ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Η ακρίβεια και τα ενοίκια στο Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα»: Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και ΓΣΕΕ συντονίζουν τον αγώνα
Για την πανελλαδική απεργία

Η απουσία ουσιαστικών μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας, το χαμηλό ποσοστό συλλογικών συμβάσεων, το υψηλό κόστος σε βασικά τρόφιμα και στέγαση, όπως και οι χαμηλές απολαβές σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες, αποτέλεσαν τα κυρίαρχα θέματα που έθιξαν η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και το κλιμάκιο της ΓΣΕΕ σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν σήμερα ενόψει της πανελλαδικής απεργίας στις 20 Νοεμβρίου.
Η συνέντευξη τύπου έλαβε χώρα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Καπράνας και η Γενική Γραμματέας Δώρα Γούλα, αλλά και κλιμάκιο της ΓΣΕΕ, ο Οργανωτικός Γραμματέας Βαγγέλης Μουτάφης, ο Γιώργος Αλεξανδράκης, μέλος του Δ.Σ., και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου.
Επιπτώσεις στο εργασιακό τοπίο του Νομού εξαιτίας ακρίβειας και πλημμυρικών καταστροφών
Κατά τη συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος του Εργατικού, Κέντρου Γιώργος Καπράνας, ανέφερε ότι η κατάσταση που βιώνει ο Έλληνας πολίτης είναι η χειρότερη, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. «Ο μισθός, η σύνταξη στο πρώτο δεκαπενθήμερο εξανεμίζεται. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως δικαιώματα που είχαν κερδηθεί χρόνια αγώνων και αίμα, περικόπτονται. Εμείς ως συνδικαλιστικό όργανο έχουμε χρέος να αντιδράσουμε με κάθε μορφής αγώνα, στο δρόμο, στα δικαστήρια ή με παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Κανένας αγώνας δεν κερδίζεται χωρίς να δοθεί μια μάχη. Ιδίως εδώ και για το Νομό μας που βιώσαμε δύο μεγάλες καταστροφές με τον Ιανό πριν τέσσερα χρόνια και με το Ντάνιελ πριν ένα χρόνο. Η κατάσταση έχει γίνει πολύ δύσκολη. Οι θέσεις εργασίας έχουν χαθεί και χάνονται συνεχώς, επειδή κάποιες επιχειρήσεις λόγω των καταστροφών και της αδυναμίας να λειτουργήσουν, δεν άνοιξαν ποτέ. Μεγάλο ζήτημα και το Δημογραφικό στο Νομό μας, με αποτέλεσμα όλο το επιστημονικό κομμάτι, οι νέοι, να φεύγουν είτε για τα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε για το εξωτερικό, Εάν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα, θα μιλάμε για μια Καρδίτσα και ένα Νομό γερόντων», πρόσθεσε.
Συλλογικές συμβάσεις με… αλγόριθμο
Εκ μέρους της ΓΣΕΕ, μίλησε ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, ο οποίος στάθηκε ιδιαιτέρως στη συνέχιση της καμπάνιας που ξεκίνησε από το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αφορά τέσσερις βασικούς άξονες: συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ακρίβεια, στεγαστική κρίση και εργατικά ατυχήματα. Ο κ. Μουτάφης μίλησε για νέα στοιχεία που έρχονται για τη μισθωτή εργασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ήδη ήρθε και περνάει από το κοινοβούλιο η ευρωπαϊκή οδηγία σε ό,τι αφορά την κάλυψη του 80% των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις εργασίας», είπε αλλά συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση συνάντησε ξεχωριστά ΓΣΕΕ και εργατικούς φορείς. Έγινε υπουργικό συμβούλιο, με τη δημιουργία μιας επιτροπής η οποία θα πρότεινε προς την κυβέρνηση με ποιον τρόπο θα γινόταν η κάλυψη του ποσοστού των συλλογικών. Προτάθηκε το μοντέλο του αλγόριθμου. Στην ουσία θα γίνει μια άλλη επιτροπή από εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, που θα προτείνει έναν αλγόριθμο που κάθε χρόνο μέσω αυτού θα δίνονται αυξήσεις. Κατανοούμε λοιπόν, ότι όχι απλώς δεν ενισχύονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά καταργούνται», τόνισε σχετικά με την πορεία των συμβάσεων και τις προθέσεις της κυβέρνησης.
- ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2025 | 00:05
Πρόταση 996 σελίδων με 36 κατηγορουμένους για την τραγωδία στα Τέμπη από τον εισαγγελέα Εφετών της Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 15.09.2025 | 20:45
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι απαντά η Σεμερτζίδου μετά τη δέσμευση της περιουσίας της - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 20:34
Βόλος: Δρομολόγιο «θρίλερ» για 19χρονη – Έπεσε θύμα παρενόχλησης μέσα σε υπεραστικό λεωφορείο - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 19:12
Θετικό ντεμπούτο για τη Νίκη στη SL2 επικράτησε του ΠΑΟΚ Β (1-0) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 18:18
«Πόλεμος δέκα ημερών» για να ανακοπεί η διάδοση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα - Τσιάρας: Κινδυνεύουμε με lockdown - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 16:55
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: Ασημένιο μετάλλιο για τον υπερηχητικό Εμμανουήλ Καραλή - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 16:47
Δήμος Βόλου: Με χαρά και ικανοποίηση τα εγκαίνια στο 21ο Νηπιαγωγείο Βόλου - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 16:34
Βόλος: Αύριο το τελευταίο αντίο στη 48χρονη Ειρήνη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ν. Ιωνία
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 07:51
Ποιά μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα εστιατορίων έρχεται στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 16:34
Βόλος: Αύριο το τελευταίο αντίο στη 48χρονη Ειρήνη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ν. Ιωνία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 18:18
«Πόλεμος δέκα ημερών» για να ανακοπεί η διάδοση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα - Τσιάρας: Κινδυνεύουμε με lockdown - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 07:34
Σοκ στη Λάρισα: Άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του από το γιό του - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 13:39
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύονται Ferrari, Porsche, 30 αυτοκίνητα και 11 ακίνητα της Πόπης Σεμερτζίδου και συγγενών της - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 07:18
Πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση τιμών παραγωγού -Η σκιά της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 15:29
Βρέθηκε στη Λάρισα μετά από 10 μέρες η 16χρονη που είχε εξαφανιστεί στα Φάρσαλα - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 15:55
Παρουσία της Σοφίας Ζαχαράκη τα εγκαίνια και ο αγιασμός του πρώτου ΕΠΑΛ που ιδρύθηκε στις φυλακές της Λάρισας (ΒΙΝΤΕΟ)