τη θερμοκρασία) να είναι κατά 1,5° Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», με βάση τα στοιχεία ERA5 του Κοπέρνικου, σχολίασε η Σαμάνθα Μπέρτζες αναπληρώτρια διευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Κοπέρνικου.
Είναι μάλιστα «πιθανό» η υπερθέρμανση του πλανήτη να ξεπέρασε τον 1,55° Κελσίου στη διάρκεια του 2024.
«Πρόκειται για ένα νέο στάδιο στα ρεκόρ των παγκόσμιων θερμοκρασιών και θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να ενισχύσουμε τις φιλοδοξίες μας στην επόμενη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, την COP29», υπογράμμισε η Μπέρτζες.
Η COP αυτή, που ξεκινά στις 11 Νοεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, θα είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση τρόπων για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Υψηλές θερμοκρασίες
Σύμφωνα με τον Κοπέρνικο, ο Οκτώβριος του 2024 ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί παγκοσμίως μετά τον Οκτώβριο του 2023, με τη μέση θερμοκρασία να φτάνει τους 15,25 ° Κελσίου. Πρόκειται για αύξηση κατά 1,65° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900).
Πρόκειται επίσης για τον 15ο συνεχή μήνα σε μια περίοδο 16 μηνών κατά τον οποίο η μέση θερμοκρασία ήταν υψηλότερη κατά 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Αυτός ο συμβολικός αριθμός αντιστοιχεί στο πιο φιλόδοξο όριο που είχε τεθεί από την παγκόσμια κοινότητα στο Παρίσι το 2015, με στόχο να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2°Κελσίου και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να περιοριστεί στον 1,5° Κελσίου.
Σύμφωνα όμως με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς του ΟΗΕ, ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση σε σωστή πορεία για να πετύχει το όριο αυτό.
Με τις υφιστάμενες πολιτικές η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να φτάσει το «καταστροφικό» επίπεδο των 3,1° Κελσίου στη διάρκεια αυτού του αιώνα, όπως εκτιμά το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP). Και ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη όλες οι δεσμεύσεις για την υιοθέτηση καλύτερων πολιτικών, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6° Κελσίου.
in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 14:26
Τέμπη: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας – Προσφυγή συγγενών στον Άρειο Πάγο για τη δήλωση αποχής της προέδρου της έδρας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.04.2026 | 14:17
Εγκαινιάστηκε στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή το «Σπίτι του Σπορέα: Άνθρωποι και Πολιτισμός» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.04.2026 | 14:05
Τακούδης: Εναλλαγές του καιρού τη Μεγάλη Εβδομάδα-μέχρι Μ. Τετάρτη κοντομάνικο και από Μ. Πέμπτη μπουφάν και ομπρέλα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 13:39
Δήμος Λαρισαίων: Ψήφισμα για την απώλεια του Χρίστου Οικονόμου - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 06.04.2026 | 13:32
Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 13:26
Δ. Λαρισαίων: Νέα δέντρα στη Φαλάνη - Μαμάκος: «Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις για ενίσχυση του πράσινου αποτυπώματος στην πόλη» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.04.2026 | 12:53
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ετοιμάζεται για τον ποδηλατικό διεθνή αγώνα ΔΕΗ Tour of Hellas - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.04.2026 | 12:45
Κανονικά οι επιδοτήσεις τη Μ. Πέμπτη για αγροτεμάχια με προβλήματα στο monitoring – Τι αναφέρει τροποποιητική απόφαση
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 12:55
Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές – Στα 74 ευρώ το στρέμμα η ενίσχυση στο βαμβάκι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.04.2026 | 14:09
Τακούδης: Χειμωνιάτικο σκηνικό από Μεγάλη Πέμπτη με χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 13:42
Έφυγαν από τη ζωή πέντε Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 16:03
Ζωντάνεψε σήμερα Κυριακή των Βαΐων η αγορά στη Λάρισα με ανοιχτά τα μαγαζιά (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.04.2026 | 00:53
Μπαλτζώης: Ο Τραμπ «τελειώνει» Ιράν και NATO - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.04.2026 | 12:09
«Λύγισε» ο Νίκος Πλακιάς για τα κορίτσια του: «Πάντα αυτές οι θέσεις στο τραπέζι θα είναι αδειανές» (video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.04.2026 | 18:58
«Σιγοβράζουν» οι βουλευτές της ΝΔ για τον χειρισμό της δεύτερης δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να κλείσουμε τα γραφεία μας;» - ΛΑΡΙΣΑ | 05.04.2026 | 13:44
Εγκαινιάστηκε το μικροβιολογικό εργαστήριο του Στεφ. Εσκίογλου στη Λάρισα












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed