ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Καντερές: Κίνδυνος πλημμυρών όταν σπάσει το «Omega Blocking» -Ανάγκη για νέο μετεωρολογικό ραντάρ (video)
«Καμπανάκι» Καντερέ για το λεκανοπέδιο της Αττικής

Οι εικόνες της απόλυτης καταστροφής με τους πλημμυρισμένους δρόμους στη Βαλένθια ξύπνησαν σε πολλούς στην Ελλάδα μνήμες από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, όπου έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι.
Με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να είναι ολοένα και περισσότερο εμφανείς πλέον, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσο περνούν τα χρόνια οι καταστροφικές πλημμύρες τόσο στη χώρα μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή θα είναι συχνότερες.
«Καμπανάκι» Καντερέ για το λεκανοπέδιο της Αττικής
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Νίκος Καντερές, μιλώντας στo "Μαγκαζίνο της Θεσσ;αλίας" , ανέφερε μεταξύ άλλων πως η κατάσταση πλέον χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης από ό,τι πριν μερικά χρόνια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Όπως σημειώνει ο κ. Καντερές, «είναι δεδομένο πως μετά από μια μακρά περίοδο ανομβρίας, κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα το Omega Blocking που εμποδίζει να πέσουν βροχές στην Αττική θα υποχωρήσει, με αποτέλεσμα να έρθουμε αντιμέτωποι με τις πρώτες σοβαρές διαταραχές. Δεν είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα, ωστόσο στο άμεσο μέλλον πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και να διαθέτουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως, αφού από το τρίτο 10ήμερο του Νοεμβρίου το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει».
«Ανάγκη για ένα σύγχρονο μετεωρολογικό ραντάρ στην Αττική»
Σχολιάζοντας τι θα μπορούσε να συμβεί ώστε η Αττική να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό θωρακισμένη έναντι πέραν των αντιπλημμυρικών έργων ο κ. Καντερές αναφέρθηκε στις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Βαλένθια.
«Το Νοέμβριο του 2017 στη Μάνδρα ένα ελαφρύ ρεύμα από τον Κορινθιακό προς το όρος Πατέρα δημιούργησε υγρές αέριες μάζες με αποτέλεσμα στη συνέχεια να σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες. Τότε είχαν πέσει περίπου 200 χιλιοστά βροχής με αποτέλεσμα το ποτάμι που δημιουργήθηκε να κατευθυνθεί προς τη Μάνδρα, προκαλώντας την ανυπολόγιστη καταστροφή που ξέρουμε. Ανάλογη κατάσταση, σαφώς σε μεγαλύτερο βαθμό και στη Βαλένθια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καντερές, ο οποίος υπογράμμισε:
«Και στις δύο περιπτώσεις θα είχαμε λιγότερα θύματα εάν υπήρχε ένα μετεωρολογικό ραντάρ, το οποίο θα μπορούσε να προειδοποιήσει, ειδικότερα στη Βαλένθια, για ό,τι έρχεται».
«Λειτούργησε κάτι τέτοιο από την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία;», διερωτάται ο γνωστός μετεωρολόγος, και τονίζει την ανάγκη η Αττική να αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο μετεωρολογικό ραντάρ.
«Μέσω των ηχοβολίσεων που θα πραγματοποιούνται από αυτά τα ραντάρ, οι μετεωρολόγοι θα είναι σε θέση να εντοπίζουν τον υετό μέσα στα σύννεφα σε μια πολύ βραχυπρόθεσμη περίοδο έως και 2 ωρών, το λεγόμενο Nowcasting, και να στέλνουν τα απαραίτητα μηνύματα στις αρμόδιες Αρχές» ανέφερε ο Νίκος Καντερές.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 20.03.2026 | 11:14
Ιράν: Νεκρός ο στρατηγός Ναϊνί, εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης - ΒΟΛΟΣ | 20.03.2026 | 10:52 | video
Επίσκεψη Μπέου στο πάρκο Αγίων Αναργύρων και στο χώρο πισω από τη ΜΕΤΚΑ στη Νέα Ιωνία (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 10:40
Εκδήλωση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.03.2026 | 10:32
Μεγαλύτερη απαλλαγή στο αγροτικό πετρέλαιο και λύση επιστροφής του φόρου στην αντλία προωθεί η κυβέρνηση - ΔΙΕΘΝΗ | 20.03.2026 | 10:27
Ρωσικά τάνκερ με καύσιμα κατευθύνονται προς την Κούβα -Η Μόσχα μοιάζει έτοιμη να «σπάσει» τον αποκλεισμό του Τραμπ - ΛΑΡΙΣΑ | 20.03.2026 | 09:51
Τέμπη: «Επαγγελματία συκοφάντη» χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών την Κωνσταντοπούλου - ΕΛΛΑΔΑ | 20.03.2026 | 09:40
Φθιώτιδα: Θλίψη για τον 21χρονο που σκοτώθηκε στο τροχαίο με το λεωφορείο -«Δεν πρόλαβε ούτε το φρένο να ακουμπήσει» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 20.03.2026 | 09:35
Τακούδης: Γιατί ο φετινός Μάρτης δεν είναι Γδάρτης
- ΕΛΛΑΔΑ | 19.03.2026 | 09:16
Τραγωδία στην Ξυνιάδα Δομοκού: Νεκρός 21χρονος οδηγός σε μετωπική σύγκρουση με λεωφορείο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.03.2026 | 08:53
Ο πιο επικίνδυνος δρόμος της χώρας ενώνει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.03.2026 | 19:32
Τα 790 μέτρα πλησιάζει η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα – ανέβηκε 5,5 μέτρα μετά τη λήξη της αρδευτικής περιόδου - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 09:01
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 13:05
Καταγγελίες συγγενών στη δίκη για τα βίντεο για συγκάλυψη-ζητούν αναβολή της κύριας δίκης που ξεκινά τη Δευτέρα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 21:50
Τέμπη: Καταγγελία Καρυστιανού για κύκλωμα στα δικαστήρια Λάρισας (video) - ΒΟΛΟΣ | 19.03.2026 | 09:12
Βόλος: Απατεώνας Ρομά από Φάρσαλα παρίστανε τον γιατρό - Πιάστηκε με 10.000 ευρώ στα χέρια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.03.2026 | 10:47
Το κακό έχει παραγίνει στον κάμπο της Καρδίτσας: Εκτεταμένες ζημιές σε παρόχθια στο Πέτρινο από τους «κυνηγούς» χαλκού (ΦΩΤΟ)






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed